Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Paus: Europa ontduikt verantwoordelijkheid in migrantencrisis

Paus: Europa ontduikt verantwoordelijkheid in migrantencrisis

ATHENE (AFP/DPA/ANP) - Als het gaat om het opnemen van migranten, zou Europa een "motor van solidariteit" moeten zijn. In plaats daarvan is Europa "geblokkeerd en ongecoördineerd, verscheurd door nationalistisch egoïsme" en wordt er tijd gerekt, zei paus Franciscus tijdens een gesprek met politieke en diplomatieke autoriteiten in Athene.

Paus Franciscus wees op het belang van democratie, de staatsvorm waarvan het oude Griekenland de bakermat is. "Zonder Athene en Griekenland waren Europa en de wereld niet wat ze nu zijn. Ze zouden minder wijs en gelukkig zijn." Hij waarschuwde vervolgens voor de "vijanden van de democratie", mensen die zich ontevreden of teleurgesteld afkeren omdat ze vinden dat er te veel bureaucratie is of omdat ze hun identiteit zeggen kwijt te raken. Franciscus maakt zich daar zorgen over. De oplossing zit volgens hem niet in "dwangmatig zoeken naar populariteit of het doen van onmogelijke beloftes, maar in goede politiek".

De kerkvorst is in Griekenland voor een tweedaags bezoek. Zondag gaat hij naar het eiland Lesbos, waar veel vluchtelingen worden opgevangen in kampen. Franciscus was daar ook in 2016.

Het is de eerste keer in twintig jaar tijd dat een paus Athene bezoekt. De laatste keer was in 2001, toen Johannes Paulus II de Griekse hoofdstad aandeed. Hij was op zijn beurt de eerste die het land bezocht sinds de kerkscheuring van 1054, toen een schisma ontstond tussen de Rooms-Katholieke en Grieks-Orthodoxe kerk.

5 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

AadRolloos 1 maand geleden
Hij heeft ruimte zat met al dat goud, dus kan hij er zo 500 kwijt
Braspenning 1 maand geleden
kan mooi in zijn tempeltje en dan een muur van 3 meter er om een kan hij ook gelijk zijn pedofiele medewerkers daar houden
bung 87 1 maand geleden
vaticaanstad is groot genoeg om er duizenden op te vangen. waarom doet hij dat dan niet? man--bemoei je met je pedofiele priesters!
Aviateur 1 maand geleden
De Paus ? Geen daden maar woorden; altijd wijzen naar anderen en het Vaticaan buiten schot houden. Laat hem zich eerst eens bezighouden met het leger aan pedofielen binnen hun "onderneming" ! Daarna voldoende plaats op het Sint Pietersplein om alvast duizend vluchtelingen op te nemen zoals hij dat van anderen verlangt !
Louis53 1 maand geleden
Dan moet hij ze naar het vaticaan halen en daar houden!!! En als iedereen in Nedrland die voor de instroom vanzoveel migranten is er nu eens één in huis zou halen en zorg voor ou dragen, en politici 2 of een gezin, dan is het ruimteprobleem in de centra toch meer dan opgelost. Maar zeer waarschijnlijk zullen er weinig thuis geven!!!!!!!

Meer uit Buitenland

Finland versoepelt coronamaatregelen

HELSINKI (ANP/BLOOMBERG) - De Finse regering heeft besloten geleidelijk meerdere coronamaatregelen te versoepelen. Theaters en bioscopen gaan weer open, net als sportscholen en zwembaden. Restaurants mogen drie uur later sluiten, voortaan om 21.00 uur. Cafés moeten nog wel om 18.00 uur dicht.

4 uur geleden
Vastgoedtak helpt maker Delfts blauw aan winst in coronajaar

DELFT (ANP) - Royal Delft Group, de maker van Delfts blauw-porselein, verwacht het boekjaar 2021 met een positief resultaat af te sluiten. Dit ondanks dat veel buitenlandse toeristen vanwege de coronapandemie wegbleven. Volgens de beursgenoteerde onderneming werd het achterblijven van de omzet in de toeristische sector ruimschoots gecompenseerd door diverse zakelijke projecten en stabiele huuropbrengsten bij de vastgoedtak.

4 uur geleden
VS op weg naar eerste zwarte vrouw als opperrechter

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten krijgen de eerste zwarte vrouw als opperrechter, als het aan de Amerikaanse president Joe Biden ligt. Hij wil voor eind februari met een kandidaat komen.

5 uur geleden
EU: aantal politieke gevangenen Belarus boven duizend uitgekomen

BRUSSEL (ANP) - Het aantal politieke gevangenen in Belarus is opgelopen tot meer dan duizend en blijft toenemen. Bovendien wordt het voor advocaten steeds gevaarlijker om deze gevangenen te verdedigen. Van meer dan veertig advocaten is de licentie ingetrokken, laat EU-buitenlandchef Josep Borrell weten. "Deze beschamende mijlpaal weerspiegelt het voortdurende hardhandig optreden van het regime van president Aleksandr Loekasjenko tegen zijn eigen bevolking."

6 uur geleden
Rusland beschuldigt Oekraïne van voorbereiding provocaties

WENEN/WASHINGTON (ANP/RTR) - Rusland beschuldigt Oekraïne ervan erop uit te zijn met gewapende provocaties de spanningen tussen de twee buurlanden en tussen het Westen en het Kremlin te laten escaleren. De Russische OVSE-vertegenwoordiger Aleksander Loekasjevitsj stelt dit volgens Russische media in beraad van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Oekraïne zou al ongeveer 150.000 man in het oosten op de been hebben, vooral in de omstreden regio Donbass waar pro-Russische separatisten de macht hebben gegrepen.

7 uur geleden
Presidentsverkiezingen Italië gaan vijfde ronde in

ROME (ANP/DPA) - De Italiaanse presidentsverkiezingen gaan zoals verwacht vrijdag (11.00 uur) een vijfde ronde in. De ruim duizend parlementariërs en regionale vertegenwoordigers zijn donderdag voor de vierde dag op rij er niet in geslaagd een nieuwe president te kiezen.

9 uur geleden
Recordaantal Amerikanen sluit zorgverzekering af via Obamacare

WASHINGTON (ANP) - Een recordaantal van zo'n 14,5 miljoen Amerikanen heeft sinds november een zorgverzekering afgesloten door de Affordable Care Act (Wet betaalbare zorg), ook wel bekend als Obamacare, meldt The Washington Post. Dat zijn er volgens de Amerikaanse krant 2 miljoen meer dan het vorige record.

10 uur geleden