Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Paus Johannes Paulus I zalig verklaard

Paus Johannes Paulus I zalig verklaard

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Paus Franciscus heeft zondag een van zijn voorgangers, paus Johannes Paulus I, zalig verklaard. Duizenden gelovigen woonden de mis bij, die buiten op de trappen van de Sint-Pieter in Vaticaanstad in de regen werd gehouden.

Johannes Paulus I was een van de kortst dienende pausen uit de geschiedenis. Hij zat pas 33 dagen op de heilige stoel, toen hij op 28 september 1978 op 65-jarige leeftijd overleed. Zijn plotselinge dood en de onhandige communicatie van het Vaticaan daaromheen gaven aanleiding tot wilde en nooit bewezen geruchten. Zo zou hij zelfmoord hebben gepleegd omdat hij geen paus wilde zijn of zijn vermoord door tegenstanders binnen de kerk.

Wegens zijn glimlach werd Johannes Paulus I wel de lachende paus genoemd, iets waar ook paus Franciscus zondag bij stilstond. Johannes Paulus I "lachte tot het allerlaatste moment", zei de paus. Hij werd met een glimlach om zijn lippen op zijn sterfbed gevonden.

Wonderen

Johannes Paulus I werd in 1912 als Albino Luciani geboren in een stadje in de Dolomieten en was de laatste Italiaanse paus. In oktober vorig jaar schreef het Vaticaan een wonder aan hem toe, een noodzakelijke voorwaarde voor een zaligverklaring. Door zijn tussenkomst zou in 2011 een ernstig ziek Argentijns meisje zijn genezen.

Een zaligverklaring kan een opstap zijn naar een heiligverklaring. Daarvoor zijn minstens twee wonderen nodig. Zowel de voorganger van Johannes Paulus I, Paulus VI, als zijn opvolger, Johannes Paulus II, is heilig verklaard.

Meer uit Buitenland

Hamas zou meerdere Russen vrijlaten

GAZA/BRUSSEL (ANP/AFP/DPA) - Een topman van Hamas, Mousa Abu Marzouk, heeft volgens plaatselijke media in Gaza gezegd dat de beweging woensdag twee Russen vrijlaat. Volgens andere bronnen bij Hamas zouden "meerdere Russen" vrijkomen. Deze vrijlating staat, net als eerder met Thaise gijzelaars het geval was, los van de afspraken die Hamas via bemiddelaars met Israël maakt.

54 minuten geleden
Inlichtingendienst: terreurdreiging in Duitsland door strijd Gaza

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse binnenlandse inlichtingendienst zegt dat de kans op een terreuraanval aanzienlijk is toegenomen door de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza. Jihadisten hebben oproepen tot aanvallen gedaan, zegt de BfV, en er zou bovendien een reëel gevaar bestaan dat terreurorganisaties als Al Qaida of Islamitische Staat zich zullen roeren.

1 uur geleden
EU presenteert actieplan om relatie met Turkije te verbeteren

BRUSSEL (ANP) - In een poging de verzuurde relatie van de EU met Turkije te verbeteren, hebben de Europese Commissie en de Europese buitenlanddienst een actieplan gepresenteerd om toenadering te vinden. Het plan ziet lichtpunten op het vlak van visaverstrekking, handelsrelaties en samenwerking rond klimaat waar mogelijk.

1 uur geleden
Kremlin wil regels voor buitenlanders over loyaliteit aan Rusland

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft een wetsvoorstel gemaakt waarin staat dat buitenlanders voortaan een "loyaliteitsverklaring" moeten ondertekenen. Ze zouden dan geen kritiek mogen uiten op overheidsbeleid en de Russische krijgsgeschiedenis en geen "propaganda over niet-traditionele seksuele relaties" mogen verspreiden. Staatspersbureau TASS meldt dat het wetsvoorstel klaar is.

1 uur geleden
Kremlin vindt inzet van Polen aan Fins-Russische grens bedreigend

MOSKOU (ANP/RTR) - Als Polen militairen naar de grens tussen Finland en Rusland stuurt, vat Rusland dat op als een bedreiging. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov zegt dat zo'n stap nergens voor nodig en ongepast is. Media meldden dat Polen van plan is om mensen te sturen.

2 uur geleden
Duitse rechter vindt tappen perstelefoon Letzte Generation gepast

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De Duitse politie mag telefoongesprekken tussen journalisten en klimaatgroep Letzte Generation (Laatste Generatie) blijven aftappen. Volgens een rechtbank in München is de dreiging die uitgaat van de activisten dermate groot, dat afluisteren moet mogen. Letzte Generation heeft ook in Nederland deelgenomen aan protesten voor strenger klimaatbeleid.

3 uur geleden
Paus daags na afmelding voor klimaattop: voel me nog niet goed

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus is daags na zijn afmelding voor de klimaattop COP28 in het openbaar verschenen, al zegt hij zich nog altijd niet goed te voelen. De kerkvorst hield zijn wekelijkse audiëntie in de Paus Paulus VI Aula in Vaticaanstad, maar liet zijn tekst uitspreken door iemand anders omdat zijn "stem niet prettig is".

3 uur geleden