Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Passagiersverkeer Dubai Airports terug op niveau voor corona

Passagiersverkeer Dubai Airports terug op niveau voor corona

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het passagiersverkeer op de belangrijke internationale luchtvaarthub Dubai Airport is in het afgelopen kwartaal voor het eerst teruggekeerd op het niveau van voor de coronapandemie. In het derde kwartaal passeerden ongeveer 18,5 miljoen passagiers Dubai Airports, waarop luchtvaartmaatschappijen als Air France, KLM en Emirates dagelijks meerdere keren per dag rechtstreeks vliegen vanaf Amsterdam en Parijs.

"De groei van het passagiersvervoer is het hele jaar door geweldig geweest en blijft onze verwachtingen overtreffen", zei topman Paul Griffiths van Dubai Airports in een interview met Bloomberg Television. De luchthaven verhoogde ook zijn passagiersprognose voor het volledige jaar na de sterke prestatie in het derde kwartaal.

Het passagiersverkeer op de internationale hub zal naar verwachting uitkomen op 64,3 miljoen in 2022. In augustus werd nog gerekend op 62,4 miljoen passagiers. In 2019, voor de coronacrisis, reisden ongeveer 86,4 miljoen passagiers door Dubai. Dat komt vooral door de dominante positie op langeafstandsroutes van luchtvaartmaatschappij Emirates, die vanuit zijn thuishaven Dubai over de hele wereld vliegt.

Griffiths maakt zich ook geen zorgen over een dreigende recessie. "We zijn in redelijk goede vorm om een recessie te weerstaan. Op dit moment is de vraag zo sterk dat er aan de aanbodzijde wat tekorten zijn, omdat luchtvaartmaatschappijen hun vloot hebben ingekrompen. Dus we zien een beetje een hausse in het vliegverkeer, die ons hopelijk door een recessie zal loodsen mochten we daar in belanden."

Een traag herstel in Zuid-Azië wordt volgens de topman gecompenseerd door een toename van vluchten tussen India en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook de vluchten van en naar Rusland zitten volgens hem "ongelooflijk vol" en het vliegverkeer naar Saudi-Arabië, het Verenigd Koninkrijk en Pakistan blijft sterk.

Griffiths denkt ook dat de luchthaven al eerder een volledig herstel zal laten zien van de coronapandemie, dan de eerdere prognose voor 2024. Dat komt mede door de sterke vraag naar tickets vanwege het FIFA wereldkampioenschap 2022 dat plaatsvindt in het nabijgelegen Qatar. Dubai Airports kan volgens de topman een passagiersstroom van ongeveer 118 miljoen per jaar aan zonder enorme investeringen in infrastructuur te hoeven doen.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

12 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

14 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

15 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

17 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

18 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden