Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partijen willen meer actie kabinet tegen dalende vaccinatiegraad

Partijen willen meer actie kabinet tegen dalende vaccinatiegraad

DEN HAAG (ANP) - De maatregelen die demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) wil nemen om de daling van de vaccinatiegraad bij kinderen tegen te gaan, zijn volgens veel partijen in de Tweede Kamer een stap in de goede richting. Maar er is ook kritiek, met name van de liberale partijen VVD en D66. Zij willen meer daadkracht zien van de ChristenUnie-bewindsman.

Kamerlid Wieke Paulusma (D66) las in de brief die Van Ooijen eerder deze week stuurde over zijn voorgenomen aanpak "veel intenties maar weinig acties". Met zijn voorstel om onder meer artsen in te zetten als influencers, om tegenwicht te bieden aan het grote aanbod aan desinformatie over vaccinaties op sociale media, kijkt de staatssecretaris toch vooral naar anderen, zegt zij in een Kamerdebat.

Paulusma wil van Van Ooijen weten hoe hij gaat zorgen dat mensen in hun eigen buurt laagdrempelig terechtkunnen om hun kinderen te laten inenten tegen gevaarlijke kinderziektes. De 'twijfeltelefoon' waar ouders vanaf de zomer terechtkunnen met vragen over vaccinaties, moet wat haar betreft "vandaag" al open.

Groepsimmuniteit

Ook Judith Tielen (VVD) vindt de aanpak van Van Ooijen nog "weinig voortvarend". Zij wijst erop dat in sommige dorpen net de helft van de kinderen is gevaccineerd. "Voorlichting is nú nodig", vindt ze. Je kinderen beschermen tegen ernstige ziektes door ze te laten inenten, zou volgens Tielen net zo normaal moeten zijn als "een traphekje, autostoeltje en zwemles".

De liberale partijen willen kinderdagverblijven de mogelijkheid geven ongevaccineerde kinderen te weren als de vaccinatiegraad onder een bepaald niveau zakt. Op die manier kunnen ouders van kinderen die nog te jong zijn om al hun prikken te hebben gehad, ze toch met een gerust hart naar de opvang brengen. Zij worden dan beschermd door groepsimmuniteit.

Maar dat voorstel stuit op weerstand bij andere partijen. Volgens Daniëlle Jansen (NSC) is het gebrek aan vertrouwen een gevolg van falend overheidsbeleid en mogen ouders daar niet de schuld van krijgen. Mona Keijzer (BBB) is ook fel tegen en verwijt met name D66 dat die partij op deze manier groepen ouders tegen elkaar opzet.

Meer uit Gezond

Twentse ziekenhuizen werken nauwer samen, fusie is mogelijk

ENSCHEDE (ANP) - De ziekenhuizen in de Twentse steden gaan nauwer samenwerken. Mogelijk leidt dat uiteindelijk tot een fusie van Medisch Spectrum Twente (Enschede) en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo en Almelo).

2 dagen geleden
Pfizer begint weer met proef nieuwe afslankpil

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer begint later dit jaar met proeven voor een eens per dag te nemen versie van zijn afslankpil danuglipron. Eind vorig jaar staakte het bedrijf de ontwikkeling van een tweemaal daags te nemen versie van deze experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen.

2 dagen geleden
Zorginstituut wil medicijn tegen baarmoederkanker in basispakket

UTRECHT (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker verdient het volgens Zorginstituut Nederland om te worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het instituut heeft daar een positief advies over uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).

2 dagen geleden
Mensen zonder klachten niet meer automatisch getest op chlamydia

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die mogelijk chlamydia hebben opgelopen, hoeven niet meer standaard op besmetting te worden getest wanneer ze geen klachten hebben. Dat moet voorkomen dat ze antibiotica krijgen terwijl ze die niet nodig hebben. Overbehandeling kan ziekteverwekkers resistent maken.

2 dagen geleden
Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

DEN HAAG (ANP) - De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad maken zich grote zorgen over de gezondheid van Nederlanders. In een brief aan het kabinet melden ze donderdag hoe daar iets aan gedaan kan worden: er moet een groene leefomgeving zijn en genoeg toegankelijke sportfaciliteiten, zodat Nederlanders meer gaan bewegen.

3 dagen geleden
Ook komend najaar coronavaccin voor 60-plussers en risicogroepen

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die verhoogde risico's lopen om ernstig ziek te worden als ze het coronavirus oplopen, komen ook dit najaar weer in aanmerking voor een coronaprik. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten dat de nieuwe vaccinatieronde op 16 september begint en op 6 december eindigt.

3 dagen geleden
Schouwen-Duiveland houdt toch enige medisch-specialistische zorg

ZIERIKZEE (ANP) - Inwoners van Schouwen-Duiveland behouden toch nog een bescheiden vorm van medisch-specialistische zorg in de buurt. Op een zorgpunt in Zierikzee, waar ook onder meer de huisartsenpost is gevestigd, kunnen inwoners vanaf september terecht voor poliklinische spreekuren. Ziekenhuis Adrz heeft dat woensdag bekendgemaakt. Specialismen als interne geneeskunde, oncologie, cardiologie en neurologie krijgen er een plaats.

4 dagen geleden