Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pas in april statiegeld op blikjes, milieuclub is verontwaardigd

Pas in april statiegeld op blikjes, milieuclub is verontwaardigd

DEN HAAG (ANP) - Een statiegeldsysteem voor blikjes hoeft nog niet op 1 januari in werking te treden, zoals staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) wilde. In plaats daarvan moet het systeem op 1 april in werking treden, heeft de Raad van State bepaald. Vanuit milieukringen wordt verbolgen gereageerd; het bedrijfsleven zou de invoering van het nieuwe systeem zelf hebben gesaboteerd.

De hoogste bestuursrechter besloot de invoering van het systeem uit te stellen omdat er begin volgend jaar niet voldoende machines zullen zijn voor een werkend systeem. Handmatige inname door supermarkten zou tot grote praktische problemen leiden. De Raad van State vindt dat het algemeen belang daar beter mee gediend is dan met een gefaseerde invoering. Alle partijen waren het eens dat een soepele invoering van het systeem belangrijk is.

De zaak was aangespannen door producenten en importeurs van dranken in blik en supermarkten, verenigd in Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Zij wilden een reeks preventieve dwangsommen van tafel. Die zouden vanaf 1 januari opgelegd kunnen worden als er nog geen statiegeld op blikjes werd geïnd en terugbetaald.

Dwangsommen opgeschort

Omdat dit om praktische redenen niet mogelijk blijkt, heeft de voorzieningenrechter van de Raad van State besloten de dwangsommen drie maanden op te schorten. Pas vanaf 1 april mag Heijnen dus invoering van het systeem afdwingen.

Donderdag zei Heijnen nog dat het statiegeldsysteem voor blikjes "gewoon op 31 december" zou ingaan. De staatssecretaris meende dat producenten lang genoeg de tijd hebben gehad om zich voor te bereiden op de nieuwe wet.

Kritiek op vertragging

Het Afvalfonds Verpakkingen noemt het "prettig" dat de bestuursrechter snel uitspraak heeft gedaan. "En we zijn blij dat hij het algemeen belang heeft laten prevaleren. De uitspraak geeft duidelijkheid en rust voor iedereen en met name voor de consument", meldt Hester Klein Lankhorst, algemeen-directeur van de organisatie. Ze benadrukt daarbij dat het Afvalfonds Verpakkingen voorstander is van statiegeld op blikjes.

Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux zegt dat het bedrijfsleven twee jaar lang de tijd heeft gehad om het systeem in te voeren. "Statiegeldlanden zetten in de regel in één jaar tijd een geheel nieuw systeem op. Deze vertraging is een absolute wanprestatie van het Nederlandse bedrijfsleven", aldus de organisatie. De club vindt dat de staatssecretaris er alles aan moet doen om verder uitstel te voorkomen.

Meer uit Financieel

Bunq gaat gedupeerden van fraude alsnog compenseren

AMSTERDAM (ANP) - Bunq gaat klanten die de dupe zijn geworden van phishing en helpdeskfraude alsnog compenseren. De onlinebank heeft alle gevallen doorgenomen en de gedupeerden die bij het bedrijf bekend zijn, krijgen gemiddeld 85 procent van hun verloren geld terug.

1 uur geleden
Microsoft weer waardevolste bedrijf na koersverlies Nvidia

NEW YORK (ANP) - Nvidia heeft de handelsdag op de aandelenbeurzen van New York lager afgesloten. Daarmee kwam een einde aan de koersopmars die de ontwerper en verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) de afgelopen dagen heeft gemaakt. Dinsdag haalde het bedrijf Microsoft en Apple nog in als meest waardevolle bedrijf ter wereld, maar nu is die koppositie terug bij Microsoft.

7 uur geleden
ProRail: alle jakobskruiskruid verwijderen langs spoor onmogelijk

UTRECHT (ANP) - Het is niet mogelijk het giftige jakobskruiskruid volledig te verwijderen langs spoorlijnen. Dat meldt ProRail, dat daarmee reageert op een waarschuwing van LTO Noord over de gele bloemen. De spoorbeheerder was een van de partijen die is aangeschreven door de landbouworganisatie. De plant groeit namelijk ook in het talud langs het spoor.

9 uur geleden
Gamewinkelketen Game Mania in financiële problemen, zoekt koper

ANTWERPEN (ANP) - Game Mania is op zoek naar een overnamekandidaat, meldt de gamewinkelketen donderdag. Moedervennootschap Heroik heeft bij de ondernemingsrechtbank in Antwerpen een soort uitstel van betaling aangevraagd en deze toegewezen gekregen. Daardoor is Game Mania tijdelijk beschermd tegen schuldeisers.

9 uur geleden
Reuters: VS willen verkoopban op software Russisch cyberbedrijf

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering wil de verkoop van software van het Russische cybersecuritybedrijf Kaspersky Lab in de Verenigde Staten verbieden. De hechte banden van het bedrijf met de Russische overheid zouden voor de VS een te groot risico zijn, meldt persbureau Reuters op basis van een ingewijde.

11 uur geleden
Recordorder voor Duitse wapenfabrikant Rheinmetall

DÜSSELDORF (ANP/DPA) - Rheinmetall heeft een order van 8,5 miljard euro binnengesleept, de grootste ooit voor de Duitse wapenfabrikant. Het bedrijf gaat in opdracht van het Duitse leger artilleriemunitie produceren. Een deel daarvan gaat naar Oekraïne en ook Nederland, Estland en Denemarken ontvangen munitie.

11 uur geleden
Miljoenenboete voor aanprijzen Chinese auto's als 'Made in Italy'

ROME (ANP/BLOOMBERG) - Een klein Italiaans autobedrijf, DR Automobiles, moet een boete van 6 miljoen euro betalen omdat het ten onrechte auto's die in China zijn gemaakt, als Italiaanse wagens heeft bestempeld. Dit is in strijd met de zogenaamde 'Made in Italy'-wet.

11 uur geleden