Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partijen over flexibele bedenktijd: abortus blijft zorgvuldig

Partijen over flexibele bedenktijd: abortus blijft zorgvuldig

DEN HAAG (ANP) - Ook als de bedenktijd voor een abortus wordt verkort, blijft het een zorgvuldig proces, zeggen de partijen die de wettelijke bedenktermijn willen aanpassen in een debat daarover in de Tweede Kamer. Nu is die periode nog vastgelegd op vijf dagen, maar VVD, D66, GroenLinks en PvdA willen deze vaste termijn loslaten. Dan kan een vrouw korter maar ook langer nadenken of ze daadwerkelijk over wil gaan tot abortus.

Andere partijen, waaronder coalitiepartijen ChristenUnie en CDA, zijn tegen het wetsvoorstel. Zij maken zich onder meer zorgen over kwetsbare vrouwen, die bij een kortere bedenktijd een minder overwogen keuze zouden maken. Zo wil CDA-Kamerlid Hilde Palland weten wat er gebeurt als de arts het gevoel heeft dat er iets "niet pluis" is, bijvoorbeeld omdat de vrouw onder druk wordt gezet om een bepaalde keuze te maken.

Maar ook als de aangepaste wet wordt aangenomen, moeten abortusartsen vaststellen dat vrouwen niet gedwongen worden tot een keuze en dat die keuze weloverwogen is. Twijfelt de arts daaraan, dan wordt niet overgegaan tot de abortus, benadrukt PvdA-Kamerlid en mede-indiener van het initiatiefwetsvoorstel Attje Kuiken. Corinne Ellemeet (GroenLinks) wijst erop dat de abortusarts volgens de aangepaste wet een verantwoordelijkheid heeft vast te stellen dat de vrouw een "weloverwogen en zorgvuldige" keuze maakt, zoals nu ook al het geval is. Jan Paternotte (D66) zegt dat de vaste termijn van vijf dagen niet per se bijdraagt aan deze overwogen keuze, maar goede gesprekken en begeleiding wel.

Belangrijke stap vooruit

Het is aannemelijk dat de wet het haalt. Vanaf dan bepaalt de arts in overleg met de vrouw hoelang de bedenktijd wordt. De abortus kan al op dezelfde dag plaatsvinden als het gesprek, maar ook hier moet eerst over gesproken worden, benadrukken de indieners.

De standpunten over abortus in de Tweede Kamer zijn al lange tijd vrijwel onveranderd. Kuiken vindt de huidige wet "bevoogdend en betuttelend" en Paternotte noemt de wijziging een "belangrijke stap vooruit". Maar conservatieve partijen verzetten zich tegen het wetsvoorstel. Het CDA en de ChristenUnie "missen de balans tussen de autonomie van de vrouw en de rechten van het ongeboren leven", zeiden ze tijdens het debat.

In de regeringscoalitie van VVD, D66, CDA en CU zijn medisch-ethische onderwerpen een zogeheten "vrije kwestie". Dat betekent dat ieder Kamerlid een eigen afweging maakt tijdens de stemming en niet de lijn van de fractie hoeft te volgen. Naar verwachting wordt volgende week over de wet gestemd.

Meer uit Gezond

Tienduizenden flesjes met verboden vloeistoffen vapes onderschept

UTRECHT (ANP) - Ongeveer 70.000 flesjes met vloeistoffen voor elektronische sigaretten zijn in beslag genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De inspectie vond de navulflessen in een loods in Zuid-Holland. De importeur ervan moet een boete betalen, en moet ook opdraaien voor de vernietiging van de voorraad.

7 uur geleden
EU-handelschef verwacht intensiever contact met VS over deal

BRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.

4 dagen geleden
Biotechnoloog Galapagos komt terug op voorgenomen splitsing

MECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.

6 dagen geleden
40 procent 12- tot 16-jarige vapers is verslaafd

DEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.

1 week geleden
850 mensen laten gratis hun lever testen bij RAI Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.

1 week geleden
Toezichthouder: prostaatmiddel kan leiden tot zelfmoordgedachten

UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.

1 week geleden
Longartsen zien vaker levensbedreigende effecten van vapen

GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

1 week geleden