Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partijen willen 3 procent van nationale inkomen naar innovatie

Partijen willen 3 procent van nationale inkomen naar innovatie

DEN HAAG (ANP) - Er moet veel meer geld naar onderzoek en innovatie. Dat vinden de partijen D66, GroenLinks, PvdA en de ChristenUnie. Zij willen dat Nederland 3 procent van het nationale inkomen aan innovatie besteedt in 2030. Om dat te halen, moet ieder jaar 300 tot 380 miljoen euro extra hiervoor worden vrijgemaakt.

De partijen geven hiermee gehoor aan een oproep van de Kenniscoalitie, die bestaat uit universiteiten, hogescholen, ondernemers en onderzoekers. Volgens die coalitie is het nodig om in Europa bij te blijven als kenniseconomie.

"We willen na de coronacrisis niet alleen repareren wat kapot is gegaan. We willen vooruit", aldus de partijen. GroenLinks-leider Jesse Klaver stelt dat Nederland "de boot mist" als nu niet flink geïnvesteerd wordt. Sigrid Kaag, partijleider van D66, vindt dat investeren nodig is om de Nederlandse "toppositie in wetenschap, kennis en innovatie" in stand te houden. Die positie "lijkt vanzelfsprekend, maar is het niet", zegt ze.

Volgens ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins draagt het plan bij aan het Nederlandse verdienvermogen en de "bloei" van de samenleving. PvdA'er Kirsten van den Hul denkt dat de "problemen van vandaag" opgelost kunnen worden door "de technologie van morgen".

Volgens een woordvoerder van een van de partijen is het de bedoeling dat ze na de verkiezingen samen optrekken om het plan door te voeren.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 1 maand geleden
weer veel bla bla bla tot NA de verkiezingen. dat gezwets maakt me ZO moe.
JoMePi 1 maand geleden
Dit is VOOR de verkiezingen . Eens zien wat er NA de verkiezingen van dit geleuter overblijft

Meer uit Binnenland

Coalitiepartijen blokkeren hogere zorgbonus in Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet hoeft niet met meer geld over de brug te komen voor de bonusregeling voor zorgpersoneel. Een voorstel daartoe kreeg geen meerderheid, doordat de huidige coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie tegenstemden.

4 minuten geleden
EMA ziet bloedproblemen als zeldzame bijwerking vaccin Janssen

AMSTERDAM (ANP) - Trombose en een tekort aan bloedplaatjes moeten worden beschouwd als zeer zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin dat door het Nederlandse bedrijf Janssen is ontwikkeld. In de bijsluiter van het vaccin moet daarom een waarschuwing worden opgenomen voor de zeer kleine kans op deze ernstige bloedproblemen. Tot die conclusie is het veiligheidscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gekomen. Het EMA zegt er wel meteen bij dat de voordelen van het vaccin nog altijd zwaarder wegen dan de risico's.

19 minuten geleden
'Kabinet speelt Russisch roulette met ziekenhuiszorg'

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet speelt Russisch roulette met de ziekenhuiszorg. Dat vindt vakbond FNV Zorg & Welzijn, in reactie op de versoepelingen die het kabinet dinsdagavond volgens ingewijden aankondigt, op de dag dat de ziekenhuizen de hoogste instroom meldden van coronapatiënten dit jaar. Ook volgens beroepsorganisatie NU'91 komen de versoepelingen te vroeg.

56 minuten geleden
Gommers: kabinet moet alleen versoepelen als cijfers dalen

ROTTERDAM (ANP) - IC-arts en voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers "gaat ervan uit" dat het kabinet geen versoepelingen van de coronamaatregelen doorzet zolang het aantal patiënten in de ziekenhuizen niet afneemt. Zelf moet Gommers gezien de stijgende cijfers "nog even niet aan versoepelingen denken".

1 uur geleden
6871 nieuwe coronagevallen geregistreerd bij het RIVM

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen maandagochtend en dinsdagochtend 6871 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 302 minder dan maandag, toen 7173 positieve tests werden gemeld.

1 uur geleden
Hoogste instroom coronapatiënten in ziekenhuizen van dit jaar

ROTTERDAM (ANP) - Terwijl het kabinet dinsdagavond versoepelingen van de coronamaatregelen gaat aankondigen, melden ziekenhuizen de hoogste instroom van coronapatiënten sinds eind vorig jaar. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn het afgelopen etmaal 327 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen. Zo'n hoog aantal werd in 2021 nog niet geregistreerd.

1 uur geleden
Schadevergoeding voor Farmers Defence Force na Opsporing Verzocht

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse staat moet Farmers Defence Force (FDF) een schadevergoeding betalen van 3000 euro. De boerenorganisatie had een kort geding aangespannen tegen de Staat en omroep AVROTROS na een uitzending van het tv-programma Opsporing Verzocht. Daarin werd de organisatie in verband gebracht met brandstichting, onder meer vlakbij het RIVM.

1 uur geleden