Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partijleiders temperen verwachtingen bij aardbevingsslachtoffers

Partijleiders temperen verwachtingen bij aardbevingsslachtoffers

GRONINGEN (ANP) - De partijleiders aan de formatietafel zijn naar Groningen gekomen om te praten met gedupeerden van de Groningse aardbevingen, maar willen bij hen niet te hoge verwachtingen wekken. Voorafgaand aan de formatiegesprekken op het Groningse provinciehuis uitten meerdere slachtoffers van de aardbevingen hun woede en teleurstelling over de trage afhandeling van de aardbevingsschade.

Demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte zegt dat al veel beloftes richting de Groningers niet zijn ingelost "en het laatste wat je dan moet doen is nieuwe beloftes daar bovenop stapelen". Hij wil vooral luisteren naar "praktische dingen" waardoor het schadeherstel en de versterking van verzwakte huizen sneller kunnen. Rutte kan geen garanties geven richting de gedupeerden, "anders dan dat iedereen tot op het bot gemotiveerd is om het voor elkaar te krijgen".

Volgens CDA-leider Wopke Hoekstra zijn de verwachtingen van het formatieoverleg in Groningen "terecht hooggespannen" en was het tempo van herstel "te lang te laag" voor de bewoners. "Maar ik heb niet de illusie dat we dat vandaag met dit bezoek kunnen oplossen." Wel vindt Hoekstra het belangrijk te laten zien "hoe serieus we het nemen" en dat er snel voortgang komt.

Luisteren

Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, wil vooral luisteren naar de verhalen van Groningers. Dat doet hij met "een gevoel van schaamte over wat de provincie is aangedaan". Er moet volgens hem actie worden ondernomen, maar verwacht niet dat de problematiek snel op te lossen is.

De onderhandelende partijen praten donderdag en vrijdag niet alleen met gedupeerden, maar ook met lokale bestuurders en maatschappelijke organisaties die zich bezig houden met de aardbevingsproblematiek. Binnenkort praten ze ook met slachtoffers van de toeslagenaffaire.

Meer uit Politiek

Rutte naar Erdogan voor gesprek over zijn NAVO-ambitie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister-president Mark Rutte brengt vrijdag op persoonlijke titel een bezoek aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van De Telegraaf.

11 uur geleden
Wilders doet aangifte tegen Timmermans wegens opruiing

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders houdt voet bij stuk en heeft aangifte gedaan tegen Groenlinks-PvdA-leider Frans Timmermans om uitspraken die hij zaterdag deed op diens partijcongres. Hij vindt dat Timmermans zich schuldig heeft gemaakt aan opruiing, omdat hij zou hebben aangezet tot strafbare feiten, zo is te lezen in de aangifte die zijn advocaat maandag aan het Openbaar Ministerie heeft gezonden.

12 uur geleden
Onderwijsministers: we nemen oproep Joods Overleg zeer serieus

DEN HAAG (ANP) - Bewindslieden van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zullen zich blijven uitspreken over de toename van het aantal antisemitische incidenten in het onderwijs en de culturele sector. Dat zeggen zij in reactie op uitlatingen van het Centraal Joods Overleg (CJO). Volgens de organisatie zijn de bewindspersonen te stil en zouden zij meer van zich moeten laten horen en zich moeten "uitspreken, veroordelen en opkomen voor joodse studenten of theatermakers".

14 uur geleden
Manifest van alle provinciale BBB-fracties over 'mestcrisis'

ZWOLLE (ANP) - De BBB-fracties in de twaalf provincies hebben maandag allemaal een eigen manifest over "de mestcrisis in Nederland" verstuurd aan de Eerste en Tweede Kamer en aan het demissionaire kabinet. Ze roepen daarin op om boeren een toekomst te geven en gezamenlijk te werken aan maatregelen die "leiden tot vooruitgang van natuur en milieu en niet tot achteruitgang van de veehouderij".

14 uur geleden
Weerwind wil oplossing voor 36 jongeren die lang wachten op straf

DEN HAAG (ANP) - Voor 36 jonge delinquenten die enkele jaren geleden werden veroordeeld tot een korte celstraf maar die nog steeds niet hebben uitgezeten, moet duidelijkheid komen, vindt demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming). Hij gaat de rechter vragen of de straf kan worden kwijtgescholden, verminderd, veranderd of alsnog moet worden uitgezeten, schrijft hij in een Kamerbrief.

15 uur geleden
PVV neigt naar steun wet middenhuur, formerende partijen verdeeld

DEN HAAG (ANP) - De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen vallen en daardoor een lagere huurprijs krijgen. De wet haalt het niet zonder steun van die partij.

16 uur geleden
Minister positief over intentie ASML om te groeien in Nederland

EINDHOVEN (ANP) - Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) noemt het "goed nieuws" dat ASML de intentie heeft om in Nederland te investeren in de uitbreiding van kantoren en onderzoeks- en productiefaciliteiten. Die uitbreiding zou kunnen op de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven, werd maandag bekendgemaakt. "Hieruit spreekt ook vertrouwen in ons vestigingsklimaat en de steun die het kabinet daarbij geeft aan de chipsector", zegt de bewindsvrouw in een eerste reactie.

16 uur geleden