Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Patiëntenfederatie: houd contact met wachtende voor operatie

Patiëntenfederatie: houd contact met wachtende voor operatie

DEN HAAG (ANP) - De Patiëntenfederatie roept ziekenhuizen op om regelmatig contact op te nemen met mensen die al lang wachten op hun operatie. "Bel zeker elke twee, drie maanden even, zodat mensen weten dat ze niet vergeten zijn", aldus een woordvoerder van de federatie.

Dat levert het toch al drukke zorgpersoneel extra administratief werk op, erkent hij, maar voor patiënten is het heel belangrijk. "Stel je krijgt te horen dat je knieoperatie opnieuw is uitgesteld, terwijl je al steeds moeilijker kunt lopen. Dan heb je geen enkele andere mogelijkheid om aan informatie te komen over je ingreep dan via het ziekenhuis."

De Nederlandse Zorgautoriteit meldde maandag dat het ziekenhuizen nog steeds niet goed lukt om de wachtlijsten in te lopen, die ontstonden door onder meer het uitstellen van operaties in de coronapandemie. In vergelijking met de periode vóór de coronacrisis staan er 100.000 tot 120.000 extra mensen op een wachtlijst.

De Patiëntenfederatie adviseert mensen die lang moeten wachten op hun ingreep om contact op te nemen met de zorgverzekeraar. Die kan proberen de operatie te vervroegen door die te verplaatsen naar een ziekenhuis met een minder lange wachtrij of een zelfstandige kliniek. Of zorgverzekeraars patiënten voldoende helpen is volgens de federatie lastig te zeggen. "Vooral voor relatief kleine ingrepen zoals staaroperaties of knieoperaties zijn de wachttijden lang. En er bestaan geen patiëntenverenigingen voor mensen die wachten op een nieuwe knie."

Meer uit Gezond

RIVM: levensverwachting maanden korter door uitstoot Tata Steel

BILTHOVEN (ANP) - Bewoners van de regio rond Tata Steel hebben extra kans om ziek te worden door de uitstoot vanaf het terrein van de staalfabriek. Gemiddeld verkorten de emissies de levensverwachting van inwoners van het nabijgelegen Wijk aan Zee met 2,5 maand, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na nieuw onderzoek.

1 dag geleden
Hoogleraar: verbeter luchtkwaliteit snel om burgers te beschermen

UTRECHT (ANP) - Regelgeving om de luchtkwaliteit te verbeteren moet snel aangepast worden, vindt hoogleraar Roel Vermeulen van de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. De Britse krant The Guardian publiceerde woensdag een onderzoek naar de luchtkwaliteit in Europa. Met visualisaties op basis van modellen van het onderzoeksteam van Vermeulen laat de krant zien dat vrijwel iedereen in Europa ongezonde lucht inademt.

1 dag geleden
Tweede Kamer wil af van commerciële investeerders in huisartsenzorg

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat geld voor de huisartsenzorg in de huisartsenzorg moet blijven en niet in handen mag komen van commerciële investeerders. Een motie van SP en ChristenUnie is donderdag door een Kamermeerderheid aangenomen.

1 dag geleden
Ook onderwijspersoneel wil coronavaccin aangeboden krijgen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsorganisaties vinden dat ook hun medewerkers dit najaar in aanmerking moeten komen voor een herhaalde coronavaccinatie. Ze hebben de onderwijsministers Mariëlle Paul en Robbert Dijkgraaf een brief geschreven met dat verzoek. Daarin wijzen ze erop dat onderwijspersoneel in contact komt met veel mensen, wat de kans op een besmetting verhoogt.

2 dagen geleden
IGJ ziet te weinig aandacht voor betalingen bedrijven aan artsen

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen hebben te weinig zicht op betalingen die medische hulpmiddelenleveranciers doen aan artsen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft hier nu vier ziekenhuizen op gecontroleerd en oordeelt bij alle vier een gebrek aan "intern inzicht en controles". De ziekenhuizen voldoen daardoor niet aan de eisen die de wet stelt om belangenverstrengeling te voorkomen. Bestuurders en artsen bleken ook "onvoldoende op de hoogte" van de wet- en regelgeving en van de speciaal hiervoor opgestelde Gedragscode Medische Hulpmiddelen.

2 dagen geleden
Schadelijke stoffen rond staalfabriek in jaren 70 al gemeten

IJMUIDEN (ANP) - Al in 1977 werd in een onderzoeksrapport gesignaleerd dat de lucht in de omgeving van de staalfabriek in de IJmond, nu Tata Steel, veel schadelijke stoffen bevatte. Vooral in Wijk aan Zee, onder de rook van de staalfabriek, maten onderzoekers van het Gemeentelijk Centraal Milieulaboratorium Amsterdam hoge concentraties polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's). Van die stoffen was toen al bekend dat ze kankerverwekkend zijn.

3 dagen geleden
Vier op de vijf patiënten bezorgd om de toekomst van hun zorg

UTRECHT (ANP) - Meer dan 80 procent van de patiënten maakt zich zorgen of zij over tien jaar nog wel goede zorg kunnen krijgen. Die zorgen gaan vooral over de toegankelijkheid en betaalbaarheid. Dat meldt de Patiëntenfederatie Nederland op basis van een enquête onder meer dan 11.000 mensen die op dit moment zorg nodig hebben.

3 dagen geleden