Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partijen willen meer geld voor weg en spoor in Noord-Nederland

Partijen willen meer geld voor weg en spoor in Noord-Nederland

DEN HAAG (ANP) - Er moet meer geld naar de infrastructuur in Noord-Nederland gaan, vinden meerdere partijen in de Tweede Kamer. Het kabinet maakte onlangs bekend ongeveer 7,5 miljard euro in wegen, rails en fietspaden te investeren, maar slechts een klein deel hiervan gaat naar het noorden van het land. Onder meer het CDA, de PvdA, ChristenUnie, JA21 en BBB vinden dat investeringen voor het Noorden achterblijven en willen hier meer geld voor vrijmaken.

Volgens CDA'er Harry van der Molen wordt het Noorden "sterk onderbedeeld". Hij wijst erop dat van de totale investeringen slechts vier procent terechtkomt in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland. Van der Molen vindt het niet voldoende dat het kabinet naar de Lelylijn, van Lelystad naar Groningen, verwijst. "Met een beetje geluk ligt die er pas over tien jaar." Ook PvdA'er Habtamu de Hoop vindt de verdeling "te oneerlijk". CU-Kamerlid Stieneke van der Graaf ziet ook dat het Noorden "achterblijft". Zij pleit wederom voor de aanleg van de Nedersaksenlijn, die van Groningen naar Enschede moet lopen via Emmen.

Ook willen partijen meer aandacht voor het spoortraject tussen Zwolle en Meppel. Deze 'flessenhals' op het spoornet is de enige route naar het Noorden. Vaak ligt het traject eruit, gemiddeld zo'n negen uur per week. Daardoor is het Noorden slecht bereikbaar met de trein. JA21 en BBB willen dat het kabinet hier 75 miljoen euro extra voor uittrekt. Ook het CDA is voorstander van een grotere investering in dit gedeelte van het spoor.

Randstad

Minister Mark Harbers (Infrastructuur) en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) verdedigen de keuze om 65 procent van de investeringen te doen in de Randstad en 35 procent in de rest van het land. Zij wijzen erop dat in de Randstad de komende jaren de meeste woningen worden bijgebouwd. Al die huizen hebben wegen en ov-verbindingen nodig. Daarom is volgens Harbers daar een "grotere ingreep" nodig en ziet hij het "minder zwart-wit" dan een deel van de Kamer. Hij benadrukt dat ook geïnvesteerd wordt in de regio's Eindhoven en Arnhem-Nijmegen.

Heijnen erkent dat ze "echt even moest slikken, zacht gezegd" toen ze zag hoeveel geld er bijvoorbeeld naar het doortrekken van de Noord-Zuidlijn gaat. In totaal wordt maar liefst 5,4 miljard euro geïnvesteerd in de regio Amsterdam, waarvan het Rijk 4,1 miljard betaalt. Maar investeringen daar geven verlichting in omringende regio's, aldus Heijnen.

Meer uit Politiek

VNG: gemeenten 'in onmogelijke positie' door zorgbezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten zijn door plannen van het kabinet niet goed in staat om inwoners te helpen gezond te leven, waarschuwt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). "Dit kabinet brengt gemeenten in een onmogelijke positie hun taken goed uit te kunnen voeren", stelt de vereniging, die wil dat gemeenten meer geld krijgen.

17 uur geleden
Wilders en Van Vroonhoven in overleg met Schoof over asielbeleid

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders en waarnemend NSC-fractieleider Nicolien van Vroonhoven overleggen dinsdagmiddag opnieuw met premier Dick Schoof over de manier waarop ze scherpere maatregelen willen nemen om de asielinstroom in te dammen. Dat meldt een ingewijde. Waar het gesprek plaatsvindt is niet duidelijk en ook niet hoe lang het gaat duren. Aan tafel zitten ook secondanten van de twee partijen die veel weten over asielzaken. Maandagavond overlegden de betrokkenen ook met elkaar, in het Catshuis.

19 uur geleden
Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

DEN HAAG (ANP) - De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie van de VVD om landelijke uitzonderingen tot 2029 in te bouwen in de zogeheten zero-emissiezones. Veertien gemeenten willen die zones op 1 januari invoeren, ondanks de weerstand uit Den Haag.

19 uur geleden
Prijsstijging postzegel ergert Kamer, maar mag volgens minister

DEN HAAG (ANP) - Een flink deel van de Tweede Kamer is ontstemd over de stijging van de postzegelprijs die PostNL deze week aankondigde. Het wordt vanaf volgend jaar 7 cent duurder om een kaart of brief te versturen. Dat is binnen de marge die toezichthouder ACM heeft gesteld, zei minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) tijdens het wekelijkse vragenuur, waar hem om opheldering werd gevraagd.

19 uur geleden
Veldkamp vindt aanwezigheid VN-topman bij BRICS-top 'kwalijk'

DEN HAAG (ANP) - Het zou wel "heel kwalijk" zijn als secretaris-generaal António Guterres van de VN aanwezig is bij de top van de BRICS-landen in de Russische stad Kazan, zei minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. "Daar vind ik wel wat van." De NSC-bewindsman laat door de Nederlandse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties uitzoeken of berichtgeving hierover klopt.

19 uur geleden
Kamer neemt afscheid van excentrieke huishistoricus De Bruyne

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft afscheid genomen van een SGP-woordvoerder die in veertig jaar uitgroeide tot huishistoricus en troetelbuitenbeentje. Uit zijn geheugen en boekenkast diepte Menno de Bruyne, liefst gekleed als Engelse aristocraat, vaak moeiteloos anekdotes en precedenten op tot lering en vermaak van Kamerleden, medewerkers en journalisten. Het is voor het eerst sinds mensenheugenis dat de Kamer een fractievoorlichter met deze egards uitzwaait.

19 uur geleden
Veertien gemeenten gaan door met invoering uitstootvrije zones

DEN HAAG (ANP) - De veertien gemeenten die per 1 januari 2025 uitstootvrije zones willen invoeren, laten zich niet weerhouden door een meerderheid in de Tweede Kamer die uitstel wil. Ze geven aan dat ze doorgaan met de voorbereidingen voor zogeheten zero-emissiezones in hun stad, zeggen ze in een gezamenlijke verklaring. "We voelen ons daarin gesteund door alle reacties uit het bedrijfsleven."

21 uur geleden