Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Partijgenoten Abe geschokt om vertrek'

'Partijgenoten Abe geschokt om vertrek'

TOKIO (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Japanse premier Shinzo Abe kondigt vrijdag zijn vertrek aan. Dat zeggen partijgenoten van Abe na een partijbijeenkomst. Abe zou vanwege een chronische darmontsteking vertrekken.

"Ik ben geschokt door het nieuws van zijn aftreden", aldus partijgenoot Tomomi Inada. Officieel heeft Abe nog niet naar buiten gebracht dat hij stopt als premier. Volgens Inada blijft Abe aan als premier totdat er een opvolger is gekozen. Waarschijnlijk gaan parlementsleden van Abes partij LDP daarover stemmen.

Volgens het Japanse persbureau Jiji zei de premier dat hij "geen problemen wilde veroorzaken door plotseling op te stappen, maar dat het risico op het verergeren van zijn darmklachten te groot was".

De premier werd dinsdag voor de tweede keer in een ruime week tijd in het ziekenhuis opgenomen voor medische onderzoeken. In 2007 trad hij af als premier vanwege de darmontsteking.

Persconferentie

Vrijdag houdt Abe zijn eerste grote persconferentie in weken, waarin hij naar alle waarschijnlijkheid officieel zijn aftreden bekendmaakt.

Abe is twee periodes premier van Japan geweest. Eerst van 2006 tot 2007 en daarna van 2012 tot en met nu. In 2006 werd Abe de jongste naoorlogse premier van Japan, hij was toen 52 jaar oud. Hij is nu de langstzittende premier van het land.

Het beleid van Abe is de afgelopen acht jaar vooral gericht geweest op het verbeteren van de economie. Zijn agressieve beleid om de economie aan te wakkeren is bekend geworden als Abenomics. Ondanks zijn pogingen heeft Japan tijdens zijn bewind geen grote economische groei doorgemaakt.

De afgelopen twee jaar hebben vooral in het teken gestaan van de troonopvolging van keizer Naruhito. Internationaal heeft Abe meer successen geboekt. Hij heeft een goede relatie opgebouwd met de Amerikaanse president Donald Trump, vooral vanwege de Noord-Koreaanse dreiging.

Meer uit Buitenland

Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis om een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Volgens Britse media heeft hij zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip per direct ingeleverd. Johnson zegt in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen.

1 uur geleden
Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

3 uur geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

4 uur geleden
Poetin: Oekraïens offensief is begonnen, maar onsuccesvol

MOSKOU (ANP/RTR) - Niet alleen internationale media en waarnemers stellen dat Oekraïne is begonnen met het langverwachte offensief, dat denkt ook de Russische president Vladimir Poetin. Hij zegt dat de aanval nog niet succesvol is en dat de Oekraïners nog geen van hun doelen hebben bereikt.

5 uur geleden
VN: onafhankelijk onderzoek naar doorbraak Kachovka-dam nodig

GENÈVE (ANP/DPA) - Er is eerst meer onderzoek nodig rond het instorten van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne om vast te stellen wat er is gebeurd. "De omstandigheden van het incident zijn vooralsnog te onduidelijk", stelt woordvoerder Jeremy Laurence van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties OHCHR. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te spreken van een oorlogsmisdaad.

5 uur geleden
Berlusconi terug in het ziekenhuis voor controles

MILAAN (ANP) - De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is vrijdag weer opgenomen in het ziekenhuis. Zijn dokters zeggen tegen Italiaanse media dat het om controles gaat vanwege zijn chronische leukemie. De controles zijn weliswaar enkele dagen naar voren gehaald, maar er zou volgens dokters en partijgenoten geen reden zijn voor paniek.

7 uur geleden
Poetin: tactische kernwapens kunnen begin juli naar Belarus

SOTSJI (ANP/RTR) - De voorbereidingen om Russische kernwapens op te kunnen stellen in Belarus worden op 7 en 8 juli afgerond. Direct daarna gaan de wapens die kant op. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd na een overleg met de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. De verplaatsing was al aangekondigd en met de voorbereidingen was al begonnen.

8 uur geleden