Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partijen vallen Wilders aan over Yeşilgöz-tweet

Partijen vallen Wilders aan over Yeşilgöz-tweet

DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen hebben aan het begin van het debat over de regeringsverklaring PVV-leider Geert Wilders aangevallen over een tweet waarin hij suggereerde dat zijn veiligheid mogelijk in gevaar komt door de aanstelling van VVD'er Dilan Yeşilgöz als minister van Justitie.

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte sprak Wilders direct na diens eerste zin van zijn inbreng aan op de tweet. "Ik had gehoopt dat de heer Wilders zou beginnen met excuses, maar hij begint met een ander verhaal." Paternotte noemt het een "compleet onzinnige, idiote suggestie" die Wilders in zijn tweet doet. Hij schreef dat Yeşilgöz, "een VVD-er van Turkse afkomst", zijn beveiliging mogelijk zou opheffen en dat ze hoopt dat Wilders "onder het gras verdwijnt".

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans wil weten waarom Wilders niet reageerde op telefoontjes en berichtjes van Yeşilgöz, nadat zij hem benaderde om te praten over de kwestie. "Waarom wel het lef hebben om zo'n verwerpelijke tweet te sturen, maar niet om terug te bellen?" Wilders vond het niet nodig terug te bellen, omdat Yeşilgöz ten tijde van het telefoontje nog staatssecretaris voor Klimaat was.

Kwalijk

CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma noemt dat een "smoesje". Wilders "voelt dat zijn hoofdverhaal kant noch wal raakt", zegt Heerma. Maar dat de oppositieleider naar de VVD wijst als groep die hem niet in bescherming wil nemen, vindt de CDA'er al helemaal kwalijk. Wilders suggereert daarmee "dat een politieke partij in dit huis hem vermoord zou willen hebben", zegt Heerma. "Dat zegt meer over de heer Wilders dan over het kabinet."

Wilders heeft inmiddels contact gehad met Yeşilgöz. Deze week praten ze over de kwestie. Wilders denkt niet dat het een "mooi gesprek" wordt, "maar ik ga toch".

Meer uit Politiek

GroenLinks-wethouder sleept bestuur voor rechter om EU-verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De Leidse wethouder Ashley North begint een rechtszaak tegen het bestuur van zijn partij GroenLinks, bevestigt een woordvoerder van de partij na berichtgeving van De Telegraaf. North zou de zaak zijn begonnen omdat hij vindt dat zijn verzoek om een ledenreferendum te houden onterecht is afgewezen door het bestuur. Hij wil de leden een vraag voorleggen over de manier waarop GroenLinks en PvdA samen de Europese verkiezingen in gaan.

6 uur geleden
Wilders tegen akkoord van demissionair kabinet met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders vindt het niet kunnen dat het kabinet-Rutte IV in demissionaire staat een veiligheidsakkoord van minstens tien jaar heeft afgesloten met Oekraïne. Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) maakte vrijdag bekend bilaterale afspraken te hebben gemaakt over onder meer militaire steun en samenwerking op het gebied van de defensie-industrie. Ook landen als Duitsland, Frankrijk en Denemarken hebben afgelopen week een dergelijk akkoord gesloten met het in oorlog verkerende land.

1 dag geleden
EU-kapitaalmarkttoezicht à la carte voor kabinet 'serieuze optie'

GENT (ANP) - Minister van Financiën Steven van Weyenberg wil niet langer wachten met het overdragen van het toezicht op de kapitaalmarkt aan de Europese Unie. Nu een aantal EU-landen zich daartegen blijft verzetten, voelt hij er wel voor om met een paar lidstaten alvast te beginnen. Dat is "een serieuze optie", zei Van Weyenberg na overleg met EU-collega's.

2 dagen geleden
Kamermeerderheid belooft Oekraïne in verklaring blijvende steun

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft een verklaring ondertekend om Oekraïne "zolang dat nodig is" economisch en militair te blijven steunen. Twee jaar na de Russische invasie willen negen partijen, samen goed voor 98 van de 150 Kamerzetels, zo "een krachtig signaal afgeven dat Nederland pal achter Oekraïne blijft staan".

2 dagen geleden
Informateur: samenwerking vereist 'gemeenschappelijke basis'

DEN HAAG (ANP) - Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een "gemeenschappelijke basis" moet gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Hij noemt de democratische rechtstaat, een "solide financieel kader" en de internationale positie van Nederland als voorbeelden van zaken waar partijen het in grote lijnen over eens moeten zijn.

2 dagen geleden
BBB wil niet dat Rutte vroeger vertrekt voor NAVO-topfunctie

DEN HAAG (ANP) - Als premier Mark Rutte wordt benoemd als hoogste baas van de NAVO, moet hij wat BBB betreft wel in het demissionaire kabinet blijven. "Hij moet Nederland niet, net als veel andere leden van zijn kabinet, achterlaten", zegt BBB-partijleider Caroline van der Plas tegen het ANP. Ze zegt dat haar partij er alles aan zal doen om snel een nieuw kabinet te formeren.

2 dagen geleden
Nederland sluit veiligheidsakkoord voor tien jaar met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland sluit een bilateraal veiligheidsakkoord voor minstens tien jaar met Oekraïne, meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De afgelopen week maakten onder meer Duitsland, Frankrijk en Denemarken ook al bekend soortgelijke overeenkomsten te hebben gesloten.

2 dagen geleden