Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partijen vragen waarom formatie een maand geleden niet is gestopt

Partijen vragen waarom formatie een maand geleden niet is gestopt

DEN HAAG (ANP) - Waarom is ruim een maand geleden, toen NSC aangaf niet volwaardig in een kabinet te willen stappen, de formatie niet afgebroken? Die vraag stellen partijen buiten de formatietafel aan PVV-leider Geert Wilders. Uit het verslag van Ronald Plasterk blijkt dat NSC op 10 januari heeft aangegeven dat de afstand tot de PVV wat betreft de grondwet en de rechtsstaat te groot is.

"Waarom ga je dan een maand lang rondjes draaien terwijl je weet dat de uitkomst is dat de opdracht van de informateur niet uitgevoerd kan worden", vraagt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. CDA-leider Henri Bontenbal begrijpt "oprecht niet" waarom er nog een maand is doorgepraat na 10 januari. De informateur had volgens D66-leider Rob Jetten beter een tussenverslag naar de Tweede Kamer kunnen sturen toen dit duidelijk werd. Inmiddels is 85 dagen na de verkiezingen "vooral veel tijd verspild" en geen resultaat geboekt, zegt hij.

NSC heeft de basislijn over de grondwet en de rechtsstaat wel aanvaard, benadrukt Wilders in reactie. In welke constructie NSC vervolgens wel onderdeel zou kunnen zijn van een nieuwe coalitie, kon volgens hem in deze ronde niet worden besproken. Over de vorm van een nieuw kabinet stond immers nog niets in de opdracht aan Plasterk, benadrukt de PVV-leider in het debat over het verslag van de oud-informateur.

Meer uit Politiek

Timmermans wil bij klappen formatie niet alleen het voortouw

ROTTERDAM (ANP) - Politiek leider Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA zal niet alleen het voortouw nemen in de kabinetsformatie als de huidige poging om tot rechtse samenwerking te komen mislukt. De verschillen in zetelaantal met VVD en NSC zijn zo klein, dat hij vindt dat de partijen het in dat geval samen moeten doen.

1 uur geleden
Gräper: diskwalificatie Klein teleurstelling voor ons allemaal

DEN HAAG (ANP) - De diskwalificatie van de Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein is "een teleurstelling voor ons allemaal". Dat laat staatssecretaris Fleur Gräper van Cultuur en Media weten. Dat besluit valt "enorm zwaar. In de eerste plaats voor Joost."

5 uur geleden
Wilders heeft premierskandidaat op het oog

DEN HAAG (ANP) - Geert Wilders heeft een kandidaat op het oog voor het premierschap, en heeft die persoon ook al benaderd. Dat zegt de PVV-leider voorafgaand aan een nieuwe ronde van onderhandelingen met VVD, NSC en BBB over de vorming van een nieuw kabinet.

8 uur geleden
EU-families PvdA en GL sluiten coalitie met radicaal rechts uit

ROTTERDAM (ANP) - De Europese Socialisten en Democraten en de Europese Groenen gaan in Brussel hoe dan ook niet samenwerken met radicaal-rechtse partijen, zoals de Europese Conservatieven (ECR) en Hervormers en de groep Identiteit en Democratie (ID), waartoe ook de PVV behoort.

12 uur geleden
Niet zeker dat naam formateur in eindverslag informateurs komt

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet zeker wanneer de naam van een formateur wordt bekendgemaakt, als de vier onderhandelende partijen tot een akkoord komen. Het gesprek over een formateur zal tussen de vier fractievoorzitters gevoerd moeten worden, zei informateur Richard van Zwol na afloop van een nieuwe dag van onderhandelingen. "De vraag hoe dat precies landt in ons eindverslag is weer punt twee."

21 uur geleden
Informateurs: tot 15 mei nodig voor formatiegesprekken

DEN HAAG (ANP) - Eerder dan aanstaande woensdag komt er geen verslag over de formatie, zeggen informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol. Een eventueel akkoord tussen de vier formerende partijen zal ook pas woensdag komen, áls dat de uitkomst van deze ronde is. "Er wordt wel tot 15 mei gesproken, maar het hangt er een beetje af van welke vorm en in welke intensiteit", aldus Van Zwol.

21 uur geleden
Gesprekken over vorming kabinet gaan zaterdag verder

DEN HAAG (ANP) - De onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet gaan zaterdag verder. Na opnieuw een lange onderhandelingsdag gingen de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB vrijdagavond rond 21.15 uur uit elkaar. Woensdag 15 mei moeten de informateurs hun verslag af hebben.

21 uur geleden