Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Patiënt moet mogelijk bijbetalen voor sommige medicijnen

Patiënt moet mogelijk bijbetalen voor sommige medicijnen

DEN HAAG (ANP) - Patiënten moeten volgend jaar mogelijk bijbetalen voor medicijnen die ze vergoed krijgen. Dat wordt voorlopig niet meer dan 250 euro per jaar, schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer.

Voor veel vergoede geneesmiddelen bestaat inmiddels een goedkoper alternatief. Daarom verlaagt het kabinet de maximale vergoeding. Patiënten hoeven alleen bij te betalen als er een geschikt medicijn voorhanden is dat wel helemaal wordt vergoed. In het uiterste geval gaat het om 6 miljoen mensen, schrijft Bruins. Als een patiënt om medische redenen niet kan uitwijken naar een goedkoper middel, hoeft hij zelf niet bij te betalen, verzekert hij.

De vergoedingen zijn nu nog gebaseerd op de geneesmiddelprijzen van 1998. Sindsdien zijn er veel goedkopere varianten op de markt gekomen. Bruins hoopt fabrikanten met de nieuwe vergoedingsregels te bewegen hun prijzen te verlagen en zo de zorgkosten te drukken.

De nieuwe regels moeten in de tweede helft van volgend jaar ingaan.

Meer uit Gezond

Vaccineren tegen polio in Gaza uitgesteld om aanhoudend geweld

GAZA-STAD (ANP) - De volgende ronde van een vaccinatiecampagne tegen polio in het noorden van de Gazastrook wordt noodgedwongen uitgesteld. De Wereldgezondheidsorganisatie noemt onder meer escalerend geweld, intense bombardementen en het uitblijven van humanitaire gevechtspauzes als redenen.

21 minuten geleden
Advies: bereid je voor op meer meldingen van seksueel geweld

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer mensen maken melding van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag en hun aantal zal de komende jaren blijven groeien. Omdat hulpinstanties vrezen de groei niet aan te kunnen moet de hulpverlening worden uitgebreid, vindt een belangrijke adviseur van het kabinet.

3 uur geleden
RIVM blijft mpox-versie in gaten houden na eerste geval Duitsland

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijft de verspreiding van mpox in de gaten houden. Dit verandert niet nu een nieuwe variant van het virus voor het eerst in een buurland is vastgesteld. Duitsland bevestigde dinsdag het eerste geval van de clade Ib, die al langer rondgaat in Afrikaanse landen.

20 uur geleden
Meer ziekmeldingen bij begin herfst, vooral griepachtige klachten

UTRECHT (ANP) - Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.

1 dag geleden
Aidsfonds: stijging hiv-diagnoses is zorgwekkend

AMSTERDAM (ANP) - Aidsfonds-Soa Aids Nederland maakt zich zorgen over nieuwe cijfers van Stichting HIV Monitoring. Die laten zien dat de daling in het jaarlijks aantal nieuwe hiv-diagnoses in Nederland niet doorzet. Ook valt op dat het aandeel jonge mannen die seks hebben met mannen (MSM) met een nieuwe hiv-diagnose toeneemt. "Zorgwekkend", vindt Aidsfonds-directeur Mark Vermeulen.

2 dagen geleden
Onderzoek: gebruik fillers en botox flink gestegen

ROTTERDAM (ANP) - Steeds meer mensen laten zich behandelen met fillers of botox. Tussen 2019 en 2022 steeg het gebruik van fillers met 80 procent en het aantal behandelingen met botox verdubbelde, meldt het Erasmus MC Rotterdam op basis van onderzoek.

3 dagen geleden
Inwoners Noord-Limburg hoeven kraanwater niet meer te koken

HORST AAN DE MAAS (ANP) - Inwoners van de Noord-Limburgse gemeenten Venray, Bergen en Horst aan de Maas hoeven kraanwater niet meer eerst te koken voordat ze het drinken. Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) meldt vrijdag dat het kookadvies per direct is opgeheven.

4 dagen geleden