Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partijleiders veroordelen 'onacceptabele' aanval op Baudet

Partijleiders veroordelen 'onacceptabele' aanval op Baudet

DEN HAAG (ANP) - Leiders van politieke partijen veroordelen de aanval op FVD-voorman Thierry Baudet, met naar verluidt een fles, scherp. Het is de tweede keer dat Baudet is aangevallen. Het gebeurde eind vorige maand ook al in het Belgische Gent. "Geweld is onacceptabel", meldt Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren.

"Absoluut en volledig onacceptabel om Baudet (alweer) fysiek aan te vallen en te verwonden. Dit raakt de democratie hard. We lijken niets geleerd te hebben van 2002 en Pim Fortuyn", meldt Pieter Omtzigt van NSC. "Walgelijke en laffe aanval opnieuw tegen Thierry Baudet. Geweld is onacceptabel", schreef Caroline van der Plas (BBB) op X.

"Beveilig die man eindelijk voldoende verdorie!", reageert PVV-leider Geert Wilders. Die wordt al jarenlang streng beveiligd om bedreigingen uit radicaalislamitische hoek. "Een laffe en stompzinnige daad. Elke vorm van geweld is een aanval op onze democratie", aldus CDA-voorman Henri Bontenbal.

Woorden

Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) zegt in een reactie: "in een democratie bestrijden we elkaar met woorden en deze aanval valt op geen enkele manier te rechtvaardigen". Volgens VVD-leider Dilan Yeşilgöz blijf je "echt met je poten van volksvertegenwoordigers af. Je kunt het oneens zijn met iemand. Dat doe je met woorden. Maar je gaat nooit iemand belagen."

Laurens Dassen van Volt spreekt van een "bizarre actie. Blijf met je handen van politici af, hoe oneens je het ook met iemand bent". Stephan van Baarle van DENK noemt de aanval "walgelijk". Hij voegt eraan toe: "Dit mag nooit geaccepteerd worden en de dader moet worden gestraft". Lilian Marijnissen van de SP: "In de politiek voeren we een ideeënstrijd met woorden, maar nooit met geweld".

"Wie denkt hiermee iets te bereiken is niet goed snik. Wie journalisten, rechters of volksvertegenwoordigers aanvalt, schaadt de democratie. Laat deze belaging ook vervolgd worden", aldus een verklaring van fractieleider Jan Paternotte van D66. "Onuitstaanbaar en onacceptabel. Blijf van politici af", schrijft Mirjam Bikker van de ChristenUnie op X.

Meer uit Politiek

Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

4 minuten geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

45 minuten geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

4 uur geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

1 dag geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

2 dagen geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

2 dagen geleden