
Patiëntenclub: vergoed migrainemedicijn aan meer mensen
NAARDEN (ANP) - Meer mensen moeten in aanmerking komen voor een vergoeding van drie nieuwe migrainemedicijnen, CGRP-remmers genoemd. Dat stelt belangenvereniging Hoofdpijnnet in reactie op het vergoedingsadvies van Zorginstituut Nederland. De adviesraad beveelt de overheid aan migrainemedicijnen onder strikte voorwaarden op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering.
CGRP-remmers zijn baanbrekend, omdat het de eerste preventieve medicijnen zijn die specifiek tegen migraine zijn ontwikkeld. Ze hebben weinig bijwerking, zijn zelf toe te dienen met één injectie per maand en hebben over het algemeen een zeer gunstig effect op de gevolgen van migraine, aldus Hoofdpijnnet. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) staat gebruik ervan toe bij volwassenen die minimaal vier dagen per maand migraine hebben.
In het advies aan het ministerie van VWS komen alleen patiënten met chronische migraine in aanmerking voor vergoeding: mensen die meer dan vijftien hoofdpijndagen waarvan acht migrainedagen per maand hebben, voor meer dan drie maanden achtereen. Dat zijn volgens Hoofdpijnnet zo'n 4150 mensen in Nederland. Ook moeten eerst andere medicijnen en behandelingen zijn geprobeerd, waaronder een behandeling waarbij twee keer 31 injecties in het hoofd worden gegeven in een hoofdpijncentrum. Het is "ronduit onethisch patiënten hiertoe te verplichten", stelt Hoofdpijnnet.
Petitie
Wanneer de nieuwe medicatie niet wordt vergoed, kunnen de kosten oplopen tot 6000 euro per jaar. Hoofdpijnnet wil dat de vergoeding de voorschrijvingsvoorwaarden van de EMA aanhoudt. De belangenvereniging voor mensen met chronische hoofdpijn start daarom een petitie met inzet een vergoeding voor iedereen met vier of meer migrainedagen per maand.
In Nederland lijden ruim 2 miljoen mensen aan migraine en voor 100.000 van hen is de ziekte invaliderend, stelt Hoofdpijnnet, wat betekent dat het impact heeft op het dagelijks leven en leidt tot bijvoorbeeld verzuim en sociale beperking. Vrouwen lijden het meest aan migraine.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan 4500 mensen hebben voor het eerst asiel aangevraagd in de maanden januari, februari en maart. Dat is bijna de helft van het aantal nieuwe asielverzoeken in het eerste kwartaal van vorig jaar.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een verdachte aangehouden in het onderzoek naar een video waarop twee personen tijdens Koningsdag in Amsterdam seks lijken te hebben tussen geparkeerde auto's op de Keizersgracht. De aanhouding volgt nadat de betrokken vrouw melding had gedaan van verkrachting, meldde de politie dinsdag.
12 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De originele K3-zangeressen hebben opnieuw extra shows aangekondigd in hun reeks reünieconcerten. Het gaat om een middagshow op 10 april volgend jaar in Rotterdam en een middagshow op 30 mei 2026 in Antwerpen. Dat hebben Kristel Verbeke, Karen Damen en Kathleen Aerts dinsdag bekendgemaakt.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven gaan volgende maand niet naar Canada. Het echtpaar ziet af van de reis omdat de 82-jarige prinses nog onvoldoende is hersteld van haar armbreuk vorige maand.
15 uur geledenZWOLLE (ANP) - Voor het online misbruiken van 33 meisjes is dinsdag een 34-jarige man uit Zwolle tot zes jaar cel veroordeeld. Dat oordeelde de rechtbank in Zwolle dinsdag. Daan F. benaderde de slachtoffers via Snapchat en TikTok en bewoog ze tot het maken van zeer seksueel getinte afbeeldingen.
15 uur geledenZAANDAM (ANP) - Urgenda wil boeren nog meer hulp bieden als ze een kruidenrijk grasland willen inzaaien, omdat het kabinet "klimaatmaatregelen blijft uitstellen". De duurzaamheidsorganisatie doneert 50.000 euro, zodat meer boeren korting kunnen krijgen op zaadmengsels voor kruidenrijke graslanden en biodiverse akkers.
16 uur geledenARNHEM (ANP) - Onder leiding van de Nijmeegse hoogleraar Han Kremer is een onafhankelijk onderzoek begonnen naar de manier waarop in het verleden met donorzaad is omgegaan bij ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Het onderzoek draait onder meer om het handelen van een voormalig gynaecoloog die in de jaren tachtig mogelijk zijn eigen zaad gebruikte om vrouwen zwanger te maken. De onderzoekers gaan ook kijken naar mogelijke verwisselingen van sperma.
16 uur geleden