Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partijleiders en Kamerleden geschokt over uitlatingen Klever

Partijleiders en Kamerleden geschokt over uitlatingen Klever

DEN HAAG (ANP) - Diverse partijleiders en Kamerleden reageren geschokt en beschaamd op uitlatingen van beoogd PVV-minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) over de omstreden 'omvolkingstheorie'. PVV-leider Geert Wilders verdedigt haar net als andere PVV-kandidaat bewindslieden die de afgelopen dagen in hoorzittingen kritisch werden bevraagd door de Tweede Kamer.

"Kandidaten voor ons landsbestuur blijven achter racistische complottheorieën en opruiende uitspraken over "minder Marokkanen" staan", schrijft GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans op X. "Er komt maar geen einde aan het normaliseren van walgelijke denkbeelden. De ondergrens is volkomen zoek."

Hij doelt daarbij op antwoorden die Klever vrijdag gaf op vragen tijdens de hoorzitting over 'omvolking'. Het is volgens haar geen complottheorie en ze neemt er geen afstand van. Ze vindt het een "feitelijke omschrijving van een demografische ontwikkeling". Donderdag weigerde aankomend PVV-staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) afstand te nemen van een tweet van jaren geleden waarin hij stelde dat minder Marokkanen gelijkstaat aan minder overlast en criminaliteit.

Kritische vragen

De opvattingen van Klever over 'omvolking' leidden vrijdag tijdens de hoorzitting tot veel kritische vragen. Ook beoogd minister Casper Veldkamp (NSC, Buitenlandse Zaken) kreeg herhaaldelijk de vraag hoe hij en zijn partij met mensen in een kabinet willen zitten met dergelijke opvattingen. Veldkamp zei alleen, tot ergernis van de Kamerleden, te verwachten dat alle bewindslieden zich aan de gemaakte afspraken houden over het respecteren van de grondwet en de democratische rechtsorde.

Naast Timmermans spreken andere partijleiders op X hun zorgen en afschuw uit over zowel de uitlatingen van Klever, maar ook over de opstelling van NSC, de partij van Pieter Omzigt.

'Schokkende vertoning'

"Waar Pieter Omtzigt beloofde 'niet te zullen zwijgen' kijkt zijn NSC-minister lijdzaam toe hoe een nazi-theorie normaal wordt gemaakt", schrijft D66-partijleider Rob Jetten. Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren): "Beoogd NSC-minister BuZa weigert grens te trekken als aanstaand PVV-collega Klever de nazistische omvolkingstheorie verdedigt." "Een schokkende vertoning", zegt Volt-leider Laurens Dassen. "Weer een stap op de glijdende schaal naar een bodem die nog lang niet in zicht is."

Wilders heeft er geen boodschap aan. "Het chagrijn van zuur links werkt totaal averechts. Ze proberen vergeefs onze mensen te beschadigen. Maar onze kandidaat-bewindslieden zijn toppers en kanjers, allemaal. Wat ben ik trots op ze!", schrijft hij op X.

Meer uit Politiek

Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

8 uur geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

9 uur geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

12 uur geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

1 dag geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

1 dag geleden
CDA-leider Bontenbal blij met EU-voordracht Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is verheugd met de voordracht van zijn voorganger Wopke Hoekstra voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. "Een CDA'er op deze plek, daar zijn we blij mee", laat hij weten in een bericht op X.

1 dag geleden
CDA-leider in Europarlement blij met voordracht Wopke Hoekstra

BRUSSEL (ANP) - De delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement Tom Berendsen is "erg blij met deze voordracht" van Eurocommissaris Wopke Hoekstra voor een tweede termijn. Berendsen toont zich ook blij verrast dat deze belangrijke post aan een CDA'er wordt gegund, want in de regeringscoalitie van PVV, VVD, BBB en NSC zit het CDA inmiddels niet meer. "Het zijn turbulente tijden in en rond Europa, ik ben blij dat het kabinet kiest voor stabiliteit en ervaring", zegt Berendsen.

1 dag geleden