Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Passagiersvliegtuig neergestort in China, geen tekenen van leven

Passagiersvliegtuig neergestort in China, geen tekenen van leven

WUZHOU (ANP/RTR/AFP) - Een passagiersvliegtuig met 132 inzittenden is maandag neergestort in het zuiden van China. Reddingswerkers op de rampplek hebben volgens de staatskrant The People's Daily geen aanwijzingen gevonden dat er nog mensen in leven zijn.

De Boeing 737-800 van China Eastern Airlines was van Kunming onderweg naar Guangzhou. Het toestel stortte neer in de bergen bij Wuzhou, een stad in de regio Guangxi. Daar ontstond een grote brand. De Chinese luchtvaartautoriteiten hebben de crash bevestigd na berichtgeving van Chinese staatsmedia.

Wat de toedracht van de crash was, is niet bekend. Het gaat om vlucht MU5735. Op FlightRadar24 is te zien dat het vliegtuig, dat in juni 2015 in gebruik werd genomen, bij Wuzhou een duikvlucht maakte. Bij die stad verloren de luchtvaartautoriteiten het contact met het toestel.

Afgelegen gebied

Het vliegtuig is neergestort in een afgelegen gebied en daardoor moeilijk door de hulpdiensten te bereiken. Uit berichtgeving van staatsmedia valt op te maken dat toestel uiteen is gevallen. De krant People's Daily meldt op basis van een brandweerfunctionaris dat er tussen het puin geen tekenen van leven zijn.

De Chinese president Xi Jinping heeft in een eerste reactie laten weten "geschokt" te zijn. Hij heeft opgeroepen tot maximale inspanningen bij het reddingswerk en onderzoek om "zo snel mogelijk de oorzaak van het ongeval" te achterhalen.

De luchtvaartautoriteiten zeggen dat aan boord 123 passagiers en negen bemanningsleden zaten. Dat is een persoon minder dan staatsomroep CCTV eerder meldde. China Eastern Airlines heeft de kleuren van zijn site aangepast naar zwart-wit en een speciaal telefoonnummer geopend voor familieleden van de inzittenden.

Meer uit Buitenland

Meer lichamen gevonden na neerstorten legervliegtuig VS bij Japan

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Bij de zoektocht op zee naar het wrak en de achtkoppige bemanning van een neergestort Amerikaans legervliegtuig van het type Osprey zijn vijf lichamen gevonden. De stoffelijke resten van een bemanningslid waren eerder al geborgen. De overige twee worden nog vermist.

20 minuten geleden
Amerikaans geld voor Oekraïne raakt voor het eind van het jaar op

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Witte Huis heeft gewaarschuwd dat er snel een akkoord moet komen met het parlement omdat het geld voor Oekraïne opraakt. "Ik wil duidelijk zijn", zegt Shalanda Young, die namens het Witte Huis over de begroting gaat. "Zonder actie van het Congres zitten we aan het eind van het jaar zonder middelen om Oekraïne meer wapens en materieel te leveren."

2 uur geleden
Voorzitter COP28 benadrukt wel in klimaatwetenschap te geloven

DUBAI (ANP) - De voorzitter van de klimaattop Sultan Ahmed Al-Jaber benadrukt maandag "zeker in klimaatwetenschap te geloven en deze ook te respecteren". De topman van het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten raakte een dag eerder opnieuw in opspraak, na berichtgeving van The Guardian waarin naar voren kwam dat hij klimaatwetenschap in twijfel trok.

2 uur geleden
Minister: aanvaller Parijs had beter behandeld moeten worden

PARIJS (ANP/AFP) - De man met jihadistische denkbeelden die zaterdagavond bij de Eiffeltoren in Parijs mensen met een hamer en een mes aanviel, is geestesziek en had beter psychiatrisch behandeld moeten worden. Een Duitse toerist kwam om en twee anderen raakten gewond. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei dat er duidelijk fouten zijn gemaakt bij het toezicht op de man, niet bij de inlichtingendiensten, maar in de psychiatrische zorg.

3 uur geleden
Krant: Britse premier liet overval op vaccinfirma Leiden plannen

LONDEN (ANP) - Toenmalig Brits premier Boris Johnson heeft volgens meldingen van de krant The Daily Mail in 2021 de geheime dienst gevraagd een plan op te stellen een vaccinfabriek in Leiden te overvallen. Johnson was volgens diplomatieke bronnen razend dat de EU de uitvoer dreigde te stoppen van 5 miljoen doses van de farmaceutische industrie AstraZeneca die Londen had gekocht bij de Nederlandse maker, het bedrijf Halix. Johnson zou hebben gevraagd te kijken naar een eventuele militaire operatie om de 5 miljoen doses, die de EU volgens hem had gestolen, naar Groot-Brittannië te halen.

4 uur geleden
Corruptiezaak Netanyahu hervat na vertraging door oorlog

JERUZALEM (ANP) - De corruptiezaak tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat maandag weer verder, schrijft nieuwssite The Times of Israel. Het proces werd net als alle andere rechtszaken tijdelijk stopgezet nadat de oorlog tegen Hamas uitbrak op 7 oktober. Maar die opschorting is afgelopen week afgelopen.

4 uur geleden
Israël beschiet 200 doelen van Hamas, verspreid over Gaza

GAZA-STAD (ANP) - De Israëlische krijgsmacht zegt afgelopen nacht tweehonderd doelen van Hamas te hebben beschoten. Volgens nieuwszender Al Jazeera zijn het noorden, het zuiden en het midden van de Gazastrook geraakt door luchtaanvallen.

4 uur geleden