Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Paus aangekomen in Congo voor historisch bezoek

Paus aangekomen in Congo voor historisch bezoek

KINSHASA (ANP/RTR/AFP) - Paus Franciscus is aangekomen in de Democratische Republiek Congo voor een historisch bezoek. Het is het eerste pauselijke bezoek in het door oorlog geteisterde land sinds 1985, toen Johannes Paulus II het toenmalige Zaïre aandeed. Congolese geestelijken hopen dat het bezoek van de paus het geweld in het land wereldwijd onder de aandacht brengt.

Een grote menigte heette de paus welkom op het vliegveld. Na de welkomstceremonie daar en een ontmoeting met president Félix Tshisekedi houdt de paus een speech voor lokale autoriteiten. Dinsdagavond is er een gebedswake op het vliegveld, die naar verwachting meer dan tienduizend mensen zal trekken. Op woensdagochtend is er een mis waar meer dan een miljoen gelovigen worden verwacht. Congo heeft zo'n 100 miljoen inwoners, waarvan 40 procent katholiek is.

Verder heeft de paus woensdag een ontmoeting met slachtoffers van het geweld in het oostelijke deel van het land. Die regio wordt geteisterd door terugkerende gevechten tussen de Tutsi-rebellengroep M23 en regeringstroepen. Vanwege het geweld heeft de paus zijn geplande bezoek aan de oost-Congolese stad Goma geschrapt. "Ik wilde naar Goma gaan, maar dat kunnen we niet vanwege de oorlog" vertelde de paus aan de pers tijdens zijn vlucht.

Spanningen Congo

Congo is rijk aan waardevolle grondstoffen, maar kent hierdoor vele conflicten tussen milities, regeringstroepen en buitenlandse indringers. De mijnbouw wordt bovendien in verband gebracht met uitbuiting van arbeiders en aantasting van het milieu. Oost-Congo wordt geteisterd door geweld door de langdurige en complexe gevolgen van de genocide van 1994 in buurland Rwanda.

Volgens de Verenigde Naties zijn naar schatting 5,7 miljoen mensen in Congo ontheemd en lijden er 26 miljoen ernstige honger, grotendeels als gevolg van gewapende conflicten.

Eerder bezoek uitgesteld

De paus wilde de landen afgelopen zomer bezoeken, maar het bezoek werd uitgesteld wegens zijn knieproblemen. Op vrijdag reist de paus door naar Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan, net als Congo een land dat gebukt gaat onder armoede en geweld.

Meer uit Buitenland

Zeker 600 gewonden bij zware tornado Arkansas

LITTLE ROCK (ANP/DPA) - Een zware tornado heeft de stad Little Rock in de Amerikaanse staat Arkansas getroffen. De plaatselijke reddingsdienst gaat uit van minstens 600 gewonden, berichtte een plaatselijke zender vrijdag. De burgemeester van Little Rock heeft de gouverneur van de staat gevraagd om hulp van de nationale garde.

2 uur geleden
Merendeel VN-Veiligheidsraad bezorgd over kernwapens in Belarus

NEW YORK (ANP/AFP) - Het overgrote deel van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties maakt zich zorgen over het plaatsen van kernwapens in Belarus. Alleen Rusland, eigenaar van de kernkoppen, vindt dat er niets mis is met de plaatsing in het buurland. Rusland heeft een veto in de Veiligheidsraad, dus van een resolutie zal het niet komen.

5 uur geleden
Advocaat Trump: schikking zullen we niet accepteren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump zal een mogelijke schikking in de strafzaak tegen hem niet accepteren. Advocaat Joe Tacopina zegt in een interview met de Amerikaanse nieuwszender NBC News dat daar "nul" kans op is.

8 uur geleden
'Blade runner' Oscar Pistorius komt niet vervroegd vrij

PRETORIA (ANP/AFP) - De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius, ook wel bekend als 'blade runner', komt niet vervroegd vrij. Zijn verzoek is afgewezen, aldus de verantwoordelijke autoriteiten. De 36-jarige man blijft vastzitten voor het doodschieten van zijn vriendin.

10 uur geleden
Kopstuk Europees Parlement hekelt stikstofbrief aan Nederland

BRUSSEL (ANP) - De leider van de machtige christendemocraten in het Europees Parlement hekelt de strenge brief over het stikstofbeleid die de Europese Commissie het kabinet deze week heeft gestuurd. Niet alleen de inhoud, maar ook de timing tijdens delicaat stikstofoverleg tussen de regeringspartijen is "ongevoelig", zegt deze Manfred Weber na berichtgeving van De Telegraaf. De commissie heeft volgens hem een "blunder" begaan.

11 uur geleden
Spaanse premier spoort Xi aan om Zelensky te spreken

BEIJING (ANP/RTR) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft in Beijing met president Xi Jinping gesproken over de oorlog in Oekraïne en de opstelling van China. Sánchez zei na afloop dat hij Xi heeft aangemoedigd om te spreken met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. De verwachting was dat Xi hem vorige week al zou bellen, maar dat is nog altijd niet gebeurd.

12 uur geleden
Fraude-onderzoek naar topambtenaar EU om Qatar-reisjes

BRUSSEL (ANP) - De fraudebestrijdingsdienst van de Europese Unie heeft een onderzoek ingesteld naar de topambtenaar die meermaals op kosten van Qatar naar het oliestaatje reisde. Hij deed dat terwijl de EU onderhandelde over een voor Qatar lucratieve deal over vliegrechten.

15 uur geleden