Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Paus aanvaardt ontslag van zieke bisschop Smeets van Roermond

Paus aanvaardt ontslag van zieke bisschop Smeets van Roermond

ROERMOND (ANP) - Paus Franciscus heeft donderdag het ontslag van de zieke bisschop Harrie Smeets van het bisdom Roermond aanvaard. Smeets had om zijn ontslag gevraagd omdat hij te ziek is om het ambt van diocesaan bisschop nog te kunnen vervullen. Smeets heeft kanker. Hij stopte in juli al met zijn werk en was daarmee officieel "verhinderd", zoals dat in het kerkelijk recht wordt genoemd. Zijn werk werd toen overgenomen door de vicaris-generaal van het bisdom.

Smeets is nu formeel oud-bisschop van Roermond. Hij werd op 10 oktober 2018 in het bisdom benoemd. Hij werd in 2021 ziek en sinds begin dit jaar was duidelijk dat behandeling niet meer mogelijk is. Het bisdom is Smeets zeer dankbaar voor wat hij heeft gedaan en betekend, staat in een verklaring.

Door het ontslag van Smeets is de bisschopszetel van Roermond nu vacant. De leden van het kapittel, het bestuurscollege van het bisdom, gaan een lijst opstellen met drie namen van mogelijke opvolgers voor Smeets. Die lijst gaat naar de bisschoppenconferentie en de pauselijke nuntius in Nederland, Paul Tschang In-Nam. Die kunnen zelf nog namen toevoegen. De paus beslist vervolgens wie de nieuwe bisschop wordt.

Besluitneming opgeschort

In de tijd dat er geen nieuwe bisschop voor Roermond is, mogen er geen besluiten worden genomen die het gewone beheer en bestuur van het bisdom overstijgen, of die de nieuwe bisschop schade zouden kunnen berokkenen. De vicarissen (plaatsvervangers van de bisschop) verliezen hun ambt, maar kunnen wel aangewezen worden voor bepaalde taken. De Priesterraad en de Diocesane Pastorale Raad (adviesorgaan van het bisdom) houden op te bestaan.

Het kathedraal kapittel van het bisdom heeft donderdag de 77-jarige René Maessen gekozen tot diocesaan administrator. Maessen bestuurt het bisdom tot de paus een nieuwe bisschop benoemt. Maessen is al enkele jaren vicaris-generaal van het bisdom.

Meer uit Binnenland

Provincie Utrecht kondigt informatiebijeenkomsten over wolf aan

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht is van plan eind augustus informatiebijeenkomsten te houden over de wolvenpopulatie op de Utrechtse Heuvelrug. Ook onderzoekt de provincie de mogelijkheid een wolvencommissie in te stellen. Dat schrijft gedeputeerde Mirjam Sterk (natuur) in een memo aan Provinciale Staten naar aanleiding van meerdere incidenten met wolven in Utrecht.

50 minuten geleden
Politie onderzoekt tips over mishandeling Somaliër in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie spreekt "dagelijks nog" met getuigen en onderzoekt "verschillende tips" in de zaak rond de dodelijke mishandeling van een Somalische man in Den Haag afgelopen weekend. Over de identiteit van de mannen die als verdachten worden gezocht, wil een woordvoerster vanwege het lopende onderzoek geen uitspraken doen.

1 uur geleden
Busvervoerders die naar Spelen rijden zijn voorbereid op file

DEN HAAG (ANP) - Verschillende busvervoerders in Nederland brengen de komende twee weken mensen naar Parijs waar vrijdag de Olympische Spelen beginnen. Er is vraag naar de busritten, maar van een stormloop zoals tijdens de halve finale van het EK-voetbal is geen sprake, blijkt uit een korte rondgang van het ANP. De busmaatschappijen die naar Parijs rijden, zijn voorbereid op de verwachte drukte rond de Franse hoofdstad.

2 uur geleden
Reddingsbrigade pleit voor meer zwemles onder migrantenkinderen

IJMUIDEN (ANP) - Het is van groot belang dat onder kinderen met een migratieachtergrond meer voorlichting komt over zwemveiligheid en dat meer kinderen zwemles krijgen. Dat zegt de Reddingsbrigade in reactie op de CBS-cijfers over het aantal verdrinkingsdoden in de afgelopen tien jaar. Uit de cijfers komt naar voren dat jonge kinderen van migranten de afgelopen tien jaar vaker verdronken.

3 uur geleden
Politiemedewerkster vast voor voorbereiden moord op ex-partner

ROTTERDAM (ANP) - Een 41-jarige politiemedewerkster is op 5 juni aangehouden op verdenking van het voorbereiden van de moord op haar ex-partner. Het Openbaar Ministerie maakte de aanhouding van de vrouw uit Gorinchem donderdag bekend. Dat kon volgens het OM niet eerder om "onderzoeksbelangen". Haar voorarrest is op 16 juli met zestig dagen verlengd door de rechtbank.

3 uur geleden
Aantal besmettingen met blauwtongvirus stijgt naar bijna 800

DEN HAAG (ANP) - Het blauwtongvirus is in de afgelopen weken op 791 plekken in Nederland vastgesteld. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat is ruim twee keer zo veel als een week geleden. Vorige week vrijdag stond de teller op 318 gevallen en afgelopen maandag op 503.

3 uur geleden
Griffier rechtbank Rotterdam aangehouden om schenden ambtsgeheim

ROTTERDAM (ANP) - De rijksrecherche heeft woensdag een 36-jarige medewerker van de rechtbank Rotterdam aangehouden voor schending van het ambtsgeheim en computervredebreuk. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt. De verdachte werkt als griffier bij het kabinet van de rechter-commissaris.

3 uur geleden