Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partijen willen wet mensenrechtenschendingen voor bedrijven

Partijen willen wet mensenrechtenschendingen voor bedrijven

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven moeten wettelijk verplicht worden om mensenrechtenschendingen en milieuschade te voorkomen bij de productie van hun goederen. Als bedrijven dat niet doen, volgen sancties. Dat staat in een initiatiefwetsvoorstel dat de ChristenUnie, PvdA, SP en GroenLinks deze week naar buiten brengen.

Er zijn wel al OESO-richtlijnen opgesteld waar internationaal opererende bedrijven zich aan zouden moeten houden. Daarin staat dat bedrijven naast mensenrechten ook werknemersrechten en het milieu moeten respecteren. De overheid maakt vrijwillige afspraken met bedrijven over de naleving van deze regels.

Maar volgens de vier partijen levert dit onvoldoende op. Volgens hen onderschrijft slechts 35 procent van de Nederlandse bedrijven de OESO-richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. De vier partijen wijzen erop dat andere landen zoals Duitsland ook al bindende wetgeving op dit vlak heeft.

De partijen hopen dat met de wet zaken als illegale houtkap en kinderarbeid uit de productieketens van alle in Nederland gevestigde ondernemingen gaan verdwijnen. Een toezichthouder moet ervoor zorgen dat de wet wordt nageleefd, schreven ze vorig jaar al in een initiatiefnota.

"Het is bizar dat Nederlandse bedrijven anno 2021 via hun productieketens betrokken zijn bij moderne slavernij, dwangarbeid en milieuvervuiling", aldus Joël Voordewind (ChristenUnie). "Na jaren van vrijblijvendheid en vrijwilligheid is het tijd voor wettelijke verplichtingen."

Rechten van arbeiders, vrouwen en het milieu staan steeds meer onder druk, meent Kirsten van den Hul (PvdA). Daarom is die wet volgens haar nodig. "Het is heel belangrijk dat we als Nederland blijven staan voor de bescherming van mensenrechten en het klimaat", zegt Tom van den Nieuwenhuijzen (GroenLinks).

Meer uit Politiek

D66, VVD en NSC: vaker verplicht museumbezoek na antisemitisme

DEN HAAG (ANP) - Iemand die zich schuldig maakt aan Jodenhaat, moet verplicht worden om het Nationaal Holocaustmuseum te bezoeken, vinden VVD, NSC en D66. Dit mag al, maar de partijen zien "dat dit in de praktijk zelden wordt opgelegd". Het kabinet moet er samen met betrokkenen voor zorgen dat de belemmeringen worden weggenomen, zodat zo'n verplicht bezoek vaker wordt opgelegd.

1 uur geleden
Informateurs zien 'cruciale' laatste week komen

DEN HAAG (ANP) - De laatste week van deze fase van de informatie zal "cruciaal" zijn, zeggen informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. De komende week gaat het Centraal Planbureau (CPB) "flink wat maatregelen" doorrekenen en daarna moeten door PVV, VVD, NSC en BBB knopen worden doorgehakt, zeiden ze woensdag.

14 uur geleden
CPB: volgende week meer duidelijkheid voor formerende partijen

DEN HAAG (ANP) - CPB-directeur Pieter Hasekamp verwacht de formerende partijen eind volgende week te kunnen bijpraten over de financieel-economische gevolgen van de plannen die zij willen laten doorrekenen. Hij wil niet zeggen hoe gedetailleerd die zijn en of er verschillende scenario's voorliggen, zoals de informateurs eerder aankondigden.

19 uur geleden
ChristenUnie aan Rutte: kom met Catshuissessie over antisemitisme

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie wil dat demissionair premier Mark Rutte tijdens een Catshuissessie met verschillende sectoren gaat praten over de stijgende haat tegen Joden in Nederland. De partij zal dit voorstel donderdagavond doen tijdens het Kamerdebat over antisemitisme in ons land.

20 uur geleden
DENK slaat Europese verkiezingen over

DEN HAAG (ANP) - DENK doet in mei niet mee aan de verkiezingen voor het Europees parlement. Als reden daarvoor geeft de partij dat zij in Brussel waarschijnlijk alleen komt te staan in haar standpunten over de strijd in de Gazastrook. DENK kwam bij de vorige verkiezingen in 2019 niet in de buurt van een zetel en maakt daar volgens recente peilingen ook nu weinig kans op.

20 uur geleden
Gronings regioberaad over Nieuw Begin moet openbaar

GRONINGEN (ANP) - Volksvertegenwoordigers in Groningen willen grip houden op de besteding van de aardbevingsmiljarden, maar de manier waarop ze dat tot nu toe organiseren stuit op kritiek in Provinciale Staten. Het Regioberaad van Staten- en raadsleden over "democratische verankering" bij de vormgeving van een 'Nieuw Begin' na het gaswinningsleed vergadert vooralsnog in beslotenheid, maar dat moet volgens een meerderheid in Provinciale Staten transparanter.

21 uur geleden
Export van Nederlandse onderdelen van F-35 wordt niet gestopt

DEN HAAG (ANP) - De export van in Nederland geproduceerde onderdelen voor de F-35 naar andere landen dan Israël wordt niet stopgezet. Dat schrijft minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in een aanvullende toelichting op de uitspraak van het gerechtshof aan de Tweede Kamer.

22 uur geleden