
Paul onderzoekt optie om terug te gaan naar één doorstroomtoets
DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) onderzoekt de optie om het aantal aanbieders van zogenoemde doorstroomtoetsen voor achtstegroepers terug te brengen van zes naar één. Ilana Rooderkerk (D66) heeft hier eerder om verzocht in een motie die is gesteund door een Kamermeerderheid en klaagde tijdens het vragenuur dat hier vervolgens niets mee is gebeurd. Dat is een boude aanname volgens Paul.
Veel basisscholen hebben klachten over de doorstroomtoets, die vorig jaar in de plaats kwam van de eindtoets. Zij vinden de verschillen tussen de zes toetsen te groot. Ook vrezen ze dat kinderen door de toets soms een te hoog advies krijgen en daarom op een te hoog niveau aan de middelbare school beginnen.
Het ministerie van Onderwijs is samen met het College voor Toetsen en Examens in kaart aan het brengen wat de gevolgen zijn als alle basisschoolleerlingen dezelfde toets moeten maken en op welke manier dat zou kunnen. Paul belooft in april meer duidelijkheid te geven over deze inventarisatie.
Wet veranderd
In het najaar verwacht de staatssecretaris vervolgens uitgewerkte scenario's naar de Kamer te sturen. Daarin zal te lezen zijn wat de gevolgen zijn op het juridische en financiële vlak en rond de uitvoering. "Zodat we een afgewogen oordeel kunnen vormen."
Mocht het kabinet dan inderdaad besluiten dat het beter is om het aantal toetsaanbieders terug te brengen naar één, dan moet daarvoor de wet worden veranderd. Dat proces zou in 2026 kunnen beginnen. Normaal gesproken duurt een wetsbehandeling ongeveer twee jaar.
Op verzoek van de D66 gaat de Tweede Kamer binnenkort in debat over de doorstroomtoets.
Meer uit Politiek
HILVERSUM (ANP) - Minister Reinette Klever van Ontwikkelingssamenwerking heeft toen zij zakelijk directeur was bij Ongehoord Nederland meer vergoeding ontvangen dan de omroep volgens zijn eigen statuten toestaat. Dat meldt Ongehoord Nederland (ON!) woensdag in zijn jaarverslag 2024.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De plannen van minister Barry Madlener (Infrastructuur) om snelwegen rond Utrecht te verbreden kunnen voorlopig niet worden uitgevoerd. Hij moet eerst onderzoeken of het stikstofrekenwerk wel in orde is, oordeelt de Raad van State.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden moeten amendementen laten nakijken op de gevolgen en de uitvoerbaarheid, stelt de Raad van State in een advies. Nu worden de voorstellen voor een wetswijziging vaak snel gemaakt en ingediend tijdens debatten, wat volgens de raad ten koste kan gaan van de kwaliteit.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - "De grootsheid van paus Franciscus schuilde in zijn eenvoud en medemenselijkheid", schrijft minister-president Dick Schoof op X na de uitvaart van de paus. "Die levensinstelling was ook vandaag bij zijn uitvaart duidelijk te zien en te horen."
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt geen geld uit om de stijging van de prijskaartjes bij de NS volgend jaar te dempen. Dat heeft ov-staatssecretaris Chris Jansen gemeld aan de Tweede Kamer. Mogelijk worden ritten op rustige trajecten geschrapt.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma trekt 2,2 miljard euro uit voor een startpakket aan stikstofmaatregelen. Het kabinet begint met een regionale aanpak rondom natuurgebieden de Veluwe en De Peel.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) verwacht niet snel een vredesdeal tussen Oekraïne en Rusland waar de VS op aandringen. "Ik voorzie niet op heel korte termijn een uitkomst", zei hij vrijdag. President Donald Trump dreigt zich terug te trekken uit de onderhandelingen als er niet snel een akkoord komt.
1 week geleden