Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partijvoorzitter SP: heel verdrietig dat Lilian vertrekt

Partijvoorzitter SP: heel verdrietig dat Lilian vertrekt

DEN HAAG (ANP) - SP-partijvoorzitter Jannie Visscher vindt het "heel verdrietig" dat Lilian Marijnissen uit de Kamer vertrekt. "Ze heeft onwijs veel betekend voor de fractie, de partij en onze idealen", zegt Visscher tegen het ANP. "Het is jammer dat ze dit besluit heeft genomen."

Volgens Visscher, tevens voorzitter van het SP-bestuur, heeft Marijnissen heel veel tijd en energie gestoken om het leven van mensen te verbeteren. Partijleider Marijnissen maakte zaterdagmiddag bekend op te stappen als partijleider en als fractievoorzitter.

Het nieuwe verkiezingsverlies heeft de hele partij aangezet tot nadenken, zegt Visscher. Marijnissen heeft mede op basis daarvan geconcludeerd dat de partij een nieuw gezicht nodig heeft.

Opvolger

De vraag 'hoe nu verder?', kan Visscher nog niet beantwoorden. De fractie krijgt er een nieuw SP-Kamerlid bij. Uit het midden van die nieuwe fractie wordt een nieuwe fractievoorzitter gekozen. Sarah Dobbe is de eerste SP'er op de kieslijst die voor de vrijgekomen Kamerzetel in aanmerking komt, zegt Visscher.

Wie de volgende verkiezingen als lijsttrekker voor de SP gaat opereren, is volgens Visscher van latere zorg.

Onderzoek

Het onderzoek dat de partij heeft aangekondigd naar de verkiezingsuitslag is "net begonnen", zegt Visscher. Op 10 februari worden de uitkomst ervan in de partijraad, het hoogste orgaan binnen de SP, besproken.

Bij de verkiezingen van vorige maand verloor de SP onder Marijnissen vier van de negen zetels en heeft er vijf over gehouden. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 verloor de SP met Marijnissen als lijsttrekker vijf van de veertien zetels. Ook bij de laatste verkiezingen voor Provinciale Staten en gemeenteraad leverde de SP onder Marijnissen zetels in.

Meer uit Politiek

Partijen geven informateur Putters stof tot nadenken

DEN HAAG (ANP) - De gesprekken maandag en dinsdag met vrijwel alle partijleiders hebben informateur Kim Putters stof tot nadenken gegeven. Hij noemt de situatie "complex" en wil eerst de opgehaalde inzichten "op een rij zetten", voordat hij vervolggesprekken plant. Dat zei hij dinsdagavond na afloop van de gevoerde gesprekken.

8 uur geleden
Dassen blijft pleiten voor meerderheidskabinet zonder PVV

DEN HAAG (ANP) - Volt-leider Laurens Dassen vindt dat de poging om een meerderheidskabinet te vormen met de PVV is mislukt, zei hij dinsdag voor zijn gesprek met informateur Kim Putters. "Wat ons betreft kan met andere partijen gesproken worden over een meerderheidskabinet."

10 uur geleden
Ook SGP wil liefst meerderheidskabinet PVV, VVD, NSC en BBB

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de SGP ligt, vormen PVV, VVD, NSC en BBB samen een kabinet. "In wat voor variant dan ook", zei SGP-partijleider Chris Stoffer na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Zijn voorkeur is een meerderheidskabinet. Als dat niet haalbaar is, kan wat Stoffer betreft worden gedacht aan een "minderheidsvariant". Als ook dat niet lukt, is een extraparlementair kabinet pas een optie.

10 uur geleden
Kamer roept Van der Wal ter verantwoording over EU-natuurwet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil deze week in debat met demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) over de gevolgen van de natuurherstelwet die het Europees Parlement dinsdag heeft goedgekeurd. Een voorstel van BBB-leider Caroline van der Plas kreeg genoeg steun van andere fracties.

10 uur geleden
Bikker vraagt PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijkheid over formatie

DEN HAAG (ANP) - Het is aan PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijk uit te spreken wat wel en niet lukt in de formatie, zegt Mirjam Bikker voor aanvang van haar bezoek aan informateur Kim Putters. "De verantwoordelijkheid ligt nu ook bij die vier partijen, die wat mij betreft voortijdig die deur hebben dichtgetrokken", zegt de leider van de ChristenUnie.

12 uur geleden
Kamerleden spreken van gerechtigheid bij levenslang voor Taghi

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden spreken van "gerechtigheid" nu Ridouan Taghi en twee medeverdachten tot levenslange gevangenisstraffen zijn veroordeeld. VVD-Kamerlid Ulysse Ellian hekelt de afwezigheid van de hoofdverdachte die niet in de rechtbank is en volgens de VVD'er het vonnis ook niet heeft gevolgd.

15 uur geleden
Baudet hoopt op 'leuke, onbekende backbencher' als premier

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet blijft bij zijn afkeer tegen een meerderheidskabinet. Een buitenparlementair kabinet doet de democratie volgens de politicus meer eer aan, maar de Kamer moet wel "uit haar eigen midden een premier kiezen. Op dezelfde manier als dat de Kamer een Kamervoorzitter kiest." Zo'n "open sollicitatie" kan ertoe leiden dat onbekende parlementariƫrs (backbenchers) opstaan. "En voor je het weet heb je een hele leuke onbekende nieuwe premier."

15 uur geleden