Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partijen willen dat coronamaatregelen beter worden gehandhaafd

Partijen willen dat coronamaatregelen beter worden gehandhaafd

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer denken dat er aanvullende maatregelen nodig zijn om de nieuwe opleving van het coronavirus binnen de perken te houden. Maar D66 en PvdA dringen er vooral op aan dat de huidige maatregelen, vooral het coronatoegangsbewijs, beter worden gehandhaafd, zeggen ze dinsdag. Ze willen het advies van het Outbreak Management Team (OMT) en de voorstellen van het kabinet afwachten.

Vooralsnog is er geen enthousiasme te bespeuren over de optie dat nieuwe maatregelen alleen zouden gelden voor doelgroepen, zoals mensen die niet gevaccineerd zijn. Maandag zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge niets uit te willen sluiten, ook niet of maatregelen voor bepaalde regio's kunnen komen waar de vaccinatiegraad laag is.

PVV-leider Geert Wilders zou het "heel oneerlijk en niet te rechtvaardigen" vinden als niet-gevaccineerden de klos zouden zijn bij maatregelen. Wilders ziet de meerwaarde van vaccineren maar hekelt dwang en drang daarbij. Hij verwijt het kabinet dat het de laatste jaren te weinig heeft geïnvesteerd in ziekenhuiscapaciteit en in personeel voor de intensive care.

Vrijheid behouden

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat mogelijk nieuwe maatregelen er wel toe moeten leiden dat "de vrijheid die we net terug hebben, behouden". Ook hamert hij op handhaving van vooral de coronapassen. "In andere landen waar het strikter wordt gecontroleerd, werkt het wel en voorkomt het heel veel besmettingen." Paternotte stond er al eerder voor open dat mensen op risicovolle plekken alleen een groen vinkje krijgen na een vaccinatie of herstel. Een test is dan niet voldoende. Maar alleen in laatste instantie, vindt hij, als het nog de enige manier is om te voorkomen dat plekken weer dicht moeten. "Maar het liefst wil D66 dat plekken zoveel mogelijk voor iedereen open zijn, zegt hij.

Kamerlid Attje Kuiken van de PvdA wil dat geteste mensen wel toegang moeten kunnen blijven houden. Ze denkt eerder aan generieke maatregelen zoals het weer moeten dragen van mondkapjes op bepaalde plekken en meer thuiswerken. Uitgangspunt voor nieuwe ingrepen moet volgens haar zijn "dat de zorg overeind blijft voor iedereen".

GroenLinks-fractieleider Jesse Klaver wil niet vooruitlopen op mogelijke maatregelen, omdat dit volgens hem leidt tot onzekerheid en onduidelijkheid. "We moeten doen wat nodig is, maar wel op een verstandige manier", aldus Klaver. Hij verwacht een goede analyse en plannen van het kabinet.

Meer uit Politiek

SP'er Dijk teleurgesteld in aftreden Idsinga zonder debat

DEN HAAG (ANP) - SP-leider Jimmy Dijk vindt het vertrek van NSC'er Folkert Idsinga als staatssecretaris "echt uitermate teleurstellend". "Ik heb niet een debat met deze man kunnen voeren", aldus Dijk in WNL Op Zondag. "Ik vind het vreemd dat een staatssecretaris nu zo snel opstapt. Dat geeft het vermoeden dat er meer achter zit."

5 uur geleden
Acteurs, schrijvers en journalisten naar debat over btw-verhoging

DEN HAAG (ANP) - Bekende acteurs, schrijvers en journalisten gaan maandag naar de Tweede Kamer om de commissievergadering over de voorgenomen btw-verhoging op cultuur, boeken en kranten bij te wonen. Onder anderen acteurs Huub Stapel, Gijs Scholten van Aschat en Jeangu Macrooy en cabaretier Sanne Wallis de Vries zijn aanwezig om de financieel woordvoerders van de partijen ervan te overtuigen dat de btw-verhoging geen goed plan is.

8 uur geleden
Wilders zwijgt over aftreden staatssecretaris Idsinga

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders heeft vooralsnog niet gereageerd op het aftreden van NSC-staatssecretaris Folkert Idsinga (Financiën). Idsinga stapte op, nadat onder meer de PVV meer transparantie over zijn financiële belangen had geëist. Idsinga vond de rol van de PVV daarin "onverteerbaar". Wilders heeft nog niet geantwoord op vragen van het ANP, of een bericht geplaatst op X.

1 dag geleden
Transparency International noemt opstappen Idsinga zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - Zorgelijk, teleurstellend en het geeft een verkeerd signaal. Dat zegt Transparency International Nederland over het opstappen van staatssecretaris Folkert Idsinga (Financiën, NSC) na kritiek op zijn besluit om geen verdere inzage te geven in zijn persoonlijke financiële belangen. De anti-corruptieorganisatie was een van de partijen die de staatssecretaris eerder opriep om openheid van zaken te geven.

1 dag geleden
BBB: vertrek Idsinga 'zonde', stop met persoonlijke aanvallen

DEN HAAG (ANP) - Wat de BBB betreft had staatssecretaris Folkert Idsinga (Financiën, NSC) niet hoeven te vertrekken. Partijleider Caroline van der Plas laat aan het ANP weten het "jammer" en "zonde" te vinden dat Idsinga opstapt. Hij doet dat na felle kritiek: partijen, waaronder de PVV, eisten dat hij persoonlijke financiële belangen verder zou openbaren. Van der Plas vindt dat dergelijke "persoonlijke aanvallen" moeten stoppen.

1 dag geleden
Yeşilgöz had 'als volwassenen' willen debatteren over Idsinga

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz vindt het "jammer" dat het staatssecretarisschap van Folkert Idsinga "zo moet eindigen". Dat schrijft ze op X. Volgens Yeşilgöz had de Tweede Kamer hier gewoon "als volwassenen" over kunnen debatteren.

1 dag geleden
NSC-top betreurt aftreden partijgenoot Idsinga

DEN HAAG (ANP) - NSC betreurt dat partijgenoot Folkert Idsinga heeft besloten op te stappen als staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingen. Maar de partij respecteert "zijn persoonlijke besluit", meldt NSC in een verklaring.

1 dag geleden