Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partijen vallen over Hoekstra in 'regenboogdebat'

Partijen vallen over Hoekstra in 'regenboogdebat'

AMSTERDAM (ANP) - De seculiere partijen richtten tijdens een COC-verkiezingsdebat donderdagavond in Amsterdam over lhbti-onderwerpen hun pijlen op CDA-leider Wopke Hoekstra. Een "hoopje op Hoekstra", vatte SP-Kamerlid Peter Kwint bijvoorbeeld de de discussie over vrijheid van onderwijs samen.

Over veel onderwerpen waren partijen het eens. Ze willen stappen zetten op het gebied van geweld tegen lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgender en intersekse personen en voor de emancipatie van deze groep. CDA en VVD stonden tegenover de linkse partijen D66, GroenLinks, PvdA, SP en de Partij voor de Dieren. De twee grote coalitiepartijen plaatsten in een aantal gevallen kanttekeningen bij voorstellen die werden voorgelegd, tot woede van hun tegenstanders.

Het was voor het eerst dat een leider van de christendemocratische partij bij het 'regenboogdebat' aanwezig was. Dat is doelbewust gedaan: "Als lijsttrekker zet je je eigen accenten", zegt Hoekstra. Een daarvan is de emancipatie van de lhbti-gemeenschap, gaf hij aan. Hoekstra kwam van te voren al met een voorstel voor een nationaal coördinator om geweld tegen lbhti'ers in beeld te brengen.

D66-fractievoorzitter Rob Jetten hoopte naar aanleiding daarvan dat hij met "een nieuw CDA" te maken had. Maar hij was "teleurgesteld" dat het CDA nog geen werk heeft gemaakt van speciale discriminatierechercheurs. Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver en voorvrouw Lilianne Ploumen van de PvdA vielen Hoekstra aan op de standpunten van zijn partij.

Hoewel Hoekstra meeging in veel voorstellen voor lhbti-emancipatie, pleitte hij bijvoorbeeld tegen een acceptatieplicht voor scholen. Partijen moesten volgens Hoekstra niet beloven dat ze de indicatie van iemands gender of geslacht in het paspoort zomaar kunnen weghalen. Dit moet immers op Europees niveau geregeld worden, zei hij.

Ook het volledig erkennen van gezinnen met meer dan twee ouders wilde Hoekstra nog niet. Dit kabinet heeft stappen gezet zodat derde ouders deels gezag krijgen, zodat ze bijvoorbeeld mee mogen naar ouderavonden op school. Maar ze worden nog niet volledig erkend. "Ik denk dat je met dat deelgezag eerst ervaring moet opdoen", zei Hoekstra hierover.

Meer uit Politiek

VVD wil voor zomer pakket om instroom asielzoekers te verminderen

AMSTERDAM (ANP) - De VVD wil dat het kabinet nog voor de zomer met een pakket maatregelen komt om de instroom van asielzoekers te verminderen, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans in het programma Buitenhof. "Nederland moet minder aantrekkelijk worden voor asielzoekers."

13 uur geleden
BBB ziet groeiend vertrouwen rond Groningse formatietafel

GRONINGEN (ANP) - De formatiegesprekken in de provincie Groningen verlopen in een goede sfeer, zegt fractievoorzitter Gouke Moes van de BoerBurgerBeweging (BBB). "Het vertrouwen groeit, durf ik wel te zeggen namens de onderhandelingstafel."

14 uur geleden
Minister: energietransitie Europa niet mogelijk zonder China

BRUSSEL (ANP) - De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China, waarschuwt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Europa probeert minder afhankelijk van China te worden, maar moet daarbij niet helemaal 'ontkoppelen', stelt de bewindsvrouw. "Ze doen veel aan onderzoek en ontwikkeling en het zou zonde als we onze banden helemaal doorsnijden."

14 uur geleden
Van fruittelers tot COC: Gelderlanders vragen aandacht coalitie

ARNHEM (ANP) - Tientallen organisaties en inwoners van Gelderland hebben zaterdag aandacht gevraagd van de vijf partijen die in de provincie een nieuw bestuur moeten gaan vormen. Van jonge fruittelers tot belangenorganisatie van lhbti’ers COC en de Toiletalliantie, die pleit voor toiletten in de Gelderse treinen: in het provinciehuis werd de toekomstige coalitie gevraagd om rekening te houden met een breed scala aan belangen.

1 dag geleden
Rutte: geen garantie dat in Ter Apel niemand in gras moet slapen

DEN HAAG (ANP) - De capaciteit van de asielopvang loopt tegen haar grenzen aan, zei premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Er wordt alles op alles gezet om te voorkomen dat asielzoekers in het gras bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten slapen, zoals vorige zomer wekenlang de realiteit was. "Dat zijn taferelen die we als kabinet willen voorkomen. Maar met de huidige instroom kunnen we daar geen garanties voor geven."

2 dagen geleden
Rutte: samenleving mag bedreigingen niet normaal gaan vinden

DEN HAAG (ANP) - Het mag niet zo zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. Daarmee reageerde hij op de dochters van Sigrid Kaag, die in het programma College Tour zeggen dat zij graag willen dat hun moeder stopt met de politiek. Zij vrezen dat met Kaag hetzelfde gebeurt als met Els Borst, die in 2014 werd vermoord.

2 dagen geleden
Ollongren: belangrijk werk VN-vredeshandhavers stopt nooit

DEN HAAG (ANP) - Het "belangrijke werk" van de vredeshandhavers van de Verenigde Naties "stopt nooit". Dat zei Kajsa Ollongren, minister van Defensie, vrijdagmiddag bij de eredienst voor 75 jaar VN-vredesmissies bij het Malieveld in Den Haag.

2 dagen geleden