Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partijen tegen Rutte: verwijder alleen sms'jes na goedkeuring

Partijen tegen Rutte: verwijder alleen sms'jes na goedkeuring

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte mag alleen nog maar sms'jes verwijderen als eerst een onafhankelijke ambtenaar meekijkt, vindt een deel van de Tweede Kamer. Dat is een van de moties die is ingediend in het Kamerdebat over de tekstberichten van de minister-president. Het voorstel werd ingediend door GroenLinks, de PvdA, DENK en Volt.

De motie kan staatsrechtelijk niet, zei Rutte, en hij ontraadde hem daarom ook. Het verhoudt zich niet tot de ministeriële verantwoordelijkheid als een minister toestemming aan een ambtenaar moet vragen, beargumenteerde de premier.

Volt wil dat voortaan wekelijks de telefoons van bewindslieden worden uitgelezen op chatverkeer en dat al deze berichten worden gearchiveerd, naar Noors voorbeeld. Rutte adviseerde deze motie aan te houden en te wachten op een brief van het kabinet over hoe het in de toekomst wil omgaan met berichtenverkeer.

Aanscherpen

Rutte wil kijken of de huidige richtlijn voor bewindslieden snel kan worden aangescherpt. De "gedachte uit de motie" wil de premier daarbij meenemen, zoals de invoering van het vier-ogenprincipe.

Rutte voelt er niets voor het verdrag van Tromsø snel te ratificeren, zoals Volt eveneens per motie wil regelen. In dat verdrag staat onder meer de afspraak dat alle overheidsdocumenten in principe openbaar moeten zijn, tenzij hiermee andere rechten of wetten worden overtreden. Het gaat om informatie die op welke manier dan ook door de overheid is ontvangen of verstuurd. Ook deze motie ontraadde de premier.

De moties komen volgende week in stemming.

Meer uit Politiek

Oud-minister Arie Pais (VVD) overleden

DEN HAAG (ANP) - Oud-minister Arie Pais is op 25 juni overleden, blijkt uit een rouwadvertentie in NRC. Pais was de eerste liberale minister van Onderwijs na de oorlog. Hij was getrouwd met partijgenote Eegje Schoo, die later ook minister werd.

6 uur geleden
CDA door het stof tegenover boerenleden in 'waardeloze situatie'

NIJKERK (ANP) - CDA-Kamerlid Derk Boswijk is in een zwaar gesprek met boerenleden en provinciale bestuurders van zijn partij door het stof gegaan. "Het spijt me dat jullie in zo'n waardeloze situatie zitten met zoveel onzekerheid", zei hij tegen CDA-leden op de Dag van de Christendemocratie. Partijleider Wopke Hoekstra sloot zich daarbij aan en noemde het "waardeloos ook voor veel van jullie thuis aan de keukentafel".

6 uur geleden
Boeren blokkeren ijsbedrijf van D66-Kamerlid Romke de Jong

OPSTERLAND (ANP) - Boeren hebben zaterdagochtend het ijsbedrijf van Tweede Kamerlid Romke de Jong (D66) in het Friese Gorredijk geblokkeerd met trekkers. Dat bevestigt het Kamerlid en zijn vader Eeuwe de Jong, bestuurder van De Jong's IJs, na berichtgeving van het Dagblad van het Noorden.

7 uur geleden
Locatie nieuwe kerncentrales in najaar bekend

DEN HAAG (ANP) - In het najaar maakt het kabinet de voorkeurslocatie bekend van twee nieuwe kerncentrales. Volgend najaar moet dan definitief worden beslist over financiering, rol en kosten van de overheid en het gunningsproces, heeft minister Rob Jetten (Economische Zaken en Klimaat) aan de Tweede Kamer laten weten.

20 uur geleden
Kabinet ziet niets in een constitutioneel hof

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet ziet de vorming van een constitutioneel hof niet zitten. Dat schrijft minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Een staatscommissie die de werking van het parlementair stelsel onderzocht, pleitte in 2018 nog voor een constitutioneel hof, dat zou kunnen toetsen of wetten wel stroken met de grondwet.

22 uur geleden
Extra miljoenen van kabinet om jongeren op rechte pad te houden

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt extra geld uit om jeugdcriminaliteit tegen te gaan. Het geld is bedoeld voor plannen die moeten voorkomen dat jongeren op het slechte pad raken, maakt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) bekend. Het gaat om 18 miljoen euro dit jaar, oplopend tot 61 miljoen euro structureel per jaar vanaf 2025, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

23 uur geleden
VVD-bestuur draagt Onno Hoes voor als nieuwe partijvoorzitter

DEN HAAG (ANP) - Het bestuur van de VVD draagt Onno Hoes voor als nieuwe partijvoorzitter. Hij moet de opvolger worden van Christianne van der Wal, die minister voor Natuur in Stikstof is geworden.

23 uur geleden