Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Paus accepteert alsnog ontslag Franse kardinaal

Paus accepteert alsnog ontslag Franse kardinaal

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - Paus Franciscus heeft het ontslag aanvaard van de Franse kardinaal Philippe Barbarin die in januari in hoger beroep is vrijgesproken van het verzwijgen van seksueel misbruik. Dat heeft het aartsbisdom Reims via een verklaring naar buiten gebracht.

De 69-jarige Barbarin werd in maart 2019 veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke celstraf wegens nalatigheid in een geval van kindermisbruik. De aartsbisschop van Lyon zou in 2014 en 2015 klachten over misbruik van padvinders in de jaren 80 en 90 door priester Bernard Preynat in de doofpot hebben gestopt. Een Frans gerechtshof draaide de straf terug vanwege gebrek aan bewijs.

Na zijn veroordeling bood Barbarin zijn ontslag aan bij paus Franciscus. Die weigerde dat toen.

Meer uit Buitenland

Verliezer verkiezingen Kenia legt zich niet neer bij uitslag

NAIROBI (ANP/AFP) - De verliezer van de presidentsverkiezingen in Kenia legt zich niet neer bij de uitslag. Oppositieleider Raila Odinga, die werd gesteund door vertrekkend president Uhuru Kenyatta, zei alle mogelijke juridische stappen te overwegen.

1 uur geleden
Rusland: Oekraïners saboteerden kerncentrale bij Russische Koersk

KOERSK/MOSKOU (ANP) - In de regio van de Russische stad Koersk zijn zes elektriciteitsmasten voor hoogspanningsleidingen van een kerncentrale opgeblazen. Volgens het Russische persbureau RIA Novosti zijn de daders 'Oekraïense saboteurs'. De acties waren op 4, 9 en 12 augustus en verstoorden de energielevering van de centrale aan een grote regio. Het is niet bekendgemaakt hoe lang de energiecentrale niet kon leveren.

2 uur geleden
Levenslang voor man die eind 2020 vijf mensen doodreed in Trier

TRIER (ANP/DPA) - De man die in december 2020 vijf mensen doodreed in de West-Duitse stad Trier, heeft levenslang gekregen. Hij is veroordeeld voor meervoudige moord en wordt naar een gesloten psychiatrische kliniek gestuurd. De rechtbank acht bewezen dat hij die dag "zoveel mogelijk mensen wilde vermoorden of verwonden".

3 uur geleden
Vrouwen met tien kinderen worden weer Moeder-Heldin in Rusland

MOSKOU (ANP) - Russische vrouwen die tien of meer kinderen hebben, krijgen de eretitel Moeder-Heldin. President Vladimir Poetin herstelt die titel, die ook al in de Sovjet-Unie werd gebruikt. Volgens het staatspersbureau TASS krijgen de Moeder-Heldinnen voor het baren van zoveel kinderen ook een beloning van 1 miljoen roebel, zo'n 16.000 euro.

4 uur geleden
Finland gaat veel minder visa aan Russen geven

HELSINKI (ANP/RTR) - Finland wil het aantal Russische toeristen in het land sterk terugdringen. De minister van Buitenlandse Zaken kondigde aan dat vanaf september nog maar 10 procent van het huidige aantal visa aan Russen wordt verstrekt.

4 uur geleden
Afghaanse krant: tientallen Taliban-strijders gedood

KABUL (ANP) - Bij gevechten in Afghanistan tussen eenheden van het Taliban-regime en tegenstanders zouden 58 Taliban-strijders zijn gedood. De felle botsingen tussen de Taliban en troepen van het Nationaal Verzetsfront (NRF) waren in de provincie Panjshir, meldt de Afghaanse krant Hasht-e Subh, die zichzelf als onafhankelijk bestempelt.

7 uur geleden
Eerste graanexport uit Oekraïne als voedselhulp naar Afrika

KIEV (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne heeft een eerste lading graan als voedselhulp voor Afrika over de Zwarte Zee kunnen exporteren sinds de Russische aanval. Het schip met 23.000 ton tarwe voor Ethiopië vertrok uit Pivdennyi bij Odessa. Binnenkort kunnen nog zeker twee tot drie schepen vertrekken die door de Verenigde Naties zijn gecharterd om hulp te bieden, is de verwachting van de autoriteiten.

8 uur geleden