Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Patstelling tussen boos personeel en leiding Tata Steel IJmuiden

Patstelling tussen boos personeel en leiding Tata Steel IJmuiden

IJMUIDEN (ANP) - Bij Tata Steel in IJmuiden lijkt tussen vakbond FNV en de leiding van het bedrijf een patstelling bereikt. Met een reeks stakingen bij afdelingen proberen werknemers de leiding van het bedrijf te bewegen om af te zien van de beoogde reorganisatie. Volgens Tata Steel Europe (TSE) zelf zijn de eisen van de bond irreëel waarbij de boosheid wordt gevoed door valse aannames.

Op maandag legden onder meer werknemers van de technische dienst en inspectieafdelingen het werk neer na eerdere acties bij andere afdelingen. De ophanden zijnde reorganisatie kost circa duizend werknemers hun baan. Op 1 juli valt volgens FNV de beslissing over de eventuele ontslagen, omdat door de coronacrisis dit plan voor even in de ijskast ging.

Het vertrek van topman Theo Henrar van Tata Nederland, die naar verluidt pal stond voor de Nederlandse belangen en daarmee een sta in de weg voor de beoogde reorganisatie, zette kwaad bloed bij de medewerkers. Verder is personeel in IJmuiden ontstemd over het idee dat ze moeten opdraaien voor de verliezen van met name de Engelse vestiging van Tata.

Ingrepen

Volgens TSE zijn ingrepen noodzakelijk. Het beeld dat het geld in IJmuiden wordt verdiend en in het Verenigd Koninkrijk wordt uitgegeven is volgens de onderneming niet terecht. Ook in IJmuiden wordt al twee jaar geen winst gemaakt en dividend uitgekeerd. De opstelling van de vakbond wekt verbazing.

Sinds het verlopen van de deadline op 2 juni is er volgens FNV geen contact meer geweest met TSE. Maar de staalmaker zegt op zijn beurt geen reactie te hebben ontvangen van FNV nadat het voor nieuw overleg was uitgenodigd.

"Pas op het moment dat Tata bereid is fundamentele stappen te zetten wat betreft onze eisen, zijn we bereid te praten", aldus Roel Berghuis van FNV. Hij wil onder meer de toezegging dat de werkgelegenheid vijf jaar lang ongewijzigd blijft. Verder gaat het de bond om de koers van het bedrijf. Zo willen de medewerkers absoluut niet dat Tata Steel Nederland en Tata Steel UK bij elkaar gevoegd worden.

Volgens TSE klopt het beeld dat FNV schetst niet. Het bedrijf legt uit dat in de voorbije jaren miljarden in de locatie IJmuiden zijn gestoken. De beoogde kostenbesparingen van 700 miljoen euro hebben maar voor 20 procent effect op het personeelsbestand. Daarbij gaat het voornamelijk om kantoorbanen. De stakingen gebeuren daarentegen veelal op de 'vloer'.

FNV sluit acties door personeel op kantoor niet uit. Berghuis benadrukt dat het geld voor investeringen ook in IJmuiden is verdiend. Daarbij ging ook 1 miljard euro aan dividend naar de Britten.

Meer uit Financieel

Aandeel Onward wint op Damrak na melding succes bij dwarslaesie

AMSTERDAM (ANP) - Het Eindhovense medisch-technologisch bedrijf Onward Medical is woensdagochtend op de aandelenbeurs in Brussel omhoog geschoten. Het bedrijf werkt aan technologie die mensen met een dwarslaesie weer moet helpen bewegen en meldde een succes. De algehele stemming op de beurs was voorzichtig positief.

43 minuten geleden
Warme septemberdagen zitten najaarsverkoop H&M dwars

STOCKHOLM (ANP) - Modewinkelconcern H&M heeft last van het warme septemberweer in grote delen van Europa. Door de vaak zomerse temperaturen kopen klanten minder kleding uit de najaarscollectie, wat heeft bijgedragen aan een daling van de verkoopcijfers.

1 uur geleden
Aandacht voor NN en Onward Medical op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN en medisch-technologisch bedrijf Onward Medical weten woensdag de aandacht op zich gericht bij het begin van de handel op de aandelenbeurs in Amsterdam. NN kreeg een tegenvaller te verwerken bij het gerechtshof Den Haag, dat oordeelde dat de verzekeraar jarenlang te veel kosten in rekening heeft gebracht bij klanten met een beleggingsverzekering. Onward Medical meldde juist een succes bij de ontwikkeling van zijn technologie om mensen met een dwarslaesie te helpen.

1 uur geleden
Hornbach ziet vraag naar klusspullen aantrekken na nat voorjaar

NIEUWEGEIN (ANP) - Hornbach zag de vraag naar zijn klus- en tuinproducten in het afgelopen kwartaal aantrekken. De Duitse doe-het-zelfketen zag de verkoop eerder nog teruglopen door het koude en natte voorjaar. Maar het weer werd daarna beter, wat volgens Hornbach uiteindelijk voor een inhaalslag heeft gezorgd. Wel houdt het bedrijf voor de rest van het jaar rekening met verslechterde economische vooruitzichten binnen Europa.

2 uur geleden
Bloomberg: oprichter wankel vastgoedconcern Evergrande zit vast

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - Oprichter Hui Ka Yan van het financieel wankele Chinese vastgoedconcern Evergrande is onder politiesurveillance geplaatst, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het is niet direct duidelijk waarom Hui onder deze vorm van huisarrest is geplaatst. De voormalige voorzitter van Evergrande zou de plek waar hij vastzit niet mogen verlaten en niet mogen praten of contact leggen met anderen zonder toestemming.

2 uur geleden
McKinsey schikt voor 230 miljoen dollar om opiatencrisis VS

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Adviesbureau McKinsey heeft een schikking getroffen ter waarde van 230 miljoen dollar (ongeveer 218 miljoen euro) met honderden lokale overheden en schooldistricten in de Verenigde Staten. Het bureau adviseerde farmaceutische bedrijven die mede verantwoordelijk worden gehouden voor de enorme hoeveelheid Amerikanen die verslaafd zijn geraakt aan opiaten.

3 uur geleden
Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

8 uur geleden