Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partijen vragen Kamervoorzitter in te grijpen na uithalen Wilders

Partijen vragen Kamervoorzitter in te grijpen na uithalen Wilders

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp moet ingrijpen als PVV-leider Geert Wilders persoonlijke beschuldigingen doet aan het adres van andere politici. GroenLinks, CDA, D66 en PvdA vroegen daarom in een fel debat over de regeringsverklaring, net als Sylvana Simons van BIJ1 en Kamerlid Pieter Omtzigt.

Volgens Klaver zijn partijen veel te lang te soft geweest voor Wilders. De uitlatingen van de PVV-leider gaan volgens Klaver in tegen de democratische rechtsorde. "Handhaaf", riep hij haar op. "U bent voorzitter van de Kamer en hoeder van de democratische rechtstaat."

"Een aantal Kamerleden smeekt u hier bijna om in te grijpen", benadrukte Simons tegenover de Kamervoorzitter. Het is immers aan Bergkamp om "een veilige werkplek te creëren voor mensen die zijn verkozen." De voorzitter is "scheidsrechter, en geen procesbegeleider", voegt Omtzigt daaraan toe. "Als er op enkels wordt getrapt en een scheidsrechter telkens 'foei foei zegt', maar niet ingrijpt met gele of rode kaarten, gebeurt er niets."

Fonda Sahla

CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma wil dat het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer onderzoekt of er een verband ligt tussen de persoonlijke aanvallen van Wilders en de beveiliging die mensen daarna nodig hebben. Als dat zo is, heeft de Kamervoorzitter "een haakje" om in te grijpen, zegt Heerma.

Wilders haalde in het debat uit naar D66-Kamerlid Fonda Sahla, dat een hoofddoek draagt, en haar zus Soumaya Sahla. Soumaya Sahla is oud-lid van de Hofstadgroep, een groep van raciaal-islamitische jongeren, en eerder daarvoor veroordeeld tot drie jaar cel. Intussen is ze aangesloten bij een netwerk van de VVD. Bergkamp greep wel in, en benadrukte dat beide vrouwen zich niet konden verdedigen in het debat. De opmerkingen over de hoofddoek van Fonda Sahla noemde Bergkamp "niet respectvol".

Maar dat Bergkamp zelf zei dat er "over en weer" verkeerde kwalificaties worden gedeeld, was tegen het verkeerde been van PvdA-leider Lilianne Ploumen. "Het is alleen de heer Wilders die hier over collega's van ons - democratisch gekozen volksvertegenwoordigers - van alles de Kamer in slingert", zegt de sociaaldemocrate.

Meer uit Politiek

Minister Wiersma van Landbouw begint charmeoffensief in Brussel

BRUSSEL (ANP) - Minister Femke Marije Wiersma van Landbouw begint met een "charmeoffensief" in Brussel, heeft ze gezegd bij aankomst van haar eerste vergadering met haar collega-ministers van Landbouw uit de 27 EU-lidstaten.

3 uur geleden
Adema: gepolst door Van der Plas om opnieuw minister te worden

AMERSFOORT (ANP) - Oud-landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) zegt dat hij door BBB-leider Caroline van der Plas "informeel gepolst" is om opnieuw minister te worden. Dat was wel al voor de Tweede Kamerverkiezingen, geeft Adema aan in een interview in het Nederlands Dagblad.

6 uur geleden
SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

1 dag geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

1 dag geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

1 dag geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

1 dag geleden
Brekelmans: aanslag Trump zonder mitsen en maren veroordelen

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans vindt dat men de aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die de oud-president overleefde, "zonder mitsen en maren, breed en krachtig" moet veroordelen. "De aanslag op Trump herinnert ons aan de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse en onze democratie", schrijft hij op X.

1 dag geleden