Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partijen willen meer onderzoek naar uithuisplaatsingen

Partijen willen meer onderzoek naar uithuisplaatsingen

DEN HAAG (ANP) - Het onderzoek naar uithuisplaatsingen van toeslagenkinderen moet worden uitgebreid, vinden de SP, DENK, PvdA, CDA, ChristenUnie en onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt. De partijen willen van het kabinet weten waarom eerder onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek zich slechts richtte op de jaren 2015-2020. In die periode werden volgens het CBS 1115 kinderen van gedupeerde toeslagenouders uit huis geplaatst.

De partijen denken dat het daadwerkelijke aantal mogelijk veel hoger ligt. Dat komt niet alleen door de beperkte periode die is onderzocht, maar ook doordat wellicht niet alle kinderen gedwongen uit huis zijn geplaatst. In dat geval gaat het om een 'vrijwillige uithuisplaatsing' en de indieners van de Kamervragen willen weten of deze ook zijn meegerekend.

De ondertekenaars van de Kamervragen vinden dat de overheid "een ereschuld" heeft naar de getroffen gezinnen en "alles in het werk" moet stellen om kinderen waar mogelijk weer veilig terug te laten keren naar hun gezin. Het kabinet moet volgens de partijen bovendien contact opnemen met de gezinnen om te kijken wat mogelijk is, en een speciaal telefoonnummer oprichten voor gedupeerden.

Tienduizenden ouders werden ten onrechte aangemerkt als fraudeur met de kinderopvangtoeslag. Zij moesten daarom al het ontvangen geld terugbetalen. De bedragen liepen vaak op tot tienduizenden euro's. Velen kwamen daardoor in de problemen en raakten huizen of auto's kwijt, zagen hun relaties sneuvelen, kregen psychische problemen of konden niet meer voor hun kinderen zorgen. Het kabinet-Rutte III trad eerder dit jaar af om de kwestie.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

JoMePi 1 maand geleden
Ja Wind , de bende van 4 is de schaamte allang voorbij. Misschien moeten ze een woordenboek toegezonden krijgen om het woord schaamte op te zoeken
Wind 1 maand geleden
De laatste steen moet gewoon boven komen en het zootje ongeregeld weg sturen.Ze hebben Nederland ten schande gemaakt,schaam jullie diep maar dat woord komt niet in jullie woordenboek voor

Meer uit Politiek

Waarschijnlijk geen nieuw kabinet op het bordes voor kerst

DEN HAAG (ANP) - De partijen aan de formatietafel verwachten niet dat er voor de kerst al een nieuw kabinet op het bordes van Paleis Noordeinde staat. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van het AD. Wel is er nog altijd de hoop bij de onderhandelende partijen om voor die tijd een regeerakkoord te kunnen presenteren.

8 uur geleden
Kamer bezorgd om gevolgen hogere inflatie voor koopkracht

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is bezorgd over de gevolgen van de fors opgelopen inflatie voor de koopkracht van huishoudens. Bij de linkse oppositie, maar ook bij de PVV en onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt, klinkt nog harder de roep om al volgend jaar het minimumloon verder te verhogen, om te zorgen dat de meest kwetsbare mensen het hoofd boven water kunnen houden.

9 uur geleden
De Grave wil na verzet oppositie evacuatie Kabul niet onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Frank de Grave gaat geen leiding geven aan het onderzoek naar de evacuatie uit Afghanistan. Hij heeft dat laten weten nadat dinsdag de hele oppositie een motie van de PvdA steunde waarin werd gevraagd om een andere voorzitter.

11 uur geleden
Begrotingstekort dit jaar lager ondanks extra coronasteun

DEN HAAG (ANP) - Ondanks de extra coronasteun die het demissionaire kabinet afgelopen week aankondigde, valt het begrotingstekort dit jaar lager uit dan op Prinsjesdag werd verondersteld. Dat staat in de Najaarsnota die minister Wopke Hoekstra (Financiën) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

14 uur geleden
Eerste Kamer achter inzet coronapas in kledingzaken en kappers

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer steunt de mogelijkheid om het coronatoegangsbewijs in te kunnen zetten in niet-essentiële winkels en niet-essentiële dienstverlening op publieke plaatsen. Bezoekers van kleding- en meubelwinkels maar ook van kappers en pretparken zouden dan hun QR-code moeten laten zien voordat ze naar binnen mogen.

14 uur geleden
Meerdere Kamerleden ontvangen dreigmail, Bergkamp doet aangifte

DEN HAAG (ANP) - Meerdere Tweede Kamerleden hebben een dreigmail ontvangen. Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende aantal meldingen van politici die bedreigd worden. Ze wilde weinig kwijt over de inhoud van de dreigmail, behalve dat deze "coronagerelateerd" was.

16 uur geleden
FVD-senator neemt afstand van vaccinkritiek Baudet

DEN HAAG (ANP) - Eerste Kamerlid Paul Frentrop van Forum voor Democratie volgt niet zijn partijleider Thierry Baudet in diens oproepen aan mensen om zich niet te laten vaccineren. Tijdens een debat meldde hij, uitgedaagd door zijn voormalig partijgenoot Henk Otten, dat hij zelf wel gevaccineerd is. "Ik ben geen medicus en ik zou het afraden om medische adviezen op te volgen van welke partijleider dan ook", aldus Frentrop.

19 uur geleden