
Partijen willen nu actie regering tegen klimaatverandering
DEN HAAG (ANP) - Nederland moet nu ingrijpen om klimaatverandering tegen te gaan, vinden meerdere partijen. Daarmee reageren ze op het klimaatrapport van het IPCC, waarin wordt gesteld dat de zeespiegelstijging door klimaatverandering onomkeerbaar is en de aarde nog sneller opwarmt dan gedacht.
Het is "nu of nooit" in de strijd tegen klimaatverandering, zegt D66-leider en demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag in een reactie. Ze vindt dat Nederland de leiding moet nemen op het gebied van het bestrijden van klimaatverandering. Dat zijn GroenLinks en de Partij voor de Dieren met haar eens.
"Het is code rood voor de mensheid, stelt het VN-klimaatpanel. Wij zijn de laatste generatie politici die onze manier van leven kunnen beschermen", aldus Kaag.
Doortastender klimaatbeleid
De D66-leider pleit voor snelle maatregelen om de aangescherpte Europese klimaatdoelen te halen, en wil dat Nederland een leidersrol neemt op het gebied van klimaatbeleid.
GroenLinks-leider Jesse Klaver vraagt ook om een doortastender Nederlands klimaatbeleid. "Al zo lang ik leef zegt de wetenschap: de aarde warmt op. Ieder rapport steeds urgenter. Regeringen blijven vasthouden dat de aanpak van de klimaatcrisis geen haast heeft."
Harde maatregelen
Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren komt met vergelijkbare kritiek. "Nu ervaart wereld de gevolgen van klimaatverandering. Hittegolven, droogte, bosbranden, hevige regenval, overstromingen." Het wordt alleen maar erger, voorspelt zij. "Voorkom dat, kabinet. Doe eindelijk je werk."
Renske Leijten, Kamerlid voor de SP, vindt dat de verantwoordelijkheid niet langer bij de consument neergelegd moet worden, maar bij de industrie en het bedrijfsleven. Ze pleit voor harde maatregelen, zoals het volledig stopzetten van investeringen in "vieze industrieën" zoals aardolie en -gas. Dan is er meer ruimte voor alternatieven om te groeien, aldus Leijten. "Dit is het moment om beleid aan te passen."
Grote uitdaging
Het CDA en de ChristenUnie verwijzen beide naar 'rentmeesterschap', ofwel het idee dat mensen de aarde slechts in beheer hebben en er goed voor moeten zorgen. "Klimaatverandering is geen mening, maar een levensbedreigende realiteit", schrijft CU-fractievoorzitter Gert-Jan Segers op Twitter. "Als mensen veroorzaken we opwarming, maar kunnen we onze troep niet opruimen. Als goede rentmeesters moeten we beter voor de schepping zorgen." Volgens Segers gelden hiervoor geen taboes.
Volgens CDA-leider Wopke Hoekstra maakt het IPCC duidelijk dat klimaatverandering "één van de grote uitdagingen van deze tijd" is. Hoekstra schrijft dat de overheid, het bedrijfsleven en de samenleving samen de schouders eronder moeten zetten en moeten investeren in een duurzame economie. Hij sluit af met de hashtag #rentmeesterschap.
Geert Wilders reageert op de tweet van Kaag door nagenoeg dezelfde tekst over 'code rood' te gebruiken, maar die te betrekken op de islam. Hij heeft niet op het klimaatrapport gereageerd.
Meer uit Binnenland
VRIES (ANP) - In totaal tweehonderd gemeenten hebben een poederbrief ontvangen. Dat meldt de gemeente Tynaarlo woensdag, die ook een brief ontving. In de envelop die de Drentse gemeente binnenkreeg, bleek na onderzoek meel te zitten.
29 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Voor nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 is het "een enorme steun in de rug" dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) Rusland verantwoordelijk houdt voor het neerhalen van het toestel. "Het is erkenning voor wat wij als nabestaanden allang wisten. Toch is het belangrijk om die erkenning te krijgen. Het kan niet zo zijn dat een land hier zomaar mee wegkomt", reageert voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 op de uitspraak.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De NS heeft meer dan 100.000 aanvragen ontvangen van mensen die een vergoeding willen voor de reiskosten die ze moesten maken toen het treinverkeer onlangs stillag door stakingen. In een mail aan gedupeerden meldt de spoorvervoerder dat de behandeling van aanvragen hierdoor langer kan duren. Normaal gebeurt dat binnen vier weken, maar de NS heeft iets meer tijd nodig om elke aanvraag "met zorg" te behandelen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De rechter doet geen uitspraak over de "buitensporige winsten" die de Amerikaanse farmaceut AbbVie zou hebben gemaakt met het reumamedicijn Humira. Een eis van de stichting Farma ter Verantwoording is woensdag afgewezen. Volgens de rechtbank in Amsterdam is de organisatie niet ontvankelijk en daarom komt er geen inhoudelijk oordeel. De stichting denkt nog na over volgende stappen.
3 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17 en daarmee mensenrechten heeft geschonden. Onder andere het recht op leven, vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is volgens het Hof geschonden.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De snelwegen in Frankrijk en Spanje die dicht waren door bosbranden zijn sinds woensdagochtend vroeg weer open. Volgens de verkeersdienst van de ANWB moet het verkeer er nog wel rekening mee houden dat het vuur kan oplaaien.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Statushouders mogen niet standaard worden beboet als ze hun inburgeringsexamen niet op tijd halen, oordeelt de Raad van State. Daarmee volgt de hoogste bestuursrechter een eerdere uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie, die voorschreef dat dit alleen bij uitzondering is toegestaan.
4 uur geleden