Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Passagier naar rechter om beelden van aanslag tram in Utrecht

Passagier naar rechter om beelden van aanslag tram in Utrecht

DEN HAAG (ANP) - Een passagier die vorig jaar maart in Utrecht de aanslag in een tram overleefde, stapt naar de rechter omdat hij de volledige beelden van de schietpartij wil hebben die op camera's in de tram zijn vastgelegd. Vervoersmaatschappij Qbuzz en het Openbaar Ministerie willen die volgens hem niet overhandigen. Dinsdag dient voor de rechtbank in Den Haag een spoed-kort geding om de beelden alsnog los te krijgen, zo heeft een woordvoerster van de rechtbank zondag bevestigd.

De eiser wil alle beelden hebben, omdat hij daarop kan zien wat de dader precies heeft gedaan bij hem. Hij stelt dat verdachte Gökmen T. in de tram zijn wapen op hem heeft gericht waarna hij een aantal keren de trekker overhaalde. Maar er kwamen geen kogels uit, mogelijk omdat het wapen haperde of omdat de kogels op waren. Ook nadat T. zijn wapen heen en weer had geschud en opnieuw de trekker had overgehaald, gebeurde er niets. Daarna is de dader weggerend. De eiser heeft wel enkele beelden gezien, maar dat was een selectie, en daarop waren volgens hem de gebeurtenissen niet uitgebreid genoeg te zien.

De passagier wil dat het OM de verdachte vervolgt voor poging tot moord dan wel doodslag op hem als persoon. Maar het OM heeft volgens hem een bredere juridische omschrijving op de aanklacht gezet, waarbij hij en nog enkele andere passagiers die er levend vanaf kwamen, bij elkaar zijn gevoegd. De eiser wil met de beelden aantonen dat T. het echt op hem had gemunt, zodat hij daarmee zijn vordering tegen de verdachte kan onderbouwen.

Er is haast met het geding, omdat het OM uiterlijk op 3 februari de vorderingen van de benadeelde partijen binnen wil hebben. De inhoudelijke behandeling van de zaak is gepland tussen 2 en 6 maart. Bij de aanslag vielen vier doden en meerdere gewonden.

Meer uit Binnenland

Stadscentra stromen langzaam vol voor koningsnachtfeesten

DEN HAAG (ANP) - In een aantal grote steden stromen de straten en pleinen langzaam vol voor de vieringen in aanloop naar Koningsdag. In Utrecht was het al vroeg druk door de vrijmarkt die aan het begin van vrijdagavond startte.

9 minuten geleden
Centrum Purmerend aangewezen als veiligheidsrisicogebied

PURMEREND (ANP) - Het centrum van Purmerend is tijdens koningsnacht aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Hierdoor krijgt de politie extra bevoegdheden, zoals preventief fouilleren en het opleggen van gebiedsverboden.

52 minuten geleden
Activist Van der Linde mag op 4 mei alleen op afstand actievoeren

AMSTERDAM (ANP) - De linkse activist Frank van der Linde mag tijdens de dodenherdenking niet op de Dam demonstreren tegen PVV'er en voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma, zo heeft de gemeente Amsterdam besloten.

2 uur geleden
Meer plekken vrij in opvang Oekraïense vluchtelingen

DEN HAAG (ANP) - De opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne krijgen wat meer ruimte voor nieuwe mensen. Momenteel zijn 1040 bedden beschikbaar. Dat aantal komt voor het eerst sinds begin december boven de duizend uit.

4 uur geleden
Meisje dat omkwam door val van pand in Amsterdam was uitgegleden

AMSTERDAM (ANP) - Het 16-jarige meisje dat overleed door een val van een pand in het centrum van Amsterdam, was uitgegleden, meldt de politie vrijdag. "Er is geen sprake van enig strafbaar feit", aldus de politie. De twee 16-jarige jongens, die na het incident werden aangehouden, zijn geen verdachten meer.

6 uur geleden
Eis 1,5 jaar cel tegen vrouw die eigen stalking in scène zette

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw uit Putten wordt ervan verdacht haar eigen stalking in scène te hebben gezet. Daardoor belandde een man in 2019 een jaar in de cel. Aan hem bood het OM excuses aan. "We zijn tekortgeschoten", zei de officier van justitie tijdens de inhoudelijke behandeling.

7 uur geleden
OM eist 15 jaar cel en tbs tegen verdachte moord woning Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag vijftien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 36-jarige Nuri Ö., voor de moord op de 25-jarige Rens en een poging tot doodslag op diens 29-jarige huisgenoot. De twee mannen werden volgens justitie op 1 augustus vorig jaar in hun eigen woning aan de Robert Scottsstraat in Amsterdam-West onverhoeds aangevallen.

7 uur geleden