Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partijen willen meer compensatie voor afstudeerders in coronatijd

Partijen willen meer compensatie voor afstudeerders in coronatijd

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen dat studenten die dit studiejaar afstuderen meer collegegeld terugkrijgen dan tot dusver is toegezegd. Het kabinet geeft bepaalde groepen studenten die later afstuderen een deel van hun collegegeld terug. Maar te veel studenten vallen in de plannen van het kabinet buiten de boot, vinden onder meer regeringspartijen D66 en de VVD.

Mbo- hbo- en wo-studenten die dit studiejaar met vertraging afstuderen, krijgen tot 535 euro compensatie. Verder hoeven huidige studenten volgend studiejaar maar de helft van het collegegeld te betalen. Maar studenten die een wo-bachelor afronden en niet verder studeren, krijgen niets extra's. Ook studenten die dit jaar zonder vertraging afstuderen, krijgen geen geld.

Paul van Meenen (D66) wil van partijgenoot minister Ingrid van Engelshoven weten hoe het zit met de compensatie van de groep studenten die in augustus afstudeert. Ook zij hebben last gehad van de coronacrisis, bijvoorbeeld omdat ze minder praktijklessen konden volgen. De VVD stelt voor om studenten de keuze te geven of ze de halvering van het collegegeld volgend jaar, of met terugwerkende kracht dit jaar al willen inzetten.

GroenLinks

GroenLinks wil dat ook studenten die dit collegejaar zonder vertraging afstuderen een tegemoetkoming krijgen. De SP en de PvdA vinden het vooral oneerlijk dat bachelorstudenten in het wo geen compensatie krijgen. "Ook de bachelor in het wo is een zelfstandige opleiding", vindt SP-Kamerlid Frank Futselaar.

Volgens Van Engelshoven is het niet uitvoerbaar om alle studenten compensatie te geven. "We willen het goed doen voor zoveel mogelijk mensen. Dan kun je niet álles doen."

Meer uit Binnenland

Hamer: omroepen moeten afspreken hoe ze met meldingen wangedrag omgaan

HILVERSUM (ANP) - Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, wil dat de omroepen in gesprek gaan over hoe zij omgaan met meldingen van ongewenst gedrag. Zij doet deze oproep na de reactie van omroep WNL op een AD-verhaal waarin tientallen medewerkers stellen dat zij een "angstcultuur" ervaren door hoofdredacteur Bert Huisjes.

1 uur geleden
Inspectie: onvoldoende passende hulp in gesloten jeugdzorg

UTRECHT (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) maakt zich zorgen dat in de gesloten jeugdzorg (JeugdzorgPlus) onvoldoende passende hulp wordt geboden. Het duurt vaak te lang voordat een jongere behandeling krijgt. Juist jongeren die zijn opgenomen in de gesloten jeugdzorg moeten zonder vertraging passende hulp krijgen. Dit staat in de publicatie 'Onvoldoende passende hulp in de JeugdzorgPlus'.

1 uur geleden
Rechtbank behandelt zaak fatale aanrijding Wereldhavendagen

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank behandelt donderdag de zaak over het dodelijke ongeluk op de Maasboulevard tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. De 37-jarige Mark G. uit Nijmegen staat terecht voor het doodrijden van een 79-jarige man en zijn 74-jarige vriendin uit Capelle aan den IJssel, op 2 september vorig jaar. Enkele meters verderop liet G. zijn bestelbus achter en ging hij ervandoor. Een dag later meldde hij zich bij de politie.

6 uur geleden
Hof doet uitspraak over publicatieverbod AD

AMSTERDAM (ANP) - Het hof in Amsterdam doet donderdagmiddag uitspraak in het hoger beroep dat draait om het verbod op een publicatie van het AD. De rechtbank verbood de publicatie, die is gebaseerd op geluidsopnames die zijn gemaakt door wijlen Peter R. de Vries, na een kort geding.

6 uur geleden
Ruim 11.000 mensen vieren bijzondere 'schrikkelverjaardag'

DEN HAAG (ANP) - Ruim 11.000 mensen vieren vandaag, op schrikkeldag, hun verjaardag. Dat is bijzonder omdat een schrikkeldag maar eens in de vier jaar voorkomt. Op een gemiddelde dag zijn zo'n 40.000 mensen jarig, weet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

9 uur geleden
Oproep internationale media aan Israël: geef toegang tot Gaza

DEN HAAG (ANP) - Verschillende internationale nieuwsomroepen, waaronder CNN, Sky News en de Britse omroep BBC, hebben Israël en Egypte woensdag in een open brief opgeroepen om voor "een vrije en onbelemmerde toegang" te zorgen voor journalisten tot de Gazastrook. Sinds het begin van de oorlog op 7 oktober is het voor buitenlandse media nagenoeg onmogelijk toegang te krijgen tot de enclave.

11 uur geleden
Drie cipiers Nieuwersluis vervolgd voor aanranding en verkrachting

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie vervolgt drie bewakers van vrouwengevangenis Nieuwersluis voor aanranding van vrouwelijke gedetineerden. Een woordvoerster van het OM Midden-Nederland bevestigt berichtgeving van De Telegraaf hierover. Een van de bewakers wordt ook verdacht van verkrachting van een gevangene.

12 uur geleden