Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Patiëntenfederatie wil ingrijpen overheid om huisartsenketen

Patiëntenfederatie wil ingrijpen overheid om huisartsenketen

DEN HAAG (ANP) - De Patiëntenfederatie Nederland wil dat de overheid en anderen ingrijpen voor mensen die zijn aangesloten bij een commerciële keten van huisartsen. Die keten, Co-Med, verkeert volgens berichten van EenVandaag en NRC in financiële problemen. Als het misgaat, kunnen patiënten "geen kant op", aldus de Patiëntenfederatie.

Co-Med is een paar jaar geleden opgekomen. Het bedrijf kocht verspreid over het land praktijken, met name van huisartsen die met pensioen wilden gaan en geen opvolger konden vinden. Volgens critici probeert het bedrijf daarna zo veel mogelijk geld te verdienen, en is zorg geven bijzaak.

De keten kreeg vorig jaar een zogenoemde aanwijzing van de inspectie, omdat de huisartsen niet goed bereikbaar waren. Co-Med vocht de aanwijzing aan bij de rechter. Een definitieve uitspraak is er nog niet, maar in afwachting daarvan is de aanwijzing geschorst.

Controle en toezicht

De Patiëntenfederatie wil dat er "veel meer controle en toezicht" komt op commerciële partijen als Co-Med. Ook wil de federatie dat er wordt gesproken over de vraag of zulke bedrijven überhaupt wel "een plek moeten hebben in onze huisartsenzorg".

Co-Med meldt dinsdag op zijn site dat de zorgafdeling financieel gezond is, maar dat een andere tak ophoudt. Die afdeling, PCC Tele-Services genaamd, was een soort callcenter. Zij moest "de telefonie uit de praktijken halen", zodat assistenten in de praktijk zich meer konden richten "op de fysieke zorg van de patiënten".

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zeggen niets over de situatie rond Co-Med. Wel zegt de NZa dat de grootste verzekeraar in een regio ervoor moet zorgen dat mensen zorg behouden wanneer een aanbieder failliet zou gaan. "Als de zorgaanbieder sluit, bijvoorbeeld door faillissement, dan moet de verzekerde terechtkunnen bij een andere aanbieder."

Meer uit Gezond

Medicijn tegen baarmoederkanker komt in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.

4 dagen geleden
Zorgautoriteit mocht gegevens ggz-patiënten verzamelen

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.

5 dagen geleden
Lidl roept paella-verspakket terug om mogelijk glas in doperwten

HUIZEN (ANP) - Supermarkt Lidl waarschuwt voor het Verspakket Paella. In het pakket zit een blikje doperwten waar mogelijk stukjes glas in zitten. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag vergoed.

5 dagen geleden
Lareb signaleert bijwerkingen na vaccinatie tegen rotavirus

DEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.

6 dagen geleden
Kwart meer hiv-diagnoses bij GGD-centra in 2024

BILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 week geleden
RIVM: mazelenclusters niet verbonden, virus verschilt per plek

BILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".

1 week geleden
Adviesraad waarschuwt: teveel aan medische testen is schadelijk

DEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.

1 week geleden