Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partijleider van RN hint op aansluiting bij Orbáns nieuwe fractie

Partijleider van RN hint op aansluiting bij Orbáns nieuwe fractie

PARIJS (ANP/RTR) - Het Rassemblement National (RN), de radicaal-rechtse partij met als fractieleider Marine Le Pen, voegt zich in het Europees Parlement vermoedelijk bij de recent opgerichte fractie Patriots for Europe. Daarop hintte Jordan Bardella, partijvoorzitter van RN.

Bardella zegt dat zijn partij zich bij een grote groep zal aansluiten die "invloed heeft op het machtsevenwicht in Europa en de stroom migranten zal afwijzen". De groep zal zich ook verzetten tegen wat Bardella "bestraffende ecologie" noemt.

Daarmee groeit de fractie, die pas vorige week zondag werd opgericht, snel uit tot de derde grootste politieke familie in het Europees Parlement. De partij werd vorige week zondag opgericht door de Fidesz-partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán, de Tsjechische partij ANO en de Oostenrijkse Vrijheidspartij (FPÖ).

PVV

Sindsdien sloten de PVV van Geert Wilders aan, net als het Spaanse Vox en het Portugese Chega. Zaterdag maakte het Vlaams Belang bekend zich bij Patriots for Europe te voegen. Daarmee had de coalitie al voldoende leden uit voldoende EU-lidstaten om zich ook formeel een fractie te mogen noemen in het Europees Parlement.

De aankondiging van Bardella volgde net na de bekendmaking van de voorlopige resultaten van de Franse parlementsverkiezingen. Daar haalde RN veel minder stemmen dan werd verwacht. Waar de partij in de eerste ronde nog als winnaar eindigde, strandt ze nu vermoedelijk op de derde plaats, achter de linkse alliantie Nieuw Volksfront (NFP) en de coalitie Ensemble van president Emmanuel Macron.

Meer uit Buitenland

Palestijnen loven ICJ-uitspraak over bezette gebieden

RAMALLAH (ANP/AFP) - Een "historische beslissing" noemt de Palestijnse president Mahmud Abbas het vrijdag geopenbaarde advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, waarin de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden illegaal wordt genoemd.

30 minuten geleden
Mensenrechtenorganisatie: Duitser krijgt doodstraf in Belarus

MINSK (ANP/AFP) - Een Duitse man is eind juni ter dood veroordeeld in Belarus, meldt de Belarussische mensenrechtenorganisatie Viasna vrijdag. Rico Krieger is beschuldigd van verschillende misdaden, waaronder terrorisme en huurlingenactiviteiten. Hij is veroordeeld tot het vuurpeloton, maar het is onduidelijk of de straf al is voltrokken of dat Krieger in hoger beroep is gegaan.

1 uur geleden
Joodse volk kan geen bezetter in thuisland zijn, zegt Netanyahu

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei vrijdag dat het Joodse volk niet kan worden beschouwd als "bezetters in hun historische thuisland". Daarmee reageerde hij op een advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) van vrijdag. Het hof stelde vast dat de Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever, een Palestijns gebied, een schending zijn van de internationale wet.

1 uur geleden
VS: werken hard aan vrijlating in Rusland veroordeelde journalist

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten "dringen hard aan" op de vrijlating van Wall Street Journal-verslaggever Evan Gershkovich, zegt president Joe Biden in een verklaring. De Amerikaanse journalist werd vrijdag schuldig bevonden aan spionage en veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf in een strafkolonie in Rusland.

2 uur geleden
NBC: familie Biden bespreekt mogelijke exit uit verkiezingsrace

WASHINGTON (ANP) - Familieleden van de Amerikaanse president Joe Biden hebben besproken hoe een voortijdig einde van zijn verkiezingscampagne eruit zou kunnen zien. Dat meldt NBC, dat zich baseert op twee mensen die volgens de nieuwszender bekend zijn met de discussies. NBC specificeert niet om welke familieleden het gaat.

2 uur geleden
Brussel belooft 400 miljoen euro voor Palestijnse Autoriteit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft de Palestijnse Autoriteit 400 miljoen euro aan steun beloofd. Brussel hoopt de economie van de Westelijke Jordaanoever op die manier te stabiliseren, maar de betalingen zijn wel afhankelijk van hervormingen die de Palestijnse Autoriteit moet doorvoeren.

3 uur geleden
Biden volgende week weer op campagne

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat volgens zijn team volgende week weer op campagne, als hij hersteld is van covid en uit isolatie mag. Amerikaanse media speculeerden donderdag dat Biden zich dit weekend zou kunnen terugtrekken uit de presidentiële race, maar volgens campagneleider Jen O'Malley Dillon gaat de president komende week gewoon eropuit om stemmen te trekken.

3 uur geleden