Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partijen willen met 'grote minderheid' formatiedebat afdwingen

Partijen willen met 'grote minderheid' formatiedebat afdwingen

DEN HAAG (ANP) - Met een "grote minderheid" van vijftig leden moet het mogelijk zijn een debat over de kabinetsformatie af te dwingen. De coalitie houdt een debat steeds tegen, dus moet er volgens Kamerlid Pieter Omtzigt en de partijen Volt en JA21 een tussenoplossing worden opgenomen in het Reglement van Orde, waarin de vergaderregels van de Tweede Kamer staan.

Specifiek voor een debat over de kabinetsformatie zou dan slechts steun van vijftig leden nodig zijn, stellen de partijen voor. Zeker nu deze en de vorige kabinetsformatie erg lang duurde, vinden de partijen dat broodnodig.

Een deel van de oppositie vraagt al tijden om een debat met de informateurs over de voortgang van de formatie. Ook Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft meerdere keren aangedrongen bij de informateurs op een update over de onderhandelingen tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie over een coalitie-akkoord. Donderdag schreven informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees in een briefje alleen dat de onderhandelingen inmiddels "ver gevorderd" zijn. "Na volgende week zullen wij de Kamer opnieuw informeren".

Reactie Omtzigt

"Dit is wel heel, heel karig", reageerde Omtzigt op de brief. Hij baalt dat "de onderhandelende meerderheid" steeds een debat over de formatie tegenhoudt. Voor een regulier debat is namelijk een meerderheid nodig. "Daarmee wordt de controlerende functie van de minderheid feitelijk uitgehold. Daarom dienen we vandaag het voorstel in om dat te herstellen", zegt het Kamerlid.

Volgens Volt-leider Laurens Dassen is het "onderdeel van de democratische controle" om ook met een minderheid een debat te kunnen eisen, zeker nu de formatie zo lang duurt. "We zien dat iedereen informatie krijgt over de formatie behalve de Tweede Kamer zelf", zegt hij. "Een treinreiziger heeft tegenwoordig meer kans op informatie over de formatie dan een Kamerlid", voegt fractievoorzitter Joost Eerdmans van JA21 daaraan toe. "Het is de hoogste tijd dat de Kamer de regie terugpakt!"

In de bestaande regels bestaat overigens al de mogelijkheid om met steun van dertig leden (van de 150) een debat aan te vragen. Dit geldt overigens niet voor formatiedebatten. Daarvoor is een meerderheid nodig. De indieners pleiten voor een minimum van vijftig om te voorkomen dat een klein deel van de oppositie de mogelijkheid aangrijpt om elke dag een debat aan te vragen. Informateurs en onderhandelende partijen zijn namelijk wel gebaat bij enige rust, zeggen de partijen.

Het Reglement van Orde wordt binnenkort vernieuwd door een groep Kamerleden.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 1 week geleden
als dat debat er komt worden ze met enorme kluiten eren enorm rietveld ingestuurd. een beetje van de plannen is al bekend: veeeeeel meet asielzoekers toelaten--het stokpaard van heks kaag. stoppen en nieuwe verkiezingen met een kiesdrempel van 5 %.

Meer uit Binnenland

Politie lost waarschuwingsschot bij aanhouding straatrovers

EINDHOVEN (ANP) - Agenten in Eindhoven hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een waarschuwingsschot gelost bij de aanhouding van enkele personen die verdacht worden van een straatroof. Bij de beroving op het Franz Leharplein raakte een persoon gewond.

1 uur geleden
Frankrijk evacueert 60 Nederlanders uit Afghanistan

KABUL (ANP/RTR) - Frankrijk heeft samen met Qatar meer dan 300 mensen uit Afghanistan geëvacueerd. Onder hen waren 60 personen met de Nederlandse nationaliteit. Ook 11 Fransen, 258 Afghanen en een onbekend aantal mensen die familie zijn van de geëvacueerden hebben het land kunnen verlaten.

2 uur geleden
Politie doet 12 invallen en vindt wapenarsenaal

ROTTERDAM (ANP) - In een onderzoek naar handel in vuurwapens heeft de politie dinsdagochtend op twaalf plaatsen huiszoekingen gedaan. Daarbij werden automatische vuurwapens, stroomstootwapens, geweren en revolvers in beslag genomen, evenals munitie en diverse 3D-printers waarmee vuurwapenonderdelen kunnen worden geprint. Vijf verdachten zijn aangehouden, meldde de politie vrijdag.

3 uur geleden
Bijna jarig COC hoopt op verankering lhbti-rechten in Grondwet

AMSTERDAM (ANP) - Het COC roept de Tweede Kamer op om de rechten van lhbti-mensen te verankeren in de Grondwet. De Kamer bespreekt volgende week donderdag een wetsvoorstel met die strekking van D66, GroenLinks en PvdA. "We zouden ons geen mooier verjaarscadeau kunnen wensen", zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. COC Nederland bestaat deze maand 75 jaar.

3 uur geleden
Moslims willen van Talpa weten waar bedrijf in racismedebat staat

AMSTERDAM (ANP) - Zes grote moslimorganisaties willen dat mediabedrijf Talpa kleur bekent in het racismedebat. Dat lieten zij vrijdag weten, nu Talpa een verzoek van de Nederlandse moslims om de samenwerking met de tv-familie Meiland te heroverwegen naast zich heeft neergelegd. Het bedrijf van John de Mol stelt alleen verantwoordelijk te zijn voor uitspraken die de Meilandjes in zijn programma doen.

6 uur geleden
Militairen gaan helpen bij prikken, volgende week meer duidelijk

DEN HAAG (ANP) - Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland heeft Defensie gevraagd om ondersteuning op de priklocaties, bevestigt een woordvoerder van Defensie vrijdag. Daardoor kan het departement nu kijken hoeveel mensen er nodig zijn en waar zij ingezet worden. Maandag weet het waar de medewerkers ingezet worden.

7 uur geleden
De Jonge: prikplicht niet aan de orde, geheel uitsluiten kan niet

DEN HAAG (ANP) - Een vaccinatieplicht is niet aan de orde en er wordt ook niet over gesproken in het kabinet, maar het categorisch en bij voorbaat uitsluiten deed demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdag niet.

7 uur geleden