Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Passagiers Alaska Airlines eisen schadevergoeding Boeing

Passagiers Alaska Airlines eisen schadevergoeding Boeing

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Boeing is in de Verenigde Staten juridisch aansprakelijk gesteld door passagiers die onlangs aan boord zaten van het vliegtuig van Alaska Airlines dat een deurpaneel verloor na het opstijgen. Daardoor ontstond er in de lucht een gat in het toestel. De passagiers eisen een schadevergoeding van de vliegtuigbouwer.

De piloten van de Boeing 737 MAX 9 slaagden erin om terug te vliegen naar het vliegveld van Portland, in de staat Oregon, en maakten er een noodlanding. Er vielen geen slachtoffers, maar volgens de aanklacht hebben de in totaal 171 passagiers en zes bemanningsleden van de vlucht wel lichamelijk letsel ondervonden. Ook zou het ongeval voor emotioneel trauma hebben gezorgd.

"De drukverandering zorgde ervoor dat oren gingen bloeden en in combinatie met een laag zuurstofniveau, hard windgeruis en traumatische stress zorgde dit voor hevige hoofdpijn", verklaren de advocaten van de boze reizigers. "Passagiers waren geschokt, geterroriseerd en verward, en terechtgekomen in een nachtmerrie."

Huilende passagiers

De raadslieden wijzen erop dat sommige inzittenden vreesden dat ze de vlucht niet zouden overleven. "Sommigen baden. Sommigen stuurden een sms naar hun familie om hun ongerustheid te uiten. Sommigen grepen elkaar vast en klampten zich aan elkaar vast. Sommige volwassen passagiers huilden."

Veel zuurstofmaskers in het toestel leken volgens de aanklacht ook niet te werken. De advocaten hebben niet gezegd hoeveel schadevergoeding volgens hen op zijn plaats is. Boeing weigerde commentaar te geven.

Formeel onderzoek

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA is donderdag een formeel onderzoek gestart naar de Boeing 737 MAX 9. Afgelopen weekend besloot de toezichthouder 171 vliegtuigen van dat type voorlopig aan de grond te houden. In meerdere toestellen werden later losse bouten gevonden in deurpanelen.

Boeing-topman Dave Calhoun heeft al aangegeven dat er productiefouten aan de fabrikant zijn toe te schrijven. "We gaan dit aanpakken", zei Calhoun, die eerder deze week tegen de tranen moest vechten tijdens een bijeenkomst van Boeing-personeel. "We erkennen onze fout."

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden