Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partijen zien weinig in gebruik telecomdata tegen coronavirus

Partijen zien weinig in gebruik telecomdata tegen coronavirus

DEN HAAG (ANP) - Het voorstel tot een tijdelijke wet om bewegingen in beeld te brengen aan de hand van de locatiegegevens van mobiele telefoons, kan op weinig enthousiasme uit de Tweede Kamer rekenen. Veel partijen vragen zich in gesprek met deskundigen en telecombedrijven af of de wet wel nodig is.

Het doel en de noodzaak zijn op zijn minst onduidelijk, stelt D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Daarnaast is het plan "uiterst ingrijpend", terwijl er genoeg alternatieven zijn waarvoor geen aanpassing van de wet nodig is. Ook William Moorlag (PvdA) vindt het "niet een erg sterk, overtuigend verhaal" van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).

De wet regelt dat het RIVM inzicht krijgt in telecomdata, waardoor duidelijk wordt hoeveel mensen er in een gemeente aanwezig zijn. Dit gebeurt door het tellen van de aanwezige smartphones, waarvan de locatie wordt vastgesteld door verbinding met telefoonmasten. Een verregaande maatregel, waarvan Kamerleden zich afvragen of hij wel gerechtvaardigd is. "Ik maak me wel zorgen om de proportionaliteit", zegt Moorlag.

Niet nodig

"Ik probeer te begrijpen welk probleem deze wet nou oplost", zegt VVD'er Arne Weverling. "Als ik het goed begrijp is veel data al beschikbaar en hebben we daar deze wet niet voor nodig." Sommige bedrijven hebben naar eigen zeggen al lang inzicht in locatiegegevens en bewegingen. Deze zouden ze kunnen leveren, maar ze zeggen niet in contact te komen met het ministerie. "Ik begrijp eigenlijk dat we veel maanden en veel tijd verloren hebben. Want wat we willen, dat kan dus al", zegt Weverling, die zich afvraagt of het kabinet lijdt aan "tunnelvisie".

Frank Wassenberg noemt het namens de Partij voor de Dieren zelfs "choquerend om te horen dat u zegt: we hebben alternatieven maar we kloppen tot vervelens toe aan de deur van de overheid maar er wordt niet opengedaan, niet opgenomen, de mail wordt niet beantwoord." Het Kamerlid stelt vast dat de deskundigen "zonder uitzondering zegen: de wet is eigenlijk helemaal niet nodig en misschien zelfs contraproductief. We kunnen eigenlijk heel veel, en we lopen achterstand op doordat we blind achter die wet aan lopen."

Telecomproviders geven zelfs aan dat de vertrouwensrelatie met hun klanten op het spel staat. Volgens Moorlag kan het kabinet beter een gezant invliegen voor contact met bedrijven en deskundigen over deze wet, zoals is gedaan met de voormalig topman van DSM en testgezant Feike Sijbesma.

Meer uit Politiek

Brekelmans: aanval VS op Iran kwam niet als een verrassing

DEN HAAG (ANP) - De Amerikaanse bombardementen op Iran kwamen voor het kabinet niet als een verrassing. Dat heeft demissionair defensieminister Ruben Brekelmans gezegd in het televisieprogramma WNL op Zondag. Nederland was "niet formeel op de hoogte gesteld", maar zag de aanval wel aankomen, aldus de VVD-bewindsman.

57 minuten geleden
Kabinet houdt extra veiligheidsberaad na aanval VS op Iran

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) vindt de Amerikaanse aanval op nucleaire installaties in Iran "een verdere escalatie van een zorgwekkende situatie in het Midden-Oosten". Dat zegt de NSC-bewindsman in een bericht op X. Het kabinet komt later op zondag bijeen in de nationale veiligheidsraad.

2 uur geleden
Timmermans dankt leden voor steun Israël-motie: duidelijk signaal

NIEUWEGEIN (ANP) - GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans is "dankbaar" voor de steun die de leden van beide partijen hebben uitgesproken voor de lijn van de Tweede Kamerfractie ten aanzien van Israël. Hij sprak in een speech op het partijcongres van "een duidelijk signaal aan de rest van Nederland: stop de oorlog in Gaza". Hij beloofde tegelijkertijd "open oren en een open hart" voor mensen die daar zorgen over hebben.

16 uur geleden
BBB overweegt in 34 gemeenten deelname raadsverkiezingen

APELDOORN (ANP) - BBB overweegt in 34 gemeenten mee te doen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. Dat maakt het partijbestuur bekend op de ledenvergadering in Apeldoorn. Het gaat veelal om plattelandsgemeenten en een aantal grotere steden, waar BBB kans ziet om mee te dingen naar raadszetels.

17 uur geleden
BBB-leden stemmen in met lijsttrekker Caroline van der Plas

APELDOORN (ANP) - De leden van BBB hebben ingestemd met Caroline van der Plas als lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen. 96 procent van de leden stemde in. Er waren geen tegenkandidaten.

17 uur geleden
Ruime steun leden GL-PvdA voor voorstel wapenembargo tegen Israël

NIEUWEGEIN (ANP) - De leden van GroenLinks en PvdA steunen in ruime meerderheid de oproep van de Tweede Kamerfractie om de export van wapens naar Israël tijdelijk helemaal te stoppen. Een motie waarin enkele PvdA-prominenten hun partijbestuur vroegen afstand te nemen van dit veelbesproken voorstel, werd op het gezamenlijke partijcongres verworpen. Bijna 80 procent stemde tegen.

18 uur geleden
SP waarschuwt: bezuinigingen en stilstand door hogere NAVO-norm

DEN HAAG (ANP) - De hogere NAVO-norm, waar ook Nederland komende week op inzet tijdens de top van het militaire bondgenootschap in Den Haag, leidt de komende jaren tot bezuinigingen en stilstand. Dat heeft SP-leider Jimmy Dijk gezegd in een toespraak bij een door de partij georganiseerde 'Top voor Vrede' in Den Haag.

18 uur geleden