
Partijen willen actie tegen misstanden bij veehouders
DEN HAAG (ANP) - Partijen van links tot rechts ergeren zich eraan dat misstanden in de vee- en vleessector ondanks beloftes van opeenvolgende ministers toch voor blijven komen. Minister Piet Adema (Landbouw) belooft tijdens het vragenuur beterschap na het bericht van EenVandaag dat dierenartsen en inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) actief worden tegengewerkt als ze dit proberen aan te pakken. Maar dat stelt Tweede Kamerleden niet gerust.
Het actualiteitenprogramma meldde vrijdag na gesprekken met werknemers, oud-werknemers en andere betrokkenen bij de NVWA dat het toezicht op veehouders niet goed functioneert. Ze doen melding van dieren die in krappe hokken of in hun eigen mest staan, geen water krijgen of beschimmeld voer eten. Overtredingen worden soms jarenlang geregistreerd, zonder dat ernaar wordt gehandeld. Inspecteurs die hier wel iets tegen willen doen, worden tegengewerkt door bijvoorbeeld leidinggevenden.
Hiernaar gevraagd door Leonie Vestering (Partij voor de Dieren) zegt Adema dat hij inderdaad is "geschrokken" van dit bericht. Het Kamerlid vuurt terug dat de minister dit had "kunnen en moeten weten", omdat het al vaak is onderzocht. Ze vraagt zich hardop af of de NVWA eigenlijk wel staat voor het dierenwelzijn. De bewindsman zegt hier een "stevig gesprek" over te willen voeren en laat de Kamer voor de zomer weten hoe dit is gegaan.
Te weinig vooruitgang
Laura Bromet (GroenLinks) zegt in de woorden van de minister "dezelfde teksten" te horen als die van zijn voorgangers. "Kom nu eens met een nieuw revolutionair plan", zegt ze. Ook de VVD denkt aan ingrijpende maatregelen, bijvoorbeeld om camera's op te hangen in stallen. Adema wil deze optie ook aanstippen in gesprek met de NVWA.
Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) vindt eveneens dat er te weinig vooruitgang wordt geboekt in deze discussie en dat het te veel bij woorden blijft. De landbouwminister wijst op wat er wel gebeurt: de NVWA heeft inmiddels vertrouwenspersonen en er is een wet in de maak om het te verbieden om dieren te houden als deze worden mishandeld.
Vestering van de PvdD vindt dat er meer moet gebeuren om de "angstcultuur" bij NVWA te doorbreken. Ze vindt onder meer dat het toezicht op dierenwelzijn niet meer onder het ministerie van Landbouw moet vallen. PvdA en PVV zijn hier ook voor. Dion Graus (PVV) vindt dat dit de verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie en Veiligheid moet worden. Met de achterliggende gedachte dat economische belangen prevaleren boven dierenwelzijn bij zijn ministerie is Adema het niet eens.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Sophie Hermans heeft niet gesolliciteerd voor een plek op de kieslijst van haar partij VVD bij de komende Kamerverkiezingen eind oktober, bevestigt de partij na berichtgeving van EW. "Dat hoofdstuk is voor mij gesloten", zegt vicepremier en klimaatminister in een interview met het weekblad.
7 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA wil sociale huurders compenseren voor het nadeel dat zij ondervinden van de afschaffing van de salderingsregeling voor zonnepanelen. De partij wil daarvoor het geld gebruiken dat vanaf 2027 is gereserveerd voor de herinvoering van rode diesel voor de landbouw.
8 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair klimaatminister Sophie Hermans vindt dat het woensdag voorgestelde nieuwe Europese klimaatdoel voor 2040 vooral haalbaar moet zijn. Ze noemt daarbij specifiek "het oplossen van achterblijvende energie-infrastructuur en complexe regelgeving". De VVD-minister reageert daarmee op de voorstellen van de Europese Commissie om 90 procent minder broeikasgassen uit te stoten in 2040, vergeleken met 1990.
21 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Vervoerregio's en provincies zijn "verheugd" over de brede steun in de Tweede Kamer voor een motie om de bezuinigingen op het regionale openbaar vervoer voor 2026 deels terug te draaien. Ze zeggen tegelijkertijd dat er meer moet gebeuren om het ov gezond en betaalbaar te houden. Ook vragen ze zich af hoe het demissionaire kabinet de oproep van de Kamer in de begroting gaat verwerken.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA stemt donderdag tegen allebei de asielwetten van het demissionaire kabinet. Dat laat partijleider Henri Bontenbal woensdag weten. Het gaat om zowel de asielnoodmaatregelenwet als het tweestatusstelsel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Michiel van Nispen van de SP verlaat na de verkiezingen de Tweede Kamer, bevestigt hij na een interview met het AD. Hij wil niet meer op de kieslijst voor de partij voor de volgende verkiezingen. Van Nispen zat elf jaar in de Tweede Kamer namens de Socialistische Partij.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Daniƫlle Jansen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil de gezondheidszorg voor vrouwen verbeteren en heeft daarom de Nationale Strategie Vrouwengezondheid gepubliceerd. Hierdoor moet de kennis over gezondheidsproblemen van vrouwen worden vergroot en moet de zorg beter aansluiten bij wat vrouwen nodig hebben.
4 uur geleden