Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partijraad SP: gedwongen deelname R'dam aan verkiezingen onterecht

Partijraad SP: gedwongen deelname R'dam aan verkiezingen onterecht

DEN HAAG (ANP) - Het partijbestuur van de SP had de afdeling in Rotterdam niet mogen dwingen om mee te doen aan de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, oordeelt ook de partijraad zaterdag. Daarmee schaart de raad zich achter een oordeel van de beroepscommissie van de partij.

De afdeling Rotterdam stemde tegen deelname aan de verkiezingen, vanwege zorgen dat het daar te verdeeld en niet sterk genoeg voor was. Later besloot het bestuur dat de afdeling wel aan alle voorwaarden voldeed en mee kon doen aan de verkiezingen.

Volgens de beroepscommissie handelde de partij in strijd met de eigen statuten en regels voor deelname, meldde NRC vorige week. De commissie adviseert nu de partijraad, bestaande uit de afdelingsvoorzitters van de partij, om het bestuur op te dragen in gesprek te gaan met betrokkenen. Dan moeten het vertrouwen en de verhoudingen weer hersteld worden. Uiterlijk september dit jaar moet er een plan komen hoe om te gaan met soortgelijke situaties, vindt de commissie.

Ruime steun

Een woordvoerder van de partij laat weten dat het bestuur de aanbevelingen wil overnemen en daar ruime steun voor kreeg van de partijraad. "De statuten zijn in deze situatie kennelijk voor meerderlei uitleg vatbaar", aldus de zegsvrouw. "Dit moet dus nader worden bekeken en verbeterd."

Tijdens de raad werd ook een motie van afkeuring tegen het bestuur ingediend. Die werd verworpen, aangezien alleen de indieners de motie steunen, laat de woordvoerder weten.

De Rotterdamse afdeling van de SP scheurde in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. De afsplitsers waren ontstemd dat de beoogd lijsttrekker werd geroyeerd vanwege vermeend lidmaatschap van een andere partij. Ook had hij een eerder geroyeerd lid op de lijst geplaatst. De afsplitsing ging verder als Socialisten 010.

Onrustig

In de partij is het al langer onrustig, voornamelijk vanwege een conflict tussen de moederpartij en jongerenbeweging ROOD. De partij heeft inmiddels gebroken met de jongerentak.

Volgens het partijbestuur waren veel ROOD-leden ook lid van het zogeheten Communistisch Platform (CP). De SP beschouwt dat als een afzonderlijke partij en dubbele lidmaatschappen zijn niet mogelijk. Critici zien het als een manier om onwelgevallige meningen te smoren. Er zijn tientallen leden geroyeerd vanwege vermeend lidmaatschap van het CP.

Meer uit Politiek

De Jonge bezorgd over achterblijven huisvesten statushouders

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken (BZK) maakt zich grote zorgen over de achterstand van gemeenten in het huisvesten van statushouders. "Er wordt op dit moment met mensen die in de opvang verblijven, gesleept van de ene naar de andere locatie omdat er overal een tekort aan opvangplekken en woningen is. Dit is zeer ongewenst", laat de demissionaire bewindsman via zijn woordvoerder weten.

20 uur geleden
Griffier Kamer prijst Bergkamp: harde kritiek onterecht

DEN HAAG (ANP) - De griffier van de Tweede Kamer Geert Jan Hamilton heeft zijn grote waardering uitgesproken voor vertrekkend Kamervoorzitter Vera Bergkamp. In een afscheidsspeech in de plenaire zaal benoemde hij ook specifiek het commentaar dat Bergkamp kreeg vanwege onrust rond het onderzoek naar haar voorganger Khadija Arib. De kritieken die Bergkamp kreeg waren hard en "deden geen recht aan uw intenties zoals die ook kenbaar waren uit woorden en daden", aldus Hamilton, die als interim-griffier aan het hoofd van de ambtelijke organisatie staat.

21 uur geleden
Visabeleid aangescherpt na ongewenste komst Taliban-functionaris

DEN HAAG (ANP) - Nederland had achteraf geen visum moeten verstrekken aan de Talib die vorige maand in Nederland aanwezig was op een WHO-conferentie, schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een Kamerbrief na vragen van BBB. De man was uitgenodigd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), wat als ondersteuning geldt voor de toekenning van de visumaanvraag. De Talib stond daarnaast niet op een sanctielijst en staat ook niet op een andere signaleringslijst, waardoor er geen aanleiding was om hem een visum te weigeren. Het demissionaire kabinet vindt het echter "hoogst onwenselijk" dat deze man aan de conferentie kon deelnemen.

21 uur geleden
Staat hoeft info over in Spanje opgepakte Tilburger niet te delen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Staat hoeft de Spaanse overheid niet te laten weten dat een man uit Tilburg in Nederland nooit is verdacht van terrorisme. Dat heeft de rechtbank Den Haag beslist in een kort geding dat was aangespannen door de man en mensenrechtenorganisatie Muslim Rights Watch. De Tilburger, die een Marokkaanse achtergrond heeft, zat afgelopen zomer bijna twee maanden in een Spaanse cel als terreurverdachte.

21 uur geleden
Tranen bij afscheid van 80 vertrekkende Tweede Kamerleden

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft alle 79 vertrekkende Kamerleden ruim 1,5 uur lang toegesproken met een persoonlijke afscheidsboodschap in de plenaire zaal. Dit leidde tot tromgeroffel, applaus en af en toe een traan. Bergkamp is zelf het 80e vertrekkende Kamerlid. Afzwaaiend nestor Kees van der Staaij (SGP) sprak haar aan het eind toe, en bedankte Bergkamp voor het "bij nacht en ontij in de weer zijn met hoe het nog beter kon".

21 uur geleden
Omtzigt woensdag in 'koppeltjesgesprek' met Wilders en Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - Op woensdag wordt opnieuw in 'koppeltjes' gesproken over de formatie, meldde verkenner Ronald Plasterk dinsdag na afloop van het tweede overleg van de dag. Dan gaat Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract (NSC) in gesprek met zowel Geert Wilders van de PVV als met Dilan Yeşilgöz van de VVD.

1 dag geleden
PvdD wil het plegen van ecocide in het Wetboek van Strafrecht

DEN HAAG (ANP) - Mensen die ernstige schade aanrichten aan het milieu door hun handelen of nalatigheid, moeten hiervoor bestraft kunnen worden. Daarom wil de PvdD dat deze zogenoemde ecocide als los strafbaar feit in het Wetboek van strafrecht komt. Vertrekkend Tweede Kamerlid Lammert van Raan stuurde dinsdag een wetsvoorstel hiertoe naar de Tweede Kamer en de Raad van State.

1 dag geleden