
Patiëntenfederatie wil ingrijpen overheid om huisartsenketen
DEN HAAG (ANP) - De Patiëntenfederatie Nederland wil dat de overheid en anderen ingrijpen voor mensen die zijn aangesloten bij een commerciële keten van huisartsen. Die keten, Co-Med, verkeert volgens berichten van EenVandaag en NRC in financiële problemen. Als het misgaat, kunnen patiënten "geen kant op", aldus de Patiëntenfederatie.
Co-Med is een paar jaar geleden opgekomen. Het bedrijf kocht verspreid over het land praktijken, met name van huisartsen die met pensioen wilden gaan en geen opvolger konden vinden. Volgens critici probeert het bedrijf daarna zo veel mogelijk geld te verdienen, en is zorg geven bijzaak.
De keten kreeg vorig jaar een zogenoemde aanwijzing van de inspectie, omdat de huisartsen niet goed bereikbaar waren. Co-Med vocht de aanwijzing aan bij de rechter. Een definitieve uitspraak is er nog niet, maar in afwachting daarvan is de aanwijzing geschorst.
Controle en toezicht
De Patiëntenfederatie wil dat er "veel meer controle en toezicht" komt op commerciële partijen als Co-Med. Ook wil de federatie dat er wordt gesproken over de vraag of zulke bedrijven überhaupt wel "een plek moeten hebben in onze huisartsenzorg".
Co-Med meldt dinsdag op zijn site dat de zorgafdeling financieel gezond is, maar dat een andere tak ophoudt. Die afdeling, PCC Tele-Services genaamd, was een soort callcenter. Zij moest "de telefonie uit de praktijken halen", zodat assistenten in de praktijk zich meer konden richten "op de fysieke zorg van de patiënten".
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zeggen niets over de situatie rond Co-Med. Wel zegt de NZa dat de grootste verzekeraar in een regio ervoor moet zorgen dat mensen zorg behouden wanneer een aanbieder failliet zou gaan. "Als de zorgaanbieder sluit, bijvoorbeeld door faillissement, dan moet de verzekerde terechtkunnen bij een andere aanbieder."
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
13 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geleden