Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Paus bekritiseert Poetin in bedekte termen

Paus bekritiseert Poetin in bedekte termen

ROME (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft, zonder zijn naam te noemen, voor het eerst felle kritiek geuit op de Russische president Poetin naar aanleiding van de invasie van Oekraïne. Hij zei op bezoek in Malta dat "een potentaat bezig is conflicten op te stoken uit nationalistische motieven. We dachten dat invasies van andere landen, bloedige straatgevechten en dreigementen met atoomwapens slechts nare herinneringen aan een ver verleden waren". Maar nu komt er volgens de paus "vanuit het oosten van Europa een donkere schaduw van oorlog".

"Helaas is er weer een potentaat die triest genoeg nationalistische claims omarmt die volkomen uit de tijd zijn." De paus heeft eerder al de ongerechtvaardigde agressie en de gruwelen van de huidige oorlog veroordeeld, maar hield het wat Poetin en Rusland betreft neutraal.

De paus sprak bij zijn ontvangst door Maltese hoogwaardigheidsbekleders en diplomaten in de hoofdstad Valletta. Hij is daar zaterdagmorgen voor een tweedaags bezoek aangekomen. Voor zijn vertrek uit Rome werd hij met behulp van een lift in het vliegtuig gehesen dat hem naar Malta bracht. Volgens een woordvoerder van het Vaticaan was dat om elke stress voor de 85-jarige paus uit te sluiten. Hij lijdt aan een aandoening die pijn in de benen veroorzaakt. Het bezoek aan Malta is zijn 36e officiële bezoek aan landen buiten Italië.

Hij liep bij al die reizen zelf de vliegtuigtrap op. Er waren begin 2020 en eind 2021 ook reizen voor hem gepland naar Malta, maar die gingen niet door als gevolg van coronamaatregelen. Van de ruim een half miljoen bewoners van de eilanden die de staat Malta vormen is meer dan 80 procent rooms-katholiek. De eilanden beschouwen zich al bijna 2000 jaar als een christelijk bolwerk, ruim 300 kilometer verwijderd van het islamitische Noord-Afrika. Malta, Gozo en Comino zijn bezaaid met rooms-katholieke kerken. Naar schatting is er een kerk per duizend inwoners.

Meer uit Buitenland

Bosbrand in oosten Spanje nog niet onder controle

CASTELLÓN DE LA PLANA (ANP) - De eerste bosbrand van het seizoen in Spanje woedt sinds donderdag circa 60 kilometer ten noorden van Valencia in het dunbevolkte grensgebied van de provincies Castellón en Teruel. Er zijn inmiddels 4000 hectare afgebrand volgens plaatselijke media. Circa 1500 mensen zijn uit voorzorg uit de streek geëvacueerd.

24 minuten geleden
Doden en veel schade door tornado en stormen in Mississippi

JACKSON (ANP) - In de Amerikaanse staat Mississippi zijn meer dan twintig doden gevallen door een tornado. De meeste doden vielen volgens Amerikaanse media in het dorp Rolling Fork, ruim honderd kilometer ten noordwesten van Mississippi's hoofdstad Jackson.

52 minuten geleden
Kiev: 'slagen erin situatie rond Bachmoet te stabiliseren'

BACHMOET (ANP/AFP) - Nadat eerder op zaterdag de Britse inlichtingendienst al liet weten dat de Russische aanval op Bachmoet "grotendeels tot stilstand is gekomen", zegt nu ook het hoofd van het Oekraïense leger Valery Zaluzhny dat zijn troepen "erin slagen om de situatie te stabiliseren".

1 uur geleden
Britse regering wil migranten uit hotels verhuizen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse regering is volgens SkyNews van plan asielzoekers die in hotels zijn opgevangen, te verhuizen naar onder meer militaire bases of naar veerboten die niet meer varen. Het verhuisplan zou binnen enkele weken worden geopenbaard. De regering ziet naar verluidt niets in de opvang in vakantiedorpen of studentenonderkomens.

2 uur geleden
VN beschuldigen Rusland en Oekraïne van standrechtelijke executies

KYIV (ANP/AFP) - De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties in Oekraïne maakt zich ernstige zorgen over standrechtelijke executies door zowel Russische als Oekraïense strijdkrachten. Matilda Bogner, het hoofd van de VN-mensenrechtenmissie in Oekraïne, laat weten dat de organisatie documentatie heeft van dergelijke executies van gevangenen aan beide kanten van de strijd.

7 uur geleden
VS klagen Russische infiltrant strafhof Den Haag aan

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten klagen de Rus aan die vorig jaar onder een valse Braziliaanse identiteit probeerde te infiltreren bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De Amerikanen beschuldigen hem van spionage en diverse vormen van fraude.

12 uur geleden
Geen celstraf voor man die ruim duizend manuscripten stal

NEW YORK (ANP) - De man die zich als anderen voordeed om zo aan ruim duizend nog niet gepubliceerde boeken te komen, is aan een gevangenisstraf ontkomen. Tegen de 30-jarige Italiaan was een jaar cel geëist, maar een rechter in New York oordeelde volgens The New York Times dat hij al lang genoeg in voorarrest had gezeten. Wel wordt hij uitgezet naar Italië of het Verenigd Koninkrijk.

12 uur geleden