Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Paus aanvaardt ontslag van zieke bisschop Smeets van Roermond

Paus aanvaardt ontslag van zieke bisschop Smeets van Roermond

ROERMOND (ANP) - Paus Franciscus heeft donderdag het ontslag van de zieke bisschop Harrie Smeets van het bisdom Roermond aanvaard. Smeets had om zijn ontslag gevraagd omdat hij te ziek is om het ambt van diocesaan bisschop nog te kunnen vervullen. Smeets heeft kanker. Hij stopte in juli al met zijn werk en was daarmee officieel "verhinderd", zoals dat in het kerkelijk recht wordt genoemd. Zijn werk werd toen overgenomen door de vicaris-generaal van het bisdom.

Smeets is nu formeel oud-bisschop van Roermond. Hij werd op 10 oktober 2018 in het bisdom benoemd. Hij werd in 2021 ziek en sinds begin dit jaar was duidelijk dat behandeling niet meer mogelijk is. Het bisdom is Smeets zeer dankbaar voor wat hij heeft gedaan en betekend, staat in een verklaring.

Door het ontslag van Smeets is de bisschopszetel van Roermond nu vacant. De leden van het kapittel, het bestuurscollege van het bisdom, gaan een lijst opstellen met drie namen van mogelijke opvolgers voor Smeets. Die lijst gaat naar de bisschoppenconferentie en de pauselijke nuntius in Nederland, Paul Tschang In-Nam. Die kunnen zelf nog namen toevoegen. De paus beslist vervolgens wie de nieuwe bisschop wordt.

Besluitneming opgeschort

In de tijd dat er geen nieuwe bisschop voor Roermond is, mogen er geen besluiten worden genomen die het gewone beheer en bestuur van het bisdom overstijgen, of die de nieuwe bisschop schade zouden kunnen berokkenen. De vicarissen (plaatsvervangers van de bisschop) verliezen hun ambt, maar kunnen wel aangewezen worden voor bepaalde taken. De Priesterraad en de Diocesane Pastorale Raad (adviesorgaan van het bisdom) houden op te bestaan.

Het kathedraal kapittel van het bisdom heeft donderdag de 77-jarige René Maessen gekozen tot diocesaan administrator. Maessen bestuurt het bisdom tot de paus een nieuwe bisschop benoemt. Maessen is al enkele jaren vicaris-generaal van het bisdom.

Meer uit Binnenland

OM roept verdachten moord Peter R. de Vries op: verklaar alsnog

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie roept verdachten in het hoger beroep in de moordzaak van Peter R. de Vries op om alsnog verklaringen af te leggen. Tijdens het proces bij de rechtbank hebben veel verdachten gebruikgemaakt van hun zwijgrecht. "Dat mag, maar hoeft niet, er is geen plicht om te zwijgen", zei de aanklager woensdag bij de start van het hoger beroep. Ze wees erop dat nog veel vragen onbeantwoord zijn. "Waarom is Peter R. de Vries vermoord, wie gaf de opdracht en wie waren er nog meer bij betrokken?"

16 minuten geleden
Hof: te veel kinderen niet naar school om overtuiging ouders

AMSTERDAM (ANP) - Steeds meer kinderen hoeven niet naar school te gaan om de overtuigingen van hun ouders. Die hebben een vrijstelling van de leerplicht gekregen, en het gerechtshof in Amsterdam maakt zich daar zorgen over. De rechters zeggen dat het niet duidelijk is of de kinderen thuis goed onderwijs krijgen. Ze roepen daarom op strenger te controleren op de leerplicht.

25 minuten geleden
Eerste asielzoekers in nachtnoodopvang Ugchelen

APELDOORN (ANP) - De nachtnoodopvang voor asielzoekers in Ugchelen is in de nacht van dinsdag op woensdag voor het eerst gebruikt. Een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn, waaronder Ugchelen valt, heeft berichtgeving hierover van Omroep Gelderland bevestigd. Tegen de opvang was weerstand. Bij de locatie vond twee weken terug een explosie plaats.

3 uur geleden
Kwart gemeenten scheidt afval pas later

DEN HAAG (ANP) - Bij een kwart van de gemeenten scheiden inwoners niet zelf hun afval, maar gebeurt dat pas na de inzameling. Dat meldt het CBS, dat daarover voor het eerst cijfers verzamelde. Plastic flessen, metaalverpakkingen en drankkartons kunnen worden hergebruikt, onder meer als kunststof en biogranulaat.

4 uur geleden
Adviseur kabinet pleit voor snelle erkenning Palestijnse staat

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet zijn beleid ten aanzien van het Palestijns-Israëlische conflict volledig omgooien, vindt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). In een nieuw rapport worden kabinet en parlement aangeraden snel over te gaan tot erkenning van de Palestijnse staat.

9 uur geleden
Explosie bij advocatenkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een advocatenkantoor aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag is een explosie geweest, meldt de politie. Na de ontploffing ontstond voor korte tijd een brand. Niemand raakte gewond, wel is er schade aan het pand. Hoe groot die schade is, kon een politiewoordvoerder niet zeggen. Ook is het onbekend of er mensen in het kantoor aanwezig waren tijdens de ontploffing.

12 uur geleden
Bij ruim de helft van explosies geen link met criminaliteit

DEN HAAG (ANP) - Het idee dat bij de meeste aanslagen met explosieven sprake is van een conflict in het criminele milieu, is volgens de politie inmiddels achterhaald. Jos van der Stap, programmamanager High Impact Crime bij de politie, meldt dat naar schatting bij ruim de helft van de explosies geen link is met criminaliteit maar met ruzies.

16 uur geleden