Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Patiënt moet langst wachten op operatie aan neustussenschot

Patiënt moet langst wachten op operatie aan neustussenschot

UTRECHT (ANP) - Mensen die geopereerd moeten worden aan een afwijking aan hun neustussenschot wachten op dit moment het langst op hun behandeling, namelijk gemiddeld zo'n vier maanden. Daarna volgen de operatie aan een navelbreuk en de behandeling van een hartritmestoornis, met beide een wachttijd van gemiddeld ongeveer 15 weken. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

De wachttijden voor bepaalde ingrepen zijn vanwege onder meer het uitstellen van zorg tijdens de coronapandemie langer dan gewoonlijk. In vergelijking met de periode voor de crisis wachten er in totaal 100.000 tot 120.000 extra mensen op een operatie, zo schat de NZa. Mede door het aanhoudende personeelstekort lukt het niet goed de wachtlijsten in te korten.

De NZa berekent de gemiddelde wachttijd op basis van gegevens die ziekenhuizen en klinieken aanleveren. Hoeveel ziekenhuizen meedoen kan per periode verschillen. De autoriteit vraagt om de gegevens van een selectie aan behandelingen die vaak voorkomen of waarvan bekend is dat de wachttijd lang is. De lijst is dus niet uitputtend.

Problemen

Omdat het om een gemiddelde gaat, kan de werkelijke wachttijd per ziekenhuis sterk verschillen. Zo moet iemand die aan de beurt is voor de behandeling van een hartritmestoornis in het ziekenhuis Isala in Zwolle nu 4 weken wachten, terwijl dit in het Amphia Ziekenhuis in Breda kan oplopen tot bijna 29 weken.

Lang moeten wachten op de behandeling van een hartritmestoornis kan allerlei problemen opleveren en leiden tot "veel verlies van kwaliteit van leven", zegt cardioloog en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie Joan Meeder. Het hart van mensen met een hartritmestoornis klopt onregelmatig en dat kan mensen het gevoel geven dat ze "constant schrikken. Ook zijn mensen snel buiten adem."

Medicatie

Patiënten met een hartritmestoornis kunnen medicatie krijgen om het ritme te reguleren. Als dat niet goed werkt, komen ze in aanmerking voor een zogeheten ablatie. De mensen die een groot risico lopen op bijvoorbeeld overlijden, krijgen altijd voorrang bij de ingreep. "Maar wachten geeft alle patiënten heel veel stress", zegt Meeder. "Mensen zijn soms bijvoorbeeld bang om dood te gaan. En dat is ook een voorstelbare angst."

In zijn eigen ziekenhuis, het VieCuri Medisch Centrum in Venlo, is de wachttijd voor een ablatie momenteel 16 weken. Een oplossing ziet Meeder niet snel. "We zijn blij als de wachtlijsten niet langer worden."

Meer uit Gezond

LUMC: één prik tegen hondsdolheid is genoeg

LEIDEN (ANP) - Mensen die zich voor een reis laten vaccineren tegen hondsdolheid, hebben aan één prik genoeg. Ze zijn daarmee "net zo goed beschermd als met de huidige twee prikken", meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

4 uur geleden
Tweede Kamer wil verzorgingshuis terug voor ouderen

DEN HAAG (ANP) - Ouderen moeten weer naar een soort zorgvoorziening kunnen tussen thuis en het verpleeghuis. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde dinsdag een oproep aan het volgende kabinet om "werk te maken" van de herintroductie van zogenoemde verzorgingshuizen.

1 dag geleden
IKNL: steeds meer geld gaat naar kankermedicijnen

UTRECHT (ANP) - Steeds meer geld gaat naar kankermedicijnen, meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) dinsdag. In 2012 ging een kwart van het totale geneesmiddelenbudget naar middelen tegen kanker. In 2021 was dat meer dan de helft van de totale uitgaven. En de hoogte van het totale geneesmiddelenbudget stijgt ook.

1 dag geleden
Voedingscentrum: werkgevers kennen regels over kolven slecht

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers zijn slecht op de hoogte van de regels over borstvoeding geven of kolven onder werktijd. Ook voldoen kolfruimtes op het werk over het algemeen niet aan de wettelijke eisen. Die conclusies trekt het Voedingscentrum op basis van een enquête onder ruim 800 leidinggevenden en mensen die over personeelszaken beslissen.

1 dag geleden
Nieuwe crisisorganisatie staat klaar voor toekomstige pandemieën

BILTHOVEN (ANP) - Een nieuwe crisisorganisatie staat voortaan klaar om binnen 48 uur de leiding te nemen als er ooit weer een pandemie uitbreekt in Nederland zoals in 2020 gebeurde. "We dachten destijds dat we goed voorbereid waren, maar eerlijk gezegd waren we dat niet", zei demissionair zorgminister Ernst Kuipers bij de lancering van de zogenoemde Landelijke Functie Opschaling Infectieziektebestrijding (LFI).

2 dagen geleden
Nobelprijs Geneeskunde naar ontwikkelen mRNA-vaccins tegen corona

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman. Zij krijgen de belangrijke wetenschapsprijs voor hun onderzoek waardoor "effectieve mRNA-vaccins tegen covid-19" konden worden ontwikkeld.

2 dagen geleden
Vakbonden vinden het eindbod in cao jeugdzorg onvoldoende

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en FBZ vinden het eindbod gedaan voor de cao in de jeugdzorg onvoldoende. Met die boodschap gaan de vakbonden daarom maandag terug naar hun leden. Zij mogen vervolgens over dit eindbod van de brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland stemmen.

2 dagen geleden