Patiënt moet langst wachten op operatie aan neustussenschot
UTRECHT (ANP) - Mensen die geopereerd moeten worden aan een afwijking aan hun neustussenschot wachten op dit moment het langst op hun behandeling, namelijk gemiddeld zo'n vier maanden. Daarna volgen de operatie aan een navelbreuk en de behandeling van een hartritmestoornis, met beide een wachttijd van gemiddeld ongeveer 15 weken. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
De wachttijden voor bepaalde ingrepen zijn vanwege onder meer het uitstellen van zorg tijdens de coronapandemie langer dan gewoonlijk. In vergelijking met de periode voor de crisis wachten er in totaal 100.000 tot 120.000 extra mensen op een operatie, zo schat de NZa. Mede door het aanhoudende personeelstekort lukt het niet goed de wachtlijsten in te korten.
De NZa berekent de gemiddelde wachttijd op basis van gegevens die ziekenhuizen en klinieken aanleveren. Hoeveel ziekenhuizen meedoen kan per periode verschillen. De autoriteit vraagt om de gegevens van een selectie aan behandelingen die vaak voorkomen of waarvan bekend is dat de wachttijd lang is. De lijst is dus niet uitputtend.
Problemen
Omdat het om een gemiddelde gaat, kan de werkelijke wachttijd per ziekenhuis sterk verschillen. Zo moet iemand die aan de beurt is voor de behandeling van een hartritmestoornis in het ziekenhuis Isala in Zwolle nu 4 weken wachten, terwijl dit in het Amphia Ziekenhuis in Breda kan oplopen tot bijna 29 weken.
Lang moeten wachten op de behandeling van een hartritmestoornis kan allerlei problemen opleveren en leiden tot "veel verlies van kwaliteit van leven", zegt cardioloog en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie Joan Meeder. Het hart van mensen met een hartritmestoornis klopt onregelmatig en dat kan mensen het gevoel geven dat ze "constant schrikken. Ook zijn mensen snel buiten adem."
Medicatie
Patiënten met een hartritmestoornis kunnen medicatie krijgen om het ritme te reguleren. Als dat niet goed werkt, komen ze in aanmerking voor een zogeheten ablatie. De mensen die een groot risico lopen op bijvoorbeeld overlijden, krijgen altijd voorrang bij de ingreep. "Maar wachten geeft alle patiënten heel veel stress", zegt Meeder. "Mensen zijn soms bijvoorbeeld bang om dood te gaan. En dat is ook een voorstelbare angst."
In zijn eigen ziekenhuis, het VieCuri Medisch Centrum in Venlo, is de wachttijd voor een ablatie momenteel 16 weken. Een oplossing ziet Meeder niet snel. "We zijn blij als de wachtlijsten niet langer worden."
Meer uit Gezond
GENÈVE (ANP/DPA) - De Wereldgezondheidsorganisatie WHO geeft toestemming voor een eenvoudig toe te passen test op mpox, ook wel apenpokken genoemd. Door deze goedkeuring kunnen VN-organisaties dergelijke tests nu bij een Amerikaans bedrijf aanschaffen en verspreiden in landen en regio's met veel besmettingen. Snellere opsporing kan verdere uitbreiding van de ziekte tegengaan, hoopt de WHO.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) zegt dat het in het afgelopen jaar 27.500 mensen met verwondingen heeft geholpen in de Gazastrook. De mensen raakten gewond door gewelddadigheden, in 80 procent van de gevallen door beschietingen.
1 dag geledenSOLNA (ANP) - Het gevaar dat Europeanen bij een reis naar Afrika besmet raken met het marburgvirus is laag, en de kans dat het virus zich binnen Europa verder verspreidt is heel laag. Dat zegt de Europese gezondheidsdienst ECDC. Volgens het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) is de kans ook klein dat het virus in Nederland opduikt.
1 dag geledenHAMBURG (ANP/DPA) - Twee personen die woensdag uit een trein in Hamburg werden gehaald om vermoedelijke besmettingen met het dodelijke marburgvirus, zijn negatief getest op het virus. De autoriteiten in Hamburg hebben dat donderdag bekendgemaakt.
2 dagen geledenDORDRECHT (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft uit voorzorg weer een negatief zwemadvies gegeven voor de Merwelanden-plas in Dordrecht, die op enkele kilometers van de Chemours-fabriek ligt. Het zwemseizoen is zoals gebruikelijk op 1 oktober beëindigd en daarom is ook gestopt met het 'doorspoelen' van de zwemplas. Door constant water aan en af te voeren, namen afgelopen zomer de PFAS-concentraties in de plas zodanig af dat het volgens de provincie weer verantwoord was om te zwemmen in Merwelanden.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet doet te weinig tegen overgewicht en obesitas bij kinderen, klagen gezondheidsorganisaties en artsen. Ze vinden dat het te gemakkelijk is voor jongeren om aan ongezond eten te komen, en willen daarom maatregelen.
2 dagen geledenBEIROET (ANP) - Het wordt voor hulpverleners in Libanon steeds gevaarlijker om slachtoffers van het recent opgelaaide geweld te helpen. Vooral in het zuiden van het land, waar Israël een grondoffensief is begonnen, en in regio's die gebombardeerd worden staat de hulpverlening onder druk, zegt Lotte Ruppert, hoofd van de noodhulpoperatie van het Internationale Rode Kruis in Libanon. Volgens Ruppert is ook meer geld nodig om alle ontheemden en gewonden van hulp te kunnen blijven voorzien.
2 dagen geleden