Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Passagiers van cruiseschip Zaandam zo snel mogelijk naar huis'

'Passagiers van cruiseschip Zaandam zo snel mogelijk naar huis'

FORT LAUDERDALE (ANP) - Passagiers aan boord van het cruiseschip Zaandam die voldoen aan de Amerikaanse richtlijnen om te mogen reizen, vliegen na aankomst in Fort Lauderdale zo snel mogelijk naar huis. Dat gebeurt grotendeels met chartervluchten. Dit staat in de verklaring van rederij Holland America Line. Aan boord bevinden zich negentien Nederlanders.

De ongeveer 45 passagiers met milde ziekteverschijnselen blijven in isolatie aan boord totdat ze zijn hersteld en mogen reizen van de Amerikaanse autoriteiten. Er zijn ook bijna tien coronapatiënten aan boord die onmiddellijke zorg nodig hebben, zij kunnen worden behandeld door medische teams zodra het schip mag aanmeren in Florida. De Miami Herald meldde dat de schepen mogelijk donderdag vanaf 19.00 uur onze tijd aanmeren in Port Everglades, bij Fort Lauderdale. De autoriteiten in Florida zijn er huiverig voor, maar president Trump heeft gezegd dat de opvarenden geholpen moeten worden.

Het is nog niet duidelijk tot welke categorie de Nederlandse opvarenden behoren. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er woensdag geen contact is geweest met de groep Nederlanders, omdat het schip zich op volle zee bevindt. De Nederlandse ambassade verleent de Nederlanders bijstand.

Overleden

Aan boord van de Zaandam zijn vorige week vier opvarenden overleden, onder wie een Nederlander. President Trump maakte woensdag bekend dat hij Amerikanen, Canadezen en de Britten zal evacueren. De Zaandam en het assisterende cruiseschip Rotterdam verwachten donderdagochtend te arriveren in Amerikaanse wateren en zullen dan wachten op toestemming om verder te varen.

Buitenlandse Zaken laat donderdagmiddag weten contact te onderhouden met Europese landen over de mogelijkheden om samen te werken bij de repatriëring van passagiers uit de EU. Ook heeft de Nederlandse ambassade contact met de Amerikaanse autoriteiten.

Meer uit Binnenland

Boot omgeslagen bij Dinteloord, mogelijk 1 dode en 2 nog vermist

DINTELOORD (ANP) - Bij Dinteloord is dinsdagmiddag een bootje omgeslagen. Mogelijk is daardoor een persoon omgekomen, twee mensen worden nog vermist, zo meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.

55 minuten geleden
73 klimaatdemonstranten aangehouden voor blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft dinsdag 73 klimaatdemonstranten opgepakt op de A12 in Den Haag. Ze gingen rond 12.00 uur de weg op en liepen onder meer door naar de tunnelbak. Onder de aangehouden personen zat ook een minderjarige, meldt de politie. Alle 73 zijn aangehouden voor het overtreden van de Wet Openbare Manifestaties (WOM). Rond 15.30 uur was de weg weer open voor verkeer, aldus de politie.

1 uur geleden
Aanpak toeslagfraude moest 'onmogelijke' 15 miljoen extra opleveren

DEN HAAG (ANP) - De bestrijding van fraude met de kinderopvangtoeslag moest in 2011 25 miljoen euro opleveren. Dit besluit is doorgedrukt, terwijl de verantwoordelijke Belastingdienst had aangegeven maximaal 10 miljoen euro te kunnen ophalen bij fraudeurs. De parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid in de afgelopen twee decennia ontleedt, is in haar onderzoek de extra 'taakstelling', zoals zo'n bedrag in Haags jargon heet, tegengekomen. Dat werd duidelijk tijdens het verhoor van de voormalige topman van de Belastingdienst.

2 uur geleden
Opleiding geneeskunde Erasmus MC woensdag hervat

ROTTERDAM (ANP) - Studenten van de opleiding geneeskunde aan het Erasmus MC krijgen vanaf woensdag weer les. De opleiding lag stil sinds vrijdag, na de dodelijke schietpartij in het ziekenhuis. Dat bevestigt een woordvoerder van het Erasmus MC na berichtgeving van RTV Rijnmond.

3 uur geleden
Taakstraf geëist tegen agent die ongewild arrestant doodschoot

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een taakstraf van zestig uur geëist tegen een agent die in maart vorig jaar per ongeluk een 27-jarige man doodschoot. Dat gebeurde bij een arrestatie in Waalwijk. De agent, een lid van het arrestatieteam (AT), zou onbedoeld de trekker hebben overgehaald.

3 uur geleden
Belastingdienst besprak risico's verfoeid antifraudesysteem niet

DEN HAAG (ANP) - In het weekend waarin de top van de Belastingdienst besloot om een uiterst omstreden en onwettig risicomodel versneld in te voeren in de strijd tegen fraude, zijn de mogelijke consequenties hiervan niet besproken. Peter Veld, indertijd de hoogste baas bij de Belastingdienst, gaf goedkeuring voor dit antifraudesysteem dat na het 'kroningsweekend' in april 2013 is ingevoerd. Het model zou eigenlijk pas in september in gebruik worden genomen.

4 uur geleden
Rechter: ING mag rekening Stichting Najiba niet opzeggen

AMSTERDAM (ANP) - ING mag de rekening van de Stichting Najiba niet opzeggen, heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam dinsdag besloten. De stichting was de afgelopen tijd bezig met het inzamelen van geld voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. ING zou de rekening van de stichting eind oktober willen opzeggen, omdat die niet voldoet aan regels tegen witwassen en de financiering van terrorisme. Daarop stapte de stichting naar de rechter.

5 uur geleden