Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Passagiersstroom KLM droogt op door coronacrisis

Passagiersstroom KLM droogt op door coronacrisis

AMSTERDAM (ANP) - De coronacrisis laat duidelijk zijn sporen na in de vervoerstatistieken van luchtvaartmaatschappij KLM. De onderneming zag het aantal reizigers in maart met 54 procent dalen in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Door het rondwarende virus werd een groot deel van de vloot van KLM aan de grond gehouden. Verder zijn mensen minder bereid om te reizen en gelden in veel regio's reisrestricties. Bij moederbedrijf Air France-KLM, inclusief prijsvechter Transavia ging het in totaal om een daling van het aantal passagiers met 56,6 procent.

De daling in de passagiersstroom komt niet als een verrassing. Air France-KLM had eerder te kennen gegeven dat door de crisis het leeuwendeel van de vloot aan de grond staat. Het Frans-Nederlandse concern houdt er rekening mee dat tot eind mei zeker 90 procent van de vluchten niet wordt uitgevoerd. Voor na die periode is nog een hoop onzeker.

Volgens KLM-baas Pieter Elbers is de wereldwijde economische impact van het virus enorm en is het onduidelijk wanneer het KLM-netwerk weer terug zal zijn op zijn oorspronkelijke omvang. "Het herstel van de markten en daarmee van KLM en Transavia zal in ieder geval veel tijd vergen."

Noodsteun

In maart vervoerde KLM bij elkaar bijna 1,3 miljoen reizigers. Vliegtuigen zaten daarnaast in doorsnee voor twee derde vol, waar een jaar eerder 87,6 procent van de stoeltjes bezet was. Bij Air France daalde de passagiersstroom met 58,8 procent tot bijna 1,8 miljoen mensen. Ook bij het Franse zusterbedrijf was circa twee derde van de stoeltjes bezet, tegen 86,6 procent een jaar eerder.

Transavia, dat al vroeg vluchten naar onder meer Italië opschortte en op een gegeven moment alle vliegtuigen aan de grond hield, vervoerde in maart 532.000 mensen, tegen bijna 1,2 miljoen reizigers in maart 2019. Ook vracht werd door de groep minder vervoerd. De volumes daalden op jaarbasis met 28,8 procent. Veel van de vracht wordt doorgaans door commerciële toestellen vervoerd en als die niet vliegen, raakt dat ook de cargo-tak.

Momenteel voert Air France-KLM gesprekken met onder meer Nederland en Frankrijk over noodsteun. Daarbij doen berichten de ronde dat gesproken wordt over leningen van bij elkaar 6 miljard euro om het bedrijf overeind te houden. Voor dat geld zouden Nederland en Frankrijk garant moeten staan.

Meer uit Financieel

Pensioenfondsen: nu stappen maken met nieuwe wet

DEN HAAG (ANP) - Pensioenfondsen zijn blij dat de wet voor het nieuwe pensioenstelsel nu ook door de Eerste Kamer is aangenomen. Het is nu tijd om vaart te maken met het doorvoeren van alle veranderingen, stelt koepelorganisatie Pensioenfederatie.

56 minuten geleden
Werkgevers: eindelijk grote onderhoudsbeurt voor pensioenen

DEN HAAG (ANP) - Werkgeversorganisatie VNO-NCW is blij dat nu ook de Eerste Kamer de weg heeft vrijgemaakt voor de herziening van het pensioenstelsel waar al jaren aan wordt gewerkt. "Hiermee krijgt het pensioenstelsel eindelijk de grote onderhoudsbeurt die nodig is", zegt voorzitter Ingrid Thijssen.

1 uur geleden
FNV: keihard aan de slag voor mensen met zware beroepen

DEN HAAG (ANP) - Nu de nieuwe Pensioenwet ook in de Eerste Kamer is aangenomen, wil FNV snel werk maken van structurele afspraken zodat mensen met zware beroepen op tijd kunnen stoppen met werken. "Als FNV gaan wij daarmee keihard aan de slag", aldus voorzitter Tuur Elzinga.

1 uur geleden
Beleggers zoeken naar richting tijdens debat over schuldenplafond

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met een gemengd beeld de handel uitgegaan. Beleggers hielden de politiek in Washington in de gaten. Het Huis van Afgevaardigden debatteerde over de deal tussen president Joe Biden en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Volksvertegenwoordigers moeten dit principeakkoord nog goedkeuren.

1 uur geleden
Theranos-oprichter Holmes begint aan celstraf om megafraude

BRYAN (ANP/AFP) - Elizabeth Holmes, de voormalig topvrouw van het Amerikaanse biotechbedrijf Theranos, heeft zich bij een gevangenis in Texas gemeld voor haar celstraf. Vorig jaar veroordeelde rechter haar tot een gevangenisstraf van elf jaar wegens grootschalige fraude bij het bloedtestbedrijf dat ze had opgericht. Ze hield beleggers lange tijd voor dat Theranos met een nieuwe testmethode snel en efficiënt diagnoses kon stellen, maar uiteindelijk kwam aan het licht dat het meeste werk met conventionele testapparatuur gebeurde.

2 uur geleden
Mexicanen verkopen voor 3,3 miljard euro Heineken-aandelen

MONTERREY (ANP) - Het Mexicaanse drankenbedrijf Femsa verkoopt voor 3,3 miljard euro aan aandelen in Heineken. De bierbrouwer zelf koopt een deel van die stukken.

4 uur geleden
Duitse hoofdrolspeler grote dividendfraude krijgt weer 8 jaar cel

WIESBADEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Een Duitse spilfiguur in omvangrijke fraude met dividenden is opnieuw tot acht jaar cel veroordeeld. De rechtbank van Wiesbaden achtte de oud-belastingdienstmedewerker Hanno Berger schuldig aan verschillende vormen van belastingontwijking. Hij werd eind vorig jaar ook al in een andere belastingzaak veroordeeld tot acht jaar cel, maar ging daartegen in beroep.

4 uur geleden