
Patiënt moet langst wachten op operatie aan neustussenschot
UTRECHT (ANP) - Mensen die geopereerd moeten worden aan een afwijking aan hun neustussenschot wachten op dit moment het langst op hun behandeling, namelijk gemiddeld zo'n vier maanden. Daarna volgen de operatie aan een navelbreuk en de behandeling van een hartritmestoornis, met beide een wachttijd van gemiddeld ongeveer 15 weken. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
De wachttijden voor bepaalde ingrepen zijn vanwege onder meer het uitstellen van zorg tijdens de coronapandemie langer dan gewoonlijk. In vergelijking met de periode voor de crisis wachten er in totaal 100.000 tot 120.000 extra mensen op een operatie, zo schat de NZa. Mede door het aanhoudende personeelstekort lukt het niet goed de wachtlijsten in te korten.
De NZa berekent de gemiddelde wachttijd op basis van gegevens die ziekenhuizen en klinieken aanleveren. Hoeveel ziekenhuizen meedoen kan per periode verschillen. De autoriteit vraagt om de gegevens van een selectie aan behandelingen die vaak voorkomen of waarvan bekend is dat de wachttijd lang is. De lijst is dus niet uitputtend.
Problemen
Omdat het om een gemiddelde gaat, kan de werkelijke wachttijd per ziekenhuis sterk verschillen. Zo moet iemand die aan de beurt is voor de behandeling van een hartritmestoornis in het ziekenhuis Isala in Zwolle nu 4 weken wachten, terwijl dit in het Amphia Ziekenhuis in Breda kan oplopen tot bijna 29 weken.
Lang moeten wachten op de behandeling van een hartritmestoornis kan allerlei problemen opleveren en leiden tot "veel verlies van kwaliteit van leven", zegt cardioloog en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie Joan Meeder. Het hart van mensen met een hartritmestoornis klopt onregelmatig en dat kan mensen het gevoel geven dat ze "constant schrikken. Ook zijn mensen snel buiten adem."
Medicatie
Patiënten met een hartritmestoornis kunnen medicatie krijgen om het ritme te reguleren. Als dat niet goed werkt, komen ze in aanmerking voor een zogeheten ablatie. De mensen die een groot risico lopen op bijvoorbeeld overlijden, krijgen altijd voorrang bij de ingreep. "Maar wachten geeft alle patiënten heel veel stress", zegt Meeder. "Mensen zijn soms bijvoorbeeld bang om dood te gaan. En dat is ook een voorstelbare angst."
In zijn eigen ziekenhuis, het VieCuri Medisch Centrum in Venlo, is de wachttijd voor een ablatie momenteel 16 weken. Een oplossing ziet Meeder niet snel. "We zijn blij als de wachtlijsten niet langer worden."
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
1 dag geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
2 dagen geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geleden