Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Paus bekritiseert Poetin in bedekte termen

Paus bekritiseert Poetin in bedekte termen

ROME (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft, zonder zijn naam te noemen, voor het eerst felle kritiek geuit op de Russische president Poetin naar aanleiding van de invasie van Oekraïne. Hij zei op bezoek in Malta dat "een potentaat bezig is conflicten op te stoken uit nationalistische motieven. We dachten dat invasies van andere landen, bloedige straatgevechten en dreigementen met atoomwapens slechts nare herinneringen aan een ver verleden waren". Maar nu komt er volgens de paus "vanuit het oosten van Europa een donkere schaduw van oorlog".

"Helaas is er weer een potentaat die triest genoeg nationalistische claims omarmt die volkomen uit de tijd zijn." De paus heeft eerder al de ongerechtvaardigde agressie en de gruwelen van de huidige oorlog veroordeeld, maar hield het wat Poetin en Rusland betreft neutraal.

De paus sprak bij zijn ontvangst door Maltese hoogwaardigheidsbekleders en diplomaten in de hoofdstad Valletta. Hij is daar zaterdagmorgen voor een tweedaags bezoek aangekomen. Voor zijn vertrek uit Rome werd hij met behulp van een lift in het vliegtuig gehesen dat hem naar Malta bracht. Volgens een woordvoerder van het Vaticaan was dat om elke stress voor de 85-jarige paus uit te sluiten. Hij lijdt aan een aandoening die pijn in de benen veroorzaakt. Het bezoek aan Malta is zijn 36e officiële bezoek aan landen buiten Italië.

Hij liep bij al die reizen zelf de vliegtuigtrap op. Er waren begin 2020 en eind 2021 ook reizen voor hem gepland naar Malta, maar die gingen niet door als gevolg van coronamaatregelen. Van de ruim een half miljoen bewoners van de eilanden die de staat Malta vormen is meer dan 80 procent rooms-katholiek. De eilanden beschouwen zich al bijna 2000 jaar als een christelijk bolwerk, ruim 300 kilometer verwijderd van het islamitische Noord-Afrika. Malta, Gozo en Comino zijn bezaaid met rooms-katholieke kerken. Naar schatting is er een kerk per duizend inwoners.

Meer uit Buitenland

UNRWA: Israëli's hebben gedetineerd personeel gemarteld

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Volgens het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) hebben Israëlische autoriteiten enkele UNRWA-medewerkers tijdens ondervragingen gemarteld. De medewerkers werden vastgehouden op verdenking van medewerking aan de Hamas-aanval van 7 oktober.

49 minuten geleden
VN-onderzoek: waarschijnlijk groepsverkrachting bij Hamas-aanval

NEW YORK (ANP/RTR) - Een team deskundigen van de Verenigde Naties heeft bekendgemaakt dat er "redelijke gronden zijn om aan te nemen" dat seksueel geweld, waaronder verkrachting en groepsverkrachting, op verschillende locaties heeft plaatsgevonden tijdens de aanval van 7 oktober op Israël door Hamas-militanten. Eerder maandag had Israël zich beklaagd dat de VN nog geen actie hebben ondernomen op basis van de conclusies in het nieuwe rapport.

1 uur geleden
UNRWA zoekt steun Algemene Vergadering VN na verlies financiering

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Het hoofd van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) verdedigt maandag het werk van zijn organisatie in de Algemene Vergadering van de VN. De organisatie verloor een aanzienlijk deel van haar financiering nadat Israël beweerd had dat UNRWA-medewerkers betrokken waren bij de Hamas-aanval op Israël van 7 oktober.

1 uur geleden
Israël: VN verzwijgen rapport over massaverkrachtingen door Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israel heeft zijn ambassadeur bij de Verenigde Naties, Gilad Erdan, teruggeroepen voor overleg omdat de VN volgens het land een rapport verzwijgen over seksueel geweld dat Hamas-militanten gepleegd zouden hebben op 7 oktober. Dat maakte minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz bekend.

2 uur geleden
'Jihadisten' hadden het gemunt op Brusselse muziekzaal Botanique

BRUSSEL (ANP) - De vier jonge Belgische terreurverdachten die zondag werden opgepakt hadden het voorzien op een Brusselse concertzaal, denkt het Belgische Openbaar Ministerie. Het viertal zou "binnen enkele weken" hebben willen toeslaan.

3 uur geleden
Frankrijk verankert als eerste land recht op abortus in grondwet

PARIJS (ANP) - Als eerste land ter wereld heeft Frankrijk het recht op abortus verankerd in de grondwet. Het parlement stemde definitief in tijdens een speciale zitting in het Kasteel van Versailles, meldt de Franse zender BFMTV.

3 uur geleden
Media: gewapende man bedreigt personen in ziekenhuis Aken

AKEN (ANP) - In een ziekenhuis in het West-Duitse Aken, tegen de grens met Zuid-Limburg, bedreigt een gewapende man meerdere personen. De politie kan nog niet zeggen wie de man in het Luisenhospital precies is en wie hij bedreigt. Het is ook onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen en of de man eisen stelt, melden Duitse media.

3 uur geleden