
Pauluskerk: winterregeling voor daklozen werkt niet
ROTTERDAM (ANP) - De winterregeling voor daklozen werkt niet. Dat stelt de Pauluskerk in Rotterdam, die in de nacht van donderdag op vrijdag de deuren opende voor daklozen in Rotterdam die nergens anders terechtkonden.
Volgens de kerk zorgde de gemeente Rotterdam niet voor extra bedden, hoewel kou was voorspeld. "In november en december vroor het al drie keer 's nachts, maar waren er geen extra plekken", zegt dominee van de kerk Dick Couvée.
Sinds november 2019 is in Rotterdam de winterregeling van kracht, een gezamenlijke regeling van Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amsterdam. Als de weersverwachting is dat de gevoelstemperatuur tot onder het vriespunt daalt, worden extra bedden geregeld voor daklozen, zodat niemand op straat hoeft te slapen. Ook afgelopen week waren er geen extra bedden, terwijl de gevoelstemperatuur onder nul lag, aldus Couvée. "Het is veel te koud. Dus regelen we nu zelf opvang."
Onzekerheid
In de nacht van donderdag op vrijdag sliepen volgens de dominee ruim dertig mensen in slaapzakken op de grond van de kerk. "Ook in de nacht van woensdag op donderdag waren we open. Sommige mensen hadden al dagen niet geslapen."
De Pauluskerk gaat vaker slaapmogelijkheden bieden als de gemeente bij kou en ontij geen extra bedden neerzet, laat de instelling weten in een verklaring. Vrijwilligers houden de kerk open. "Zoals het nu gaat is het voor deze mensen geen doen. Als het vriest worden bedden neergezet en zodra de temperatuur een graadje boven nul stijgt gaat de deur weer dicht. Daklozen blijven tot op het laatste moment in onzekerheid. Slaap ik vannacht binnen of moet ik buiten slapen?", aldus Couvée. Daarbij zijn voorspellingen altijd onzeker, stelt de kerk. "Dan blijkt het uiteindelijk toch kouder dan nul graden en moeten mensen in de vrieskou slapen."
Meer uit Binnenland
GOES (ANP) - De gemeenteraad van Goes wil Cees van den Bos (43) als nieuwe burgemeester. De raad heeft Van den Bos, die nu nog burgervader van Urk is, donderdag voorgedragen. Het is de bedoeling dat hij per 1 februari 2024 wordt benoemd, meldt de gemeente Goes.
3 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Dakloze en thuisloze mensen weten de zogeheten winterkoudeopvang in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag deze week goed te vinden. Vooral in Amsterdam werd veel gebruikgemaakt van de voorziening, die de vier grote steden maandagavond openden om de verwachte lage temperaturen. In de nacht van woensdag op donderdag sliepen in de hoofdstad 303 mensen in de opvang, meer dan de 250 beschikbare plekken. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat bij ruimtegebrek ook plekken van de reguliere winteropvang kunnen worden gebruikt, die vrijdag officieel opengaat.
40 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De gemeente Assen en de provincie Limburg houden een opvanglocatie voor asielzoekers langer open. In de voormalige woonboerderij aan de Graswijk in Assen zijn daardoor tot 1 januari 2025 maximaal 45 plekken beschikbaar. In Maastricht blijft de opvang in 't Lab, een bijgebouw van het provinciehuis, voor veertig vluchtelingen nu tot 1 juli 2024 in gebruik.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk voert vrijdag gesprekken met leiders van de overgebleven vier partijen die in ieder geval één zetel hebben binnengesleept bij de verkiezingen van vorige week. Hij gaat achtereenvolgens in gesprek met Mirjam Bikker (CU), Laurens Dassen (Volt), Joost Eerdmans (JA21) en Chris Stoffer (SGP). DENK staat ook op drie zetels, maar voorman Stephan van Baarle weigert met Plasterk in gesprek te gaan, omdat hij de verkenner als "de boodschapper van extreemrechts" ziet.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is "urgenter en zorgwekkender dan ooit" geworden of een nieuw kabinet de rechtsstaat wel respecteert, zegt Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand. Dat een nieuw kabinet dat doet, is dan ook haar voornaamste boodschap aan verkenner Ronald Plasterk.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag zeventien jaar cel geëist tegen de 35-jarige Syriër Mustafa A. voor zijn rol bij de gewelddadige arrestatie van twee mannen in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië, nabij de noordelijke stad Aleppo, in januari 2013. A. kwam in 2020 als asielzoeker naar Nederland en werd in mei 2022 in zijn woonplaats Kerkrade opgepakt.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Actievoerders van Greenpeace moeten met "onmiddellijke ingang" een schip in de Grote Oceaan verlaten, waarop zij zich hebben verschanst. Dit heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam geoordeeld. Greenpeace voert actie tegen diepzeemijnbouw.
4 uur geleden