Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Paus hoopt dat nieuwe kardinalen 'rechte weg volgen'

Paus hoopt dat nieuwe kardinalen 'rechte weg volgen'

ROME (ANP/DPA) - Paus Franciscus heeft zaterdag in de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad dertien kardinalen ingezworen. De nieuwe kardinalen komen onder meer uit de Verenigde Staten, Italië, Rwanda en Brunei. Met de benoeming van de aartsbisschop van Washington, Wilton Gregory, is voor het eerst een zwarte Amerikaan in het gezelschap van 229 kardinalen opgenomen.

De paus maande de nieuwe kardinalen bij de inwijding, bijgewoond door niet meer dan tweehonderd aanwezigen die mondkapjes droegen en op veilige afstand zaten, niet van het rechte pad af te gaan. Franciscus waarschuwde "voor de vele vormen van corruptie, die er in het priesterlijke leven zijn". Wie daarvoor bevattelijk is, is volgens de paus geen geestelijke meer die dicht bij het volk staat.

Bij de plechtigheid in de Sint-Pieter waren slechts elf van de dertien nieuwbenoemde kardinalen aanwezig. Vicaris Cornelius Sim uit Brunei en aartsbisschop Jose Fuerte Advincula uit de Filipijnen konden door de coronabeperkingen niet naar Rome reizen. Zij volgden de plechtigheid op afstand; zij ontvangen hun ring, oorkonde en de scharlakenrode kardinaalsmuts (biretta) uit handen van een pauselijke gezant.

Jonger dan tachtig jaar

Negen van deze nieuwe kardinalen zijn jonger dan tachtig jaar en mogen daardoor nog meedoen aan het conclaaf voor het kiezen van een nieuwe paus, wanneer dat nodig blijkt. Franciscus drukt met deze dertien benoemingen zijn stempel op de toekomst van de Rooms-Katholieke Kerk.

Het is voor de zevende keer sinds 2014 dat nieuwe kardinalen door Franciscus zijn ingezworen. Van de kardinalen die mogen stemmen voor een nieuwe paus, heeft de Argentijnse kerkvorst er 73 benoemd. Veel van de nieuwe kardinalen zouden zich nauw verwant voelen met de armen, een belangrijk beleidspunt van paus Franciscus.

Meer uit Buitenland

Taiwan presenteert eigen type onderzeeër

KAOHSIUNG (ANP/AFP/RTR) - Taiwan heeft een zelfgemaakte onderzeeër gepresenteerd. Het is voor de defensie van het belaagde eiland een belangrijke stap. Het prototype vormt onderdeel van een ambitieus plan de defensie te moderniseren. Taiwan heeft twee onderzeeërs van een type uit de Zwaardvisklasse die het in de jaren 80 in Nederland kocht. Het door China geclaimde en bedreigde eiland heeft ook nog twee oude Amerikaanse onderzeeërs die het in de jaren 70 aanschafte, maar die worden uitsluitend voor trainingsdoeleinden gebruikt.

35 minuten geleden
Separatisten Nagorno-Karabach heffen eigen republiek op

JEREVAN (ANP/RTR/AFP) - Het separatistische bestuur in Nagorno-Karabach heft de eigen republiek op na de recente militaire inval door Azerbeidzjan. De president van de zogenoemde Republiek Artsach tekende een decreet met de opdracht alle plaatselijke overheidsinstellingen te ontbinden op 1 januari 2024. Op die dag moet ook een einde komen aan de separatistische staat, die internationaal niet werd erkend.

1 uur geleden
Oekraïne zegt tientallen drones uit Rusland te hebben neergehaald

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne zegt tientallen drones te hebben neergehaald tijdens nachtelijke aanvallen door Rusland. Dat zou 44 onbemande toestellen van het type Shahed hebben ingezet, waarvan er volgens Oekraïne 34 uitgeschakeld konden worden.

1 uur geleden
Helft etnische Armeniërs gevlucht uit Nagorno-Karabach

JEREVAN (ANP/RTR/AFP) - Meer dan de helft van de naar schatting 120.000 etnische Armeniërs in Nagorno-Karabach is gevlucht. De Armeense regering maakte bekend dat ruim 65.000 mensen de grens met Armenië zijn overgestoken. Een regeringswoordvoerster sprak over mensen die onder dwang hun huizen moesten verlaten.

1 uur geleden
Trump verkiest bezoek auto-industrie boven Republikeins debat

DETROIT (ANP/BLOOMBERG) - Terwijl zijn zeven Republikeinse rivalen debatteerden in Californië bezocht Donald Trump, voormalig president en grootste kanshebber om de kandidaat van de Republikeinen te worden voor de verkiezingen in november 2024, een autofabriek in Detroit. Daar bekritiseerde hij zijn Democratische tegenstander Joe Biden. Door in te zetten op elektrische auto's, helpt Biden de Amerikaanse auto-industrie om zeep, aldus Trump. "Je kunt loyaal zijn aan werk of je kunt loyaal zijn aan milieugekken", zei hij tegen een groep van enkele honderden uitgenodigde werknemers.

3 uur geleden
Afwezigheid Trump overschaduwt ook tweede debat Republikeinen

SIMI VALLEY (ANP) - Het tweede debat van Republikeinse kandidaten voor de presidentsverkiezingen is woensdagavond plaatselijke tijd overschaduwd door de afwezigheid van oud-president Donald Trump. "De winnaar van dit rommelige debat was Trump, die niet aanwezig was", concludeerde CNN.

3 uur geleden
Trudeau biedt Zelensky excuses aan voor SS'er in Lagerhuis Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn excuses aangeboden voor het incident met een oud-SS'er in het Canadese parlement afgelopen week. Trudeau richtte zich met name op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die aanwezig was geweest bij het pijnlijke moment.

13 uur geleden