Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Patiënten willen meer onderzoek naar sluiting (kind)hartcentra

Patiënten willen meer onderzoek naar sluiting (kind)hartcentra

DEN HAAG (ANP) - Ouders van kinderen met een aangeboren hartafwijking en volwassenen met een aangeboren hartafwijking willen dat het ministerie van Volksgezondheid meer onderzoek doet naar de sluiting van (kind)hartcentra. Ruim 350 ondertekenaars hebben dinsdag een brief gestuurd aan de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66).

Zij vinden dat er nog onvoldoende onderzoek is gedaan naar mogelijke gevolgen van het concentreren van hartchirurgie bij kinderen en hoogcomplexe ingrepen bij volwassenen met een aangeboren hartafwijking.

Voormalig zorgminister Hugo de Jonge besloot deze zorg in de toekomst plaats te laten vinden in het Erasmus MC in Rotterdam en in het UMC Utrecht/Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Daardoor vallen het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL) en het Universitair Medisch Centrum Groningen af. De mensen die de brief aan opvolger Kuipers hebben ondertekend, vrezen dat de zorg minder bereikbaar wordt en dat de zorgprofessionals minder goed kunnen samenwerken.

Concentratie van de zorg

De ondertekenaars pleiten voor drie (kind)hartcentra in plaats van twee. Volgens hen is de afstand voor mensen die in het noordelijke of noordoostelijke deel van Nederland wonen te groot. Ze stellen dat "slechts krap zeshonderd reacties" zijn verwerkt van patiënten in het advies over de concentratie van de zorg, terwijl overige patiënten hier vaak niet van op de hoogte waren. Naar schatting zijn er zo'n 75.000 mensen met een aangeboren hartafwijking.

De Jonge stelde in een brief aan de Tweede Kamer in december dat een concentratie van de zorg noodzakelijk is, omdat patiënten met een aangeboren hartafwijking vaak intensieve en "hoogcomplexe" zorg nodig hebben. Door de huidige spreiding van de zorg over vier centra, krijgen behandelteams te weinig patiënten "om hun vaardigheden voldoende op peil te houden", aldus De Jonge. Bovendien zijn er te weinig chirurgen en cardiologen per behandelteam, waardoor te weinig mensen kunnen bijspringen als personeel uitvalt.

De brief aan Kuipers is voornamelijk ondertekend door ouders van kinderen met een aangeboren hartafwijking. Daarnaast hebben 84 volwassen patiënten hun handtekening gezet. Verder zijn er nog een aantal partners, familieleden, artsen, vrienden en buren die de oproep aan Kuipers ondersteunen. Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat Kuipers binnenkort, waarschijnlijk morgen, een nieuwe brief over dit onderwerp naar de Tweede Kamer stuurt.

Meer uit Binnenland

Kastelen en kerken in heel Nederland openen deuren met Pinksteren

DEN HAAG (ANP) - Meer dan honderd kastelen en zo'n driehonderd kerken in Nederland openen op tweede pinksterdag hun deuren voor bezoekers. Dit jaar is de eerste landelijke Open Kerkendag na twee regionale edities in Noord-Brabant en Zeeland. Volgens coördinator Liam Borger van organisator Stichting Open Kerken zijn kerken "het grootste cultuurbezit van Nederland" en is het evenement vooral bedoeld om de cultuurhistorische waarde te laten zien.

2 uur geleden
Dode en twee gewonden na steekpartij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Drie mannen zijn zondagavond zodanig gewond geraakt door een steekpartij in Amsterdam dat ze naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. Iets voor 01.00 uur in de nacht van zondag op maandag maakte de politie bekend dat een van de drie slachtoffers, ondanks de medische behandeling die hij kreeg, aan zijn verwondingen is overleden.

6 uur geleden
Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.

9 uur geleden
Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

10 uur geleden
Gewonde en ontruimingen door brand in Landgraaf

LANDGRAAF (ANP) - Een bewoner van een appartement in Landgraaf is zondagavond naar het ziekenhuis gebracht nadat brand was uitgebroken in zijn woning. Volgens een woordvoerder van de brandweer had hij te veel rook ingeademd. Ook enkele andere bewoners van het appartementencomplex zijn door de ambulancedienst nagekeken na het inademen van rook. De brandweer heeft het hele appartementencomplex van zo’n dertig tot veertig woningen laten ontruimen, aldus de woordvoerder.

11 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man Spanbroek liep op zijn sokken

SPANBROEK (ANP) - De politie zoekt nog altijd naar de man die vrijdagmiddag mogelijk is ontvoerd in het Noord-Hollandse Spanbroek en heeft een nieuwe foto van hem gepubliceerd. Uit het politieonderzoek komt verder naar voren dat de man Engels of Duits spreekt. En hij stond een klein uur voor de vermoedelijke ontvoering op zijn sokken bij het winkelcentrum en de bushalte aan de Herenweg in Spanbroek.

12 uur geleden
Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

14 uur geleden