Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partner Peter R. de Vries: aanslag had voorkomen kunnen worden

Partner Peter R. de Vries: aanslag had voorkomen kunnen worden

AMSTERDAM (ANP) - De aanslag op Peter R. de Vries had voorkomen kunnen worden. Dat zegt Tahmina Akefi, de partner en verloofde van de in 2021 gedode Peter R. de Vries, in een reactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de beveiliging van de misdaadverslaggever. Ze spreekt van een beladen en emotionele dag.

Akefi noemt het woensdag gepubliceerde rapport "behoorlijk pijnlijk". Ze kende de harde conclusies. "De inhoud wist ik en verbaast me niet, maar het is pijnlijk omdat het nu zwart op wit staat. Peter is afgeslacht, omdat het systeem gefaald heeft. En dat is wat nu uit het rapport naar voren komt."

"Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe de communicatie verliep over zijn beveiliging. Dat hij niet de informatie kreeg waar hij recht op had om een duidelijke inschatting te kunnen maken van zijn veiligheidssituatie. Ook zijn signalen genegeerd die de aanslag hadden kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld de melding van de garagehouder die op 28 juni aangaf dat Peter werd achtervolgd. Ze zeggen dat ze de beelden hebben bekeken, maar dat ze de man niet hebben gezien. Dat is opvallend, want als je Peter in beeld hebt, heb je die man ook in beeld. De melding is blijven hangen en niet gedeeld met andere betrokkenen, waardoor cruciale informatie gemist is."

Pijnlijke conclusies

"Het zijn pijnlijke conclusies om te moeten lezen dat de overheidsdiensten niet goed communiceerden, maar bevestigen wat ik jarenlang heb meegemaakt. Peter was daar behoorlijk gefrustreerd door. Er was constant sprake van conflicten tussen hem en politie en justitie. Die slechte relatie stond zijn eigen bescherming in de weg."

Akefi wijst op een appje van De Vries dat in het rapport is opgenomen en dat hij in december 2020 verstuurde. Daaruit blijkt dat het maar liefst zes weken heeft geduurd voordat er opnieuw contact met hem was opgenomen over zijn veiligheidssituatie. "Zo gaat dat in de praktijk...Zit zes weken tussen", appte De Vries.

Meer uit Binnenland

Oekraïense vlag gehesen bij Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De Oekraïense vlag is zaterdagochtend in top gehesen bij de Tweede Kamer. Het is zaterdag precies twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel.

1 uur geleden
Mark Rutte richt zich in video tot Oekraïners na twee jaar oorlog

DEN HAAG (ANP) - "Jullie zijn niet alleen. Wij staan achter jullie", zegt demissionair premier Mark Rutte in een Engelstalige videoboodschap aan de Oekraïners. Zaterdag is het precies twee jaar geleden dat Rusland het land binnenviel.

1 uur geleden
Meerdere bijeenkomsten ter herdenking van begin oorlog Oekraïne

UTRECHT (ANP) - Op meerdere plekken in het land komen zaterdag mensen samen om stil te staan bij de oorlog in Oekraïne, die precies twee jaar geleden begon. Zo is er in Utrecht aandacht voor de vluchtelingen van de oorlog.

6 uur geleden
Klimaatactivisten willen ondanks verbod A10 blokkeren

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) willen zaterdag rond het middaguur voor de tweede keer de A10 in Amsterdam blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-hoofdkantoor in Amsterdam-Zuid. Ze eisen dat ING stopt met alle financiering van, en dienstverlening aan de fossiele industrie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en OM) vindt de actie levensgevaarlijk en heeft deze verboden.

6 uur geleden
Jaar van de draak verwelkomd tijdens viering Chinees Nieuwjaar

DEN HAAG (ANP) - Het Chinees Nieuwjaar wordt zaterdag gevierd. In het centrum van Den Haag is het de hele dag feest. Het is het belangrijkste feest van het jaar in de Chinese cultuur en vindt altijd eind januari of begin februari plaats. Het jaar 4722 staat in het teken van de draak.

6 uur geleden
Kuipers had nog geen nieuwe baan toen hij uit kabinet stapte

DEN HAAG (ANP) - Voormalig zorgminister Ernst Kuipers had nog geen nieuwe baan toen hij begin dit jaar opeens uit het demissionaire kabinet stapte. Hij wilde ingaan op een aanbieding uit Singapore om daar voor een gerenommeerde technische universiteit te komen werken. En om te solliciteren kun je in zijn ogen niet nog als minister dienen, bovendien moest hij vaak naar Singapore voor gesprekken.

10 uur geleden
Brennerautobahn weer open, vakantiegangers kunnen naar huis

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse vakantiegangers die vrijdag langere tijd stilstonden op de Oostenrijkse Brennerautobahn (A13) kunnen hun weg naar huis vervolgen. Dit laat een woordvoerder van de ANWB weten. De snelweg was sinds vrijdagmiddag dicht doordat verschillende vrachtwagens na sneeuwval waren gestrand. De ANWB kreeg meldingen van meerdere Nederlanders die hierdoor niet naar huis konden.

10 uur geleden