Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partijen zwijgen wederom over formatievoortgang

Partijen zwijgen wederom over formatievoortgang

DEN HAAG (ANP) - Het blijft ook deze week stil rondom de formatie. De afgelopen dagen zaten de onderhandelaars van VVD, D66, CDA en ChristenUnie niet allemaal meer aan dezelfde tafel, maar spraken in kleinere groepen over deelonderwerpen. Wat er precies is besproken, willen ingewijden niet zeggen. Wel is volgens een bron "de sfeer goed". De partijen gaven eerder al aan "radiostilte" in acht te nemen, om zo het formatieproces niet te verstoren.

Deze week is de formatie in een "verdiepende fase" terechtgekomen, aldus informateur Wouter Koolmees (D66) afgelopen maandag. Alle belangrijke onderwerpen, zoals stikstof of de wooncrisis, zijn al voorbijgekomen en worden nu verder uitgewerkt. Volgens Koolmees is er nog "heel veel werk" te verrichten.

De onderhandelaars praten maandag weer gezamenlijk verder, wederom in het 'Logement' aan het Plein in Den Haag. Maandagochtend schuift demissionair coronaminister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan bij secondanten Sophie Hermans (VVD), Rob Jetten (D66), Pieter Heerma (CDA) en Carola Schouten (CU). Nadat hij in de middag vertrokken is, komen partijleiders Mark Rutte (VVD), Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Gert-Jan Segers (CU) weer erbij.

De Zwaluwenberg

Vanaf volgende week woensdag overleggen de partijen gedurende drie dagen op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum. Hier spraken de partijleiders eerder ook al met elkaar, onder begeleiding van informateur Johan Remkes. De week daarna gaan de gesprekken verder in het provinciehuis van Groningen.

Sinds enkele weken is de impasse in de formatie doorbroken, nadat D66 toch bereid bleek te onderhandelen over een coalitie van VVD, D66, CDA en CU. Kaag wilde dat lange tijd niet, maar besloot toch over te gaan tot gesprekken omdat anders nieuwe verkiezingen de enige andere optie zou zijn. "Die verlammen de politiek tenminste nog een halfjaar", zei Kaag eind september.

6 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Louis53 1 maand geleden
Hoezo openheid?? Er is nog nooit zoveel in achterkamertjes beslist als onder Rutte aarvan nu weer akte. En de kamer, die zit heel de dag te lullen zonder ook maar enig eresultaat te boeken
JoMePi 1 maand geleden
En met al het achterkamertjes gekonkel word van het Nederlandse volk verwacht dat wij er vertrouwen in hebben . Wat een lachertje
Geel Hesje 1 maand geleden
... tot zover de afgesproken open en transparante bestuurscultuur die uit zou moeten gaan maken van de nieuwe bestuurscultuur ... geheim houding radiostilte en besloten gesprekken achter gesloten deuren zijn nog steeds de normaalste gang van zaken ... En nu over naar het echt belangrijke nieuws voor de schaapjes. Talpa kijkt met positief gevoel terug op de dansmarathon. En wist u al dat Adele een nieuwe single heeft uitgebracht? En er zijn al een miljoen bezoekers voor No time to Die in Nederland. Jaja ...
bung 87 1 maand geleden
het begrip "landsbelang" is bij dat stel ver te zoeken. het pluche is belangrijker. rutte--kaag en hoekstra moeten opstappen en zo snel mogelijk. die hebben hun geloofwaardigheid al lang verspeeld.
Wind 1 maand geleden
De grootste toneelspelers van Nederland,wat een klucht is dit geworden en Nederland onwaardig en het volk blijven ze dom houden,stelletje klootzakken en gewoon opdonderen.
Tinus Grijpstuiver 1 maand geleden
Oprotte met deze lands verneukers En hoe is het Kaag vergaan bij de rechter?

Meer uit Politiek

Formatie nu in teken van grote thema's en schuiven dure plannen

DEN HAAG (ANP) - De onderhandelende partijen hebben nog een aantal grote thema's te bespreken in de laatste week van de formatie. De partijen hopen volgende week een akkoord te presenteren, maar over een aantal zaken moet nog overeenstemming worden bereikt. Daarnaast moet er wat worden geschoven in de plannen op verschillende terreinen, omdat er te veel geld nodig was voor het totaalplaatje, melden bronnen aan het ANP.

1 dag geleden
Segers: formatie blijft tot laatste moment spannend

DEN HAAG (ANP) - De kabinetsformatie blijft "tot het laatste moment spannend", verwacht ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. De onderhandelende partijen zijn toe aan "de puntjes op de i, de laatste keuzes", maar daar wordt nog altijd "pittig" over gediscussieerd, zegt hij.

1 dag geleden
Vijlbrief werkt al aan compensatieregeling voor 'zwarte lijst'

DEN HAAG (ANP) - Er wordt nog onderzoek gedaan naar de groep mensen die op de 'zwarte lijsten' van de Belastingdienst stonden, maar toch wordt al gekeken naar een compensatieregeling. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Belastingdienst) meldt dit aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
Informateurs: partijen willen voor kerstreces coalitieakkoord

DEN HAAG (ANP) - VVD, D66, CDA en ChristenUnie streven ernaar om nog vóór het kerstreces een coalitieakkoord te presenteren. Dat laten informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees weten in een brief aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
Klaver: GL en PvdA lieten zich te vaak uit elkaar spelen

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen jaren heeft het kabinet te vaak een "spel" gespeeld met partijen om tot politieke akkoorden te komen, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij steekt ook de hand in eigen boezem. Zijn partij en de PvdA "hebben ons te vaak uit elkaar laten spelen".

2 dagen geleden
PvdA en GL: niet-vrijblijvende samenwerking voor komende jaren

DEN HAAG (ANP) - De komende regeerperiode gaan oppositiepartijen PvdA en GroenLinks het regeerakkoord op vijftien thema's samen toetsen. Dat levert een samenwerking op die volgens de partijen niet vrijblijvend is. Ze willen op die vijftien onderwerpen ook hetzelfde gaan stemmen.

2 dagen geleden
Waarschijnlijk geen nieuw kabinet op het bordes voor kerst

DEN HAAG (ANP) - De partijen aan de formatietafel verwachten niet dat er voor de kerst al een nieuw kabinet op het bordes van Paleis Noordeinde staat. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van het AD. Wel is er nog altijd de hoop bij de onderhandelende partijen om voor die tijd een regeerakkoord te kunnen presenteren.

1 week geleden