Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Paus blijft een 'etter' ter bescherming van armen

Paus blijft een 'etter' ter bescherming van armen

VATICAAN STAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus realiseert zich dat sommige mensen, ook binnen de rooms-katholieke kerk, hem maar een lastpak vinden als het gaat om de bescherming van de armen en meest kwetsbaren. Dat zal hem er niet van weerhouden door te gaan met dat werk omdat het onderdeel is van het christendom.

"Als ik denk aan die situaties van uitsluiting en ongelijkheid dan maak ik een etter van mezelf met al mijn vragen. En dat zal ik blijven doen. En ik vraag het iedereen in de naam van God", zei Franciscus zaterdag in een videoboodschap aan organisaties die zich wereldwijd bezighouden met de verbetering van economische, medische en sociale omstandigheden.

De 84-jarige paus riep onder meer de farmaceutische industrie op patenten vrij te geven om coronavaccins ook in ruime mate beschikbaar te maken voor de vele minderbedeelden in de wereld. Hij wees erop dat in sommige landen pas 3 à 4 procent van de bevolking is ingeënt tegen Covid-19.

Vervuilen

Bedrijven die zich bezig houden met bijvoorbeeld mijnbouw of houtkap maande Franciscus "te stoppen met het verwoesten van bossen, waterrijke natuurgebieden en bergen, te stoppen met het vervuilen van rivieren en zeeën, te stoppen met het vergiftigen van voedsel en mensen". Ook zei hij dat rijke landen en financiële instellingen de schulden van de armste landen zouden moeten kwijtschelden.

Verder vindt de paus dat het hoog tijd is dat wapenfabrikanten en -handelaren ophouden bij te dragen aan "die verschrikkelijke geopolitieke spelletjes" die leiden tot miljoenen doden en miljoenen ontheemden. De technologiegiganten zouden er volgens hem goed aan doen onmiddellijk een einde te maken aan haatzaaien, verspreiding van nepnieuws en complottheorieën en aan politieke manipulatie.

Meer uit Buitenland

Israëlische leger nu ook met grondtroepen actief in heel Gaza

TEL AVIV/GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger (IDF) is zondag met grondtroepen opgerukt naar het zuiden van de Gazastrook. Dat betekent dat de IDF nu grondaanvallen uitvoert in de gehele Gazastrook, bevestigt legerwoordvoerder Daniel Hagari. Israël voert al langer grootschalige luchtaanvallen uit op doelen in het zuiden van Gaza.

4 uur geleden
Verdachte die in Parijs toerist doodstak zwoer trouw aan IS

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Een 26-jarige man die verdacht wordt van het doden van een Duitse toerist en het verwonden van twee anderen, onder wie een Brit, vlak bij de Eiffeltoren in Parijs op zaterdagavond, heeft trouw gezworen aan de Islamitische Staat (IS). Hij deed dit in een video die op sociale media te zien is, zei aanklager Jean-François Ricard zondag.

5 uur geleden
IS eist dodelijke bomaanslag tijdens mis op Filipijnen op

MARAWI (ANP/AFP) - Islamitische Staat (IS) heeft de bomaanslag opgeëist op de Filipijnen waarbij zondag vier mensen om het leven kwamen. "Soldaten van het Kalifaat brachten een bom tot ontploffing op een grote bijeenkomst van christenen in de stad Marawi", schreef de groep op Telegram.

5 uur geleden
Drie familieleden aangehouden van verdachte mesaanval Parijs

PARIJS (ANP) - Drie familieleden van de vermoedelijke dader die zaterdag een toerist doodstak in Parijs zijn opgepakt, meldt de Franse zender BFMTV. De Franse politie heeft gemeld onderzoek te doen naar een "terroristisch complot" rond de aanval. De aanvaller verwondde twee anderen met een hamer.

7 uur geleden
Doden en gewonden bij steekpartij in New York

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een steekpartij in Queens, het grootste stadsdeel van New York, zijn vier mensen gedood, onder wie twee kinderen. Dat meldt de politie. Ook vielen er drie gewonden, onder wie twee politieagenten.

8 uur geleden
Gaza: Israël valt opzettelijk medische voorzieningen aan

GAZA-STAD (ANP) - Israël zou "opzettelijk de resterende medische voorzieningen in het noorden" aanvallen, zei een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zondag tegen Al Jazeera. Daardoor worden burgers "gedwongen naar het zuiden te verhuizen", aldus de woordvoerder, volgens wie tot nu slechts 403 patiënten Gaza hebben mogen verlaten voor behandeling.

8 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: meer dan 15.500 doden

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in Gaza meldt dat er sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober al 15.523 Palestijnen zijn omgekomen bij Israëlische aanvallen. Meer dan 41.000 Palestijnen raakten gewond.

9 uur geleden